جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز

جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز (عربی: حركة النضال العربي لتحرير الأحواز) گروه مسلح جدایی خواه هستند که خواهان جدایی استان خوزستان از ایران است. این گروه از سوی حکومت ایران به عنوان گروه تروریستی طبقه‌بندی شده‌است.

جنبش مبارزه عربی برای آزادی اهواز
حرکة النضال العربی لتحریر الأحواز
شرکت‌کننده در جدایی طلبی عرب خوزستان

پرچم گروه
فعالیت ۱۹۹۹ (۱۹۹۹) تاکنون
ایدئولوژی ملی‌گرایی عربی
جدایی‌خواهی
گروه‌ها محی الدین الناصر
رهبران احمد ملا نیسی (KIA)
ناحیهٔ
عملیات‌ها
استان خوزستان، ایران

در بهمن ماه سال ۱۳۹۸، چهار تن از اعضای این گروه در دانمارک و هلند به اتهام جاسوسی برای عربستان و برنامه‌ریزی برای یک یا چند حمله تروریستی در ایران دستگیر شدند.[1]

پیشینهٔ فعالیت‌های مسلحانه

به ادعای تابناک «بمب‌گذاری در فرمانداری اهواز، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، سازمان مسکن و شهرسازی، شرکت طرح توسعه نیشکر خوزستان، چاه شماره ۱۷۹ نفت، دو محل از خطوط لوله ورودی و خروجی منتهی به چاه ۱۷۹، خطوط لوله نفت آبادان به ترتیب در دهم شهریور ۱۳۸۴ و ۷ آبان ۱۳۸۴»،[2] به نوشتهٔ شرق انفجار دو بمب در روز بیست و سوم مهر ماه سال ۱۳۸۳ در خیابان نادری و کشته شدن شش شهروند اهوازی[3] و طبق نوشتهٔ ایسنا حمله به یک کلانتری در اهواز در اردیبهشت ۱۳۹۶ و کشته شدن دو نفر از کارکنان کلانتری (گرچه مقامات در اخبار اولیه مسئولیت آن را مستقیماً متوجه گروه «الاحوازیه» ندانستند اما آن را اقدام تروریستی از طرف «گروه‌های جدایی‌طلب» عنوان کردند) از جمله فعالیت‌های این گروه بوده‌است.[4]

حمله به رژه اهواز

صبح ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ در جریان برگزاری رژه نیروهای مسلح در اهواز، در پی حمله تروریستی، چند فرد مسلح مراسم رژه را به رگبار بستند. تعداد کشته شدگان ۲۵ نفر و مجروحان این حادثه بین ۶۵ تا ۷۰ نفر اعلام شد.

این حادثه حدود ساعت ۹ صبح توسط ۴ نفر که سلاح‌های خود را از قبل در محل رژه مخفی کرده بودند رخ داد. در این حمله، حین اجرای رژه نیروهای مسلح در بلوار قدس اهواز افرادی با لباس مبدل سپاه و بسیج از پشت جایگاه مسوولان به سمت مسوولان و مردم حاضر در محل تیراندازی کردند که در این اقدام تعدادی از مردم کشته یا زخمی شدند.

گروه‌های وابسته به الاحوازیه با نشر پوستری مسئولیت حمله به رژه اهواز را بر عهده گرفتند.[5]

دستگیری اعضا در هلند و دانمارک

سرویس امنیتی دانمارک روز دوشنبه ۱۴ بهمن اعلام کرد که سه ایرانی عضو «جنبش عربی آزادی‌بخش الاحواز» را پس مدتی تحت نظر داشتن به اتهام جاسوسی برای سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی دستگیر کرده‌است. به گزارش آسوشیتد پرس، رئیس سرویس امنیت دانمارک روز دوشنبه در یک کنفرانس خبری در کپنهاگ گفت که افراد دستگیر شده از سال ۲۰۱۲ برای شش سال برای عربستان سعودی جاسوسی می‌کردند.[1][6][7]

روزنامه هلندی «آلگمین داگبلاد» (AD) نیز، روز دوشنبه ۱۴ بهمن به نقل از بیانیه دادستانی هلند نوشت، یک مرد ۴۰ ساله ایرانی عضو گروه الاحوازیه و از گردانندگان فرستنده تلویزیونی این گروه را در شهر «دِلفت» به اتهام برنامه‌ریزی برای عملیات مسلحانه در ایران و عضویت در گروه تروریستی بازداشت کرده‌است. تحقیقات قضایی درباره این شخص در ژانویه امسال با اطلاعات سازمان امنیت و اطلاعات هلند آ.ای.و. د (AIVD) انجام شد. نتیجه تحقیقات نشان می‌دهد مرد دستگیر شده همراه افراد دیگری در حال برنامه‌ریزی یک یا چند حمله تروریستی در ایران بوده‌اند.[8][9][10]

حبیب اسیود

حبیب اسیود، از رهبران پیشین این گروه در آبان ۱۳۹۹ در ترکیه ربوده و به ایران منتقل شد.

جستارهای وابسته

منابع

  1. «4 Iranian separatists arrested in Denmark and Netherlands». AP NEWS. ۲۰۲۰-۰۲-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
  2. گروه تروریستی الاحوازیه چیست و چه سابقه‌ای دارد؟ تابناک
  3. اعدام ۲ بمب‌گذار در اهواز صبح پنجشنبه و در جمع مردم بانک اطلاعات نشریات کشور
  4. با گروهک تروریستی «الاحوازیه» آشنا شوید خبرگزاری دانشجویان ایران
  5. «وقوع حمله تروریستی در مراسم رژه اهواز/ تیراندازی به سوی مردم و نیروهای مسلح/ هلاکت ۴ تروریست/ آخرین آمار شهدا /زخمی شدن ۶۵ تا ۷۰ نفر +عکس و فیلم». سایت الف. ۳۱ شهریور ۱۳۹۷.
  6. «دستگیری سه ایرانی در دانمارک به اتهام جاسوسی برای عربستان». ایندیپندنت فارسی. ۲۰۲۰-۰۲-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
  7. «دانمارک رهبران گروه جدایی‌طلب "الاحواز" را به اتهام جاسوسی برای عربستان دستگیر کرد». ار. اف. ای - RFI. ۲۰۲۰-۰۲-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
  8. «4 Iranian separatists arrested in Denmark and Netherlands». AP NEWS. ۲۰۲۰-۰۲-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
  9. «بازداشت چهار ایرانی در دانمارک و هلند به اتهام جاسوسی برای عربستان و تدارک عملیات ترور». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
  10. «بازداشت چند عضو الاحوازیه در هلند و دانمارک». رادیو زمانه. ۲۰۲۰-۰۲-۰۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۲-۰۴.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.