دولت زیرزمینی لهستان

دولت زیر زمینی لهستان (به لهستانی: Polskie Państwo Podziemne، معروف به دولت مخفی لهستان) اصطلاحی است که برای نام بردن از همه گروه‌های نظامی و غیرنظامی وفادار به دولت در تبعید لهستان که عضوی از جنبش مقاومت لهستان در جنگ جهانی دوم بودند به کار می‌رود. اولین پایه‌های دولت مخفی در روزهای آخر سپتامبر ۱۹۳۹ هنگامی که تهاجم به لهستان به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شد گذاشته شد. دولت زیرزمینی از طرف هوادارانش به عنوان ادامه قانونی دولت پیش از جنگ لهستان که در حال نلاش برای رهایی کشور از دست آلمان نازی و شوروی است شناخته می‌شد. دولت زیرزمینی نه تنها شامل یکی از بزرگترین نیروهای مقاومت در جنگ جهانی که در بر دارنده واحدهای آموزشی، فرهنگی و اجتماعی بود.

دولت زیر زمینی لهستان

Polskie Państwo Podziemne
دولت مخفی لهستان
۱۹۳۹–۱۹۴۵
نشان ملی
سرود: "Mazurek Dąbrowskiego"
(فارسی: "لهستان هنوز از دست نرفته‌است")
وضعیتدولت در تبعید
زبان(های) رایجلهستانی
حکومتجمهوری
رئیس‌جمهور دولت در تبعید لهستان 
 ۱۹۳۹–۱۹۴۵
ولادیسلاو راچیکیویتس (اولین)
نخست وزیران دولت در تبعید لهستان 
 ۱۹۳۹–۱۹۴۰
ولادیسلاو سیکورسکی (اولین)
 ۱۹۴۰–۱۹۴۵
Tomasz Arciszewski (آخرین)
دوره تاریخیجنگ جهانی دوم / جنگ سرد
۱ سپتامبر ۱۹۳۹
 ایجاد دولت موقت وحدت ملی
۲۸ ژوئن ۱۹۴۵
پیشین
پسین
[[جمهوری دوم لهستان]]
[[دولت موقت وحدت ملی]]
[[دولت در تبعید لهستان]]

دولت زیر زمینی اگرچه در قسمت اعظم جنگ جهانی از حمایت و اقبال گسترده برخوردار بود اما هیچگاه از طرف کمونیست‌ها به رسمیت شناخته نشد. اما نیروهای راست افراطی پس از اشغال کشور به سرعت جذب آن شدند. دولت شوروی در ۱۹۴۴ وارد خاک لهستان شد و کمیته آزادی‌بخش ملی لهستان را که دست نشانده خود بود تأسیس کرد تا مطمئن شود آینده لهستان پس از جنگ متعلق به طرفداران شوروی است. با نزدیک شدن به پایان جنگ و عدم تمایل متفقین غربی برای کمک به دولت زیر زمینی لهستان، کمونیست‌ها قدرت را در لهستان قبضه کردند و بسیاری از اعضا دولت مخفی نیز به بهانه خیانت اعدام یا زندانی شدند. در این شرایط که کشور به سمت بحران در حال حرکت بود، دولت زیر زمینی لهستان برای جلوگیری از جنگ داخلی انحلال خود را در نیمه ابتدای سال ۱۹۴۵ اعلام کرد.

در طول حیات دولت زیر زمینی صدها هزار لهستانی در شاخه‌های مختلف آن فعالیت داشتند و میلیون‌ها نفر شهروند هم از این سازمان حمایت می‌کردند، برای نمونه طبق تخمین‌ها به تنهایی نیم میلیون نفر فقط در ارتش میهنی عضویت داشتند. علت تشکیل این سازمان گسترده و زیر شاخه‌های عظیمش مقابله با اشغال غیرقانونی کشور توسط دشمنان بود، رفتارهای خشن اشغال گران هم، که قصد نابودی فرهنگ و تمدن ملت لهستان و حتی نسل‌کشی لهستانی‌ها را داشتند هم به گسترش این مقاومت کمک می‌کرد.

در طول دوران جنگ سرد دولت کمونیستی سعی کرد با پر رنگ کردن نقش نیروهای کمونیستی در مقابله با اشغال لهستان توسط نازی‌ها نقش دولت مخفی را کاهش بدهد. از همین رو تا همین اواخر هم عمده پژوهش‌ها پیرامون این سازمان توسط لهستانی‌های خارج نشین انجام شده‌است.

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.