سید ابوالحسن شمس‌آبادی

سید ابوالحسن آل‌رسول معروف به شمس‌آبادی مازندرانی (۱۲۸۶ - ۱۸ فروردین ۱۳۵۵) روحانی و وکیل ایرانی بود.

سید ابوالحسن شمس‌آبادی
اطلاعات فردی
خویشاوندان
سرشناس
میرزا محمد ابراهیم موسوی شمس‌آبادی مازندرانی (پدر)
تاریخ تولد۱۲۸۶ شمسی
محل تحصیلنجف
اصفهان
محل زندگیآمل - اصفهان
تاریخ وفات۱۳۵۵
محل دفنتخت فولاد
شهر وفاتاصفهان
اطلاعات علمی
تالیفاتتقریرات اصولی
رساله مختصر دراصول دین
شرح صحیفه سجادیه
موعظه ابراهیم
فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی
اجتماعیانجمن مددکاری امام زمان
آموزشگاه نابینایان ابابصیر

زندگی‌نامه

سید ابوالحسن آل‌رسول فرزند محمد ابراهیم موسوی شمس‌آبادی مازندرانی از روحانیون اصفهان و وکیل سیدابوالقاسم خوئی بود. جدش سید محمد لاریجانی فرزند سید عبدالله مازندرانی که دارای چهل فرزند و همه از اعیان و اشراف و مالکین مزرعه لاریجان بوده‌اند که از آمل به اصفهان عزیمت کرده بود. وی داماد علی مشکوة سده‌ای استاد سید روح‌الله خمینی از مجتهدین بنام اصفهان بود که در مسجد سرپل محله خوزان خمینی شهر اقامه نماز می‌کرد.

فعالیت‌های اجتماعی و فرهنگی

شمس‌آبادی بعد از بازگشت از نجف در فعالیت‌هایی از قبیل کمک به ایتام و مستمندان شرکت و در تأسیس و گسترش مؤسسات خیریه، نظیر انجمن مددکاری امام زمان، بنای حسینیه اصفهانی‌ها در مشهد و کربلا و آموزشگاه نابینایان ابابصیر نقش داشت.

دودستگی روحانیون

درگیری گروه‌های مذهبی در اصفهان ریشهٔ بسیار طولانی داشت، اما همزمان با سیاسی شدن جامعه و حوزه‌های علمیه این اختلاف بیشتر نمودار شد. یکی از مسائل مهم روحانیت اصفهان در تاریخ معاصر، اختلاف علما بود که در دو جناح بودند؛ عده‌ای طرفدار حاج آقا رحیم ارباب و دسته‌ای دیگر طرفدار آقایان مرتضی شمس اردکانی، سید محمدعلی موحد ابطحی و شمس‌آبادی بودند. این تضاد به ویژه بعد از کودتای ۲۸ مرداد بیشتر نمایان شد.

علمای حوزه علمیه اصفهان بیشتر متمایل به حوزه علمیه نجف بودند و تحت تأثیر آیت الله خویی، در مسائل سیاسی کمتر دخالت می‌کردند؛ اما علمای حوزه علمیه نجف‌آباد به حوزه علمیه قم تمایل داشتند و تحت تأثیر اندیشه‌های روح‌الله خمینی و حسینعلی منتظری بودند. از بزرگان اصفهان؛ شمس‌آبادی، سید حسین خادمی، علی قدیری کفرانی، عبدالجواد سدهی، فیاضی و عباسعلی ادیب اعتقاد داشتند که نظرات خویی اولویت بر نظرات خمینی است و تقلید از او را سفارش می‌کردند.[1][2]

ربایش و قتل

شمس‌آبادی یک روز پس از بازگشت از سفر حج در سپیده دم ۱۸ فروردین ۱۳۵۵ خورشیدی در راهِ رفتن به مسجد جهت اقامه نماز جماعت، توسط گروه منتسب به سید مهدی هاشمی ربوده شد و به قتل رسید. جسد او بعدها در اطراف اصفهان در شهر درچه کشف شد و در آن محل مسجدی به نام او نامگذاری گردید. او در تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شده‌است.[3]

منابع

  1. خاطرات حجت‌الاسلام دری نجف آبادی، تدوین حیدر نظری، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تهران ۱۳۸۴، صص ۱۳۰–۱۳۱
  2. بازخوانی جریان قتل مرحوم شمس‌آبادی به دست مهدی هاشمی
  3. بی‌نام. ایران بعد از درگذشت آیت‌الله طالقانی، پیام اسلام، بهمن ۱۳۵۸، شماره ۸، صص ۱۷۶ تا ۱۸۳
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.