جراحی رباتیک

جراحی رباتیک ماحصل پیشرفت‌های تکنولوژیکی هست که از سیستم‌های رباتیک برای کمک به روش‌های جراحی بهره گرفته است. اشتباه نکنیم در جراحی رباتیکی، عمل جراحی توسط یک انسان (جراح) انجام می‌گیرد و تمام اتفاقات در کنترل ایشان است.

فواید جراحی رباتیک

به طور معمول پزشکان جراح برای دسترسی به اعضای بدن شکافی به طول ۱۵ سانتیمتر ایجاد می‌کنند در حالی که برای جراحی رباتیکی تنها سه سوراخ به قطر یک سانتیمتر در بدن بیمار ایجاد می‌شود که در نتیجه

۱. خونریزی بسیار کمتری اتفاق می‌افتد.

۲. دوره نقاهت بیمار بسیار کوتاه‌تر می‌شود.

همچنین با اضافه شدن ابزارهای کمکی بیشتر اطلاعات بیشتری در اختیار جراح قرار می‌گیرد و دقت انجام عمل جراحی بیشتر می‌شود.[1]

روش‌های کنترلی ربات جراح

جراحی رباتیک به منظور غلبه بر محدودیت روش‌های جراحی حداقل تهاجمی که از قبل وجود دارند و افزایش توانایی‌های جراحانی که جراحی باز انجام می‌دهند، توسعه داده شده ‌است. در صورت عمل جراحی به وسیلهٔ ربات، به جای جابه جایی مستقیم وسایل، جراح یکی از دو روش را برای کنترل ابزار استفاده می‌کند.

۱. کنترل از راه دور (telemanipulator) مستقیم

۲. کنترل از راه دور غیرمستقیم و از طریق کامپیوتر

کنترل از راه دور یک کنترلر است که به جراح اجازه می‌دهد تا حرکات دست خود را برای عمل جراحی بر روی بیمار انجام دهد. حرکات دست جراح به روش مستقیم یا غیر مستقیم به بازوهای رباتیک منتقل می‌شود. این حرکات با استفاده از قسمت انتهایی بازو و گیره‌ها برای عمل جراحی واقعی و بر روی بیمار انجام می‌گیرند.

در سیستم‌های کنترل کامپیوتری، جراح از یک رایانه برای کنترل بازوهای رباتیک و پایانه‌های انتهایی‌اش استفاده می‌کند. یکی از مزیت‌های استفاده از روش کامپیوتری این است که موقعیت اُرگونومیک قرار می‌گیرد و با راحتی بیشتر عمل جراحی در اتاق عمل را انجام می‌دهد. همچنین می‌تواند امید داشت که با پیشرفت تکنولوژی‌ جراح خارج از اتاق عمل و در هر نقطه از جهان جراحی از راه دور را انجام دهد.

انتقاد از جراحی رباتیک

جراحی رباتیک به خاطر هزینه‌هایش که حدوداً ۱٬۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دلار یا بیشتر در هر بیمار است، مورد انتقاد قرار گرفته‌ است. به همین دلیل استفاده از این ربات در کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار نگرفته است.

منابع

  1. «Benefits of Robotic Surgery | UC Health» (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۱۱-۰۱.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.