سیم

برای انتقال جریان الکتریکی از مکانی به دیگرمکان از سیم و بافه استفاده می‌شود. عامل انتقال جریان الکتریکی در سیم‌ها فلزّ رسانای جریان می‌باشد.

سیم‌های برق

واژهٔ «سیم»، علاوه بر موردهای برقی، برای سیم گیتار، تار و غیره در سازهای زهی، به همراه واژهٔ «تار» نیز کاربرد دارد.

ولتاژ نامی سیم

«ولتاژ نامی سیم»، به ولتاژی گفته می‌شود که سیم، برای آن ولتاژ طرّاحی شده‌است و بر پایهٔ آن، آزمون‌های الکتریکی را می‌انجامند. این ولتاژ را به صورت U۰/U بیان می‌کنند که در آن U۰، مقدار مؤثّر ولتاژ میان هررشته و زمین است و U، مقدار مؤثّر ولتاژ میان دو فاز.[1]

اهمّیّت گزینش سیم و بافه‌ی مرغوب با سطح مقطع مناسب

طبق آمار گزارش‌شده از مرکز آمار، حدود پنجاه درصد حریق‌ها ناشی از استفادهٔ نامطلوب از برق می‌باشد و حدود ده درصد از آن‌ها مربوط به عدم تناسب مقطع سیم و بافهٔ مصرفی و نااستاندارد در ساختمان‌ها می‌باشد. گزینش سیم و بافه‌ی ملزوم ساختمان‌ها معمولاً به صورت سنّتی است و با توجّه به نوع مصرف، به‌طور صحیح و علمی گزینش نمی‌شوند؛ مثلاً برای همگی مصرف‌های روشنایی ساختمان از سیم ۱٬۵ و در پریزها از سیم ۲٬۵ استفاده می‌گردد. می‌توان سطح مقطع مناسبتری برای مصرف‌های خانگی برگزید که قیمت تمام‌شدهٔ آن کمتر و در مقابل با تهیهٔ سیم و بافه‌ی مرغوب، مانع از بروز آتش‌سوزی شود. به عنوان مثال، اگر برای روشنایی پذیرایی، از یک لوستر ده شاخه استفاده کنیم که هرشاخهٔ آن لامپْ صد وات داشته باشد، جریانی حدود پنج آمپر از سیم خواهد گذشت؛ بنابراین، طبق جدول شمارهٔ ۱ (و با لحاظ کردن ضریب اطمینان به دلیل نزدیکی دو عدد ۴٬۵۴ و ۵) می‌توان سیم متناسب و مقرون بصرفهٔ ۰٬۷۵×۱ که در مقایسه با مقطع ۱٬۵ در حدود پنجاه درصد ارزان‌تر است برگزید. مثال دیگر، در مورد روشنایی سرویس بهداشتی و حمّام می‌باشد که حدّاکثر دو لامپ برای روشنایی در این مکان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و بیشینهٔ جریان گذری ۰٬۹ آمپر می‌باشد در این صورت سیم ۰٬۵×۱ مناسب می‌باشد. همچنین، روشنایی راه‌پلّهٔ اتاقخواب و نمای ساختمان که در حال حاضر در بیشتر ساختمان‌ها در موردهای مذکور از سیم ۱۰۵ برای روشنایی استفاده می‌کنند!

مأخذها

  • مشخّصات امور فنّی عمومی و اجرایی تأسیسات برقی کارهای ساختمانی. تأسیسات برقی فشار ضعیف و فشار متوسّط. سازمان مدیریّت و برنامه‌ریزی کشور. ۱۳۸۲. شابک ۹۶۴-۴۲۵-۴۵۸-۹.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.