زبان میانجی جهانی

زبان میانجی جهانی، زبان بین‌المللی یا زبان مشترک جهانی زبانی است که برای تماس و ارتباط میان مردمی با ملیت‌ها و زبان‌های گوناگون به‌کار می‌رود. یک زبان میانجی همیشه به‌عنوان زبان دوم و بین‌المللی به‌کار برده می‌شود و قصد جای‌گزینیِ زبان‌های ملی موجود را ندارد.

در دنیای مدرن

به زبان‌های انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی و ... هر کدام تا حدودی نقش زبان میانجی (جهانی) را در بخش‌های به‌خصوصی از جهان بازی می‌کنند ولی، زبان‌های فراساختهٔ اسپرانتو، ایدو، اینترلینگوا و ... برای نیل به این هدف در مقیاس کل جهان، طراحی و ساخته شده‌اند.

اسپرانتو

موفق‌ترین و پرمتکلم‌ترین آن‌ها تاکنون زبان اسپرانتو بوده‌است، که یونسکو نیز تابه‌حال دو قطعنامه در مورد آن تصویب کرده و به تمامی کشورهای عضو خود توصیه کرده‌است تا آموزش زبان اسپرانتو را در مدارس و دانشگاه‌های خود وارد سازند.[1]

دیگر زبان‌ها

زبان‌های عربی، فرانسوی، ماندارین، روسی و اسپانیایی که در گسترهٔ پهناوری به عنوان زبان دوم و کمکی بکار رفته‌اند، گاهی به سطح میانجی جهانی نزدیک شده‌اند.[1]

در دنیای باستان

در دنیای غیرمدرن و باستانی از زبان فارسی، عربی می‌توان نام برد که زبان رسمی کشورهای مختلفی بوده‌است؛ از جمله ترکیه، هندوستان، پادشاهی بنگاله و ... .

منابع

  1. Bodmer, Frederick. The loom of language and Pei, Mario. One language for the world.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.