جنت یلن

جَنِت لوییز یلن (به انگلیسی: Janet Louise Yellen) (زاده ۱۳ اوت ۱۹۴۶ در نیویورکاقتصاددان آمریکایی، و ۷۸مین وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا است. او که عضو حزب دمکرات است پیشتر ریاست فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) را از ۳ فوریه ۲۰۱۴ تا ۳ فوریه ۲۰۱۸ بر عهده داشت. او همچنین استاد بازنشسته مدرسه کسب‌وکار هاس در دانشگاه کالیفرنیا، برکلی و سابقاً عضو پیوسته ممتاز مقیم در نهاد بروکینگز است.

جنت یلن
۷۸مین وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا
آغاز به کار
۲۶ ژانویه ۲۰۲۱
رئیس‌جمهورجو بایدن
قائم‌مقاموالی آدیمو
پس ازاستیون منوچین
رئیس فدرال رزرو
مشغول به کار
۳ فوریه ۲۰۱۴  ۳ فوریه ۲۰۱۸
رئیس‌جمهورباراک اوباما
پس ازبن برننکی
پیش ازجروم اچ. پاول
رئیس بانک فدرال رزرو سن فرنسیسکو
مشغول به کار
۱۴ ژوئن ۲۰۰۴  ۴ اکتبر ۲۰۱۰
رئیس شورای مشاورین اقتصادی
مشغول به کار
۱۸ فوریه ۱۹۹۷  ۳ اوت ۱۹۹۹
رئیس‌جمهوربیل کلینتون
اطلاعات شخصی
زاده
جنت لوییز یلن

۱۳ اوت ۱۹۴۶ (۷۴ سال)
محله بروکلین، نیویورک، ایالت نیویورک، ایالات متحده آمریکا
حزب سیاسیحزب دموکرات
همسر(ان)جرج اکرلوف
فرزندان۱
محل تحصیلدانشگاه براون (بی‌ای)
دانشگاه ییل (دکترا)
دینیهودی
پیشینه علمی
زمینهاقتصاد کلان
اقتصاد کار
مکتب فکریاقتصاد کینزی نو
استاد راهنماجیمز توبین
استادان آکادمیکجوزف استیگلیتز
تاثیرگذارانجان مینارد کینز
اطلاعات در IDEAS / RePEc

یلن نخستین زن در تاریخ ۱۰۰ ساله تأسیس بانک مرکزی آمریکا است که عهده‌دار سمت ریاست بانک مرکزی این کشور شد. وی از سال ۲۰۱۰ نایب رئیس هیئت مدیره فدرال رزرو بود.[1]

در ۲۳ ژانویه ۲۰۲۰ جو بایدن، یلن را به عنوان گزینه خود به عنوان وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا معرفی کرد. با عهده دار شدن این سمت، یلن نخستین زن عهده‌دار این منصب، و تنها کسی شد که همه سه مهمترین سمت حکومتی اقتصادی (ریاست فدرال رزرو، ریاست شورای مشاورین اقتصادی کاخ سفید، و وزیر خزانه داری) در ایالات متحده را بر عهده داشته‌است.[2]

اوایل زندگی و خانواده

جنت یلن در یک خانواده یهودی در محله بروکلین شهر نیویورک زاده شد. مادر او آنا بلومنتال و پدر او، جولیوس یلن پزشک بود است. جنت یلن به دبیرستان فورت همیلتون رفت و در سال ۱۹۶۷ از دانشگاه براون مدرک کارشناسی اقتصاد گرفت. او در سال ۱۹۷۱ مدرک دکترای خود را از دانشگاه ییل دریافت کرد. استادان پایان‌نامه دکترای او جیمز توبین و جوزف استیگلیتز بودند. یلن همسر جرج اکرلوف استاد دانشگاه برکلی و برنده جایزه نوبل در اقتصاد است. فرزند آنها، رابرت اکرلوف، در دانشگاه واریک به تدریس اقتصاد می‌پردازد.

ابتدای مشاغل

جنت یلن بین سال‌های ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۶ در دانشگاه هاروارد تدریس می‌کرد. او از سال ۱۹۷۸ تا ۱۹۸۰ در دانشکده اقتصاد دانشگاه لندن تدریس می‌کرد. سپس بین سال‌های ۱۹۷۷ تا ۱۹۷۸ در فدرال رزرو به عنوان اقتصاددان مشغول به کار بود. جنت یلن از سال ۱۹۸۰ او در دانشگاه برکلی مشغول به کار شد و اکنون استاد بازنشسته این دانشگاه است. یلن در سال ۱۹۹۷ به عنوان رئیس مشاوران اقتصادی بیل کلینتون انتخاب شد. او در بین سال‌های ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۷ به عنوان عضو هیئت مدیره فدرال رزرو کار می‌کرد. جنت یلن در بین سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ رئیس بانک فدرال رزرو سان فرانسیسکو بود. در سال ۲۰۱۰ باراک اوباما جانت یلن را به سمت نایب رئیس بانک فدرال رزرو انتخاب کرد.

ریاست بانک مرکزی آمریکا

باراک اوباما در ۹ اکتبر ۲۰۱۳ یلن را برای ریاست فدرال رزرو (بانک مرکزی) و جانشینی بن برننکی معرفی کرد.[3] در ۶ ژانویه ۲۰۱۴ یلن با ۵۶ رای موافق در برابر ۲۶ رای مخالف رای اعتماد مجلس سنای ایالات متحده آمریکا را بدست آورد. این ضعیف‌ترین رای اعتمادی است که سنا به یک رئیس فدرال رزرو داده‌است. در میان سناتورهایی که به یلن رای دادند ۱۱ سناتور جمهوری‌خواه نیز دیده می‌شود.

یلن نخستین دموکراتی بود که از سال ۱۹۷۹ (میلادی) به ریاست فدرال رزرو رسید. همچنین، یلن نخستین زن در تاریخ ۱۰۰ ساله تأسیس بانک مرکزی آمریکا است که عهده‌دار سمت ریاست بانک مرکزی این کشور شد.[1]

دونالد ترامپ

در سال ۲۰۱۸ دونالد ترامپ از تمدید ریاست جنت یلن به عنوان رئیس خزانه‌داری برای یک دوره چهارساله دیگر، خودداری کرد.[4] اهمیت تمدید دوره رئیس خزانه‌داری توسط رئیس‌جمهور بعدی، جلوگیری از سیاسی شدن این جایگاه است.

در دوره همه‌گیری ویروس کرونا جنت یلن بارها از سیاست‌مداران آمریکایی خواست که برای مقابله با مشکلات اقتصادی این همه‌گیری، تلاش کنند.

وزارت خزانه‌داری

در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۱ کمیته اقتصادی مجلس سنای آمریکا با ۲۶ رای موافق و بدون هیچ رای مخالفی صلاحیت جنت یلن را تأیید کرد. در ۲۵ ژانویه ۲۰۲۱ نیز او در صحن اصلی مجلس سنا توانست با گرفتن ۸۴ رای موافق در برابر ۱۴ رای مخالف موافق به گرفتن رای اعتماد شد.[5][6][7]

سیاست‌های اقتصادی

یلن در تدوین سیاست‌های اقتصادی بیشتر توجه به نرخ بیکاری دارد و مقدار بهره برای او کم‌اهمیت‌تر است. او به مکتب اقتصاد کینزی نو اعتقاد دارد و معتقد است که بانک مرکزی نقش عمده در چرخه اقتصاد دارد. یلن موافق تورم است و معتقد است کاهش تورم باعث کندشدن کنش‌های اقتصادی می‌شود.

از جنت یلن به عنوان یکی از چهره‌های اصلی پایان دادن به بحران مالی ۲۰۱۲–۲۰۰۷ یاد می‌شود.

تمرکز جنت یلن بر بررسی چگونگی تأثیر سیاست‌های بانکی بر زندگی کارگران و همچنین سختی‌های اقتصادی به دلیل افزایش اختلاف طبقاتی است.

پانویس

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ جنت یلن موجود است.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.