بنیاد پانزده خرداد

بنیاد پانزده خرداد یکی از نهادهای خدماتی است که در سال ۱۳۶۰ متعاقب فرمان سید روح‌الله خمینی برای رفع محرومیت و برطرف کردن مشکلات اقتصادی خانواده‌های شهدا، جانبازان و ایثارگران انقلاب اسلامی تشکیل شد.[1] این بنیاد یکی از نهادهای انقلابی جمهوری اسلامی ایران و از سازمان‌های زیر نظر رهبری می‌باشد.[2][3][4][5]

در واقع این بنیاد، مکمل بنیاد شهید انقلاب اسلامی بود و وظایفی چون تولید و توزیع کالا بین قشرها ایثارگر جامعه را برعهده داشت و در کنار آن به فعالیت‌هایی چون: ایجاد انجمن فرهنگی ـ ادبی پانزده خرداد، جمع‌آوری اسناد و مدارک قیام پانزده خرداد ۱۳۴۲، برگزاری بزرگداشت پانزده خرداد، تأسیس سد پانزده خرداد در قم، تأمین آب شرب شهر قم و… مبادرت می‌ورزید.

بنیاد پانزده خرداد یکی از سازمان‌های زیرنظر رهبری در ایران و نهادهای انقلابی جمهوری اسلامی ایران است. این بنیاد برای خدمت رسانی به خانواده شهدای ۱۵ خرداد یا قیام ۱۵ خرداد یا تظاهرات ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ است که روز دستگیر شدن روح‌الله خمینی توسط حکومت پهلوی است.

این بنیاد، پس از تأسیس، تحت سرپرستی هیئتی منصوب از طرف روح‌الله خمینی اداره می‌شد که یکی از اعضای آن هیئت حبیب‌الله عسگراولادی بود.[6] در تیر ۱۳۶۲ آیت‌الله خمینی جهت ادارهٔ بهتر این بنیاد، شیخ حسن صانعی را به سمت سرپرستی بنیاد منصوب کرد.[7]

نهادها و شرکتهای بسیاری از جمله گروه صنعتی سپنتا (و ۷ شرکت زیرمجموعه‌اش) تولید کننده لوله و پروفیل فولادی، شرکت صنایع فلزی ایران در صنایع فولادی، شرکت پاکینه‌شوی (تولیدکننده مواد شوینده و بهداشتی) و شرکت تولی‌پرس و بسیاری از شرکتهای بزرگ و متوسط دیگر، زیر نظر این بنیاد به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

اعلام جایزه چند میلیون دلاری برای قتل سلمان رشدی از جمله اقدامات این بنیاد است.[8]

همچنین این بنیاد در سال ۱۳۹۹ به دستور نهادهای مرتبط به بیت رهبری به ستاد اجرایی فرمان امام واگذار گردید، شیخ حسن صانعی از سمت خود عزل گردید و سید عبدالله ارجائی متولی جدید بنیاد شد.

منابع

  1. «پیام به هیئت مؤسس بنیاد 15 خرداد (رسیدگی به خانواده شهدا و مستضعفان)». سایت جامع امام خمینی.
  2. نهادهای انقلاب اسلامی، تدوین مهدی حاضری، تهران، مؤسسهٔ تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1381
  3. بنیاد پانزده خرداد، دانشنامهٔ جهان اسلام، ج 4، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرةالمعارف اسلامی، 1375
  4. روزنامهٔ اعتماد ملی، «فعالیت فرهنگی ـ عمرانی بنیاد پانزده خرداد در سراسر ایران»، شمارهٔ ۳۲۲، مورخهٔ ۲۱/۱۲/۱۳۸۵
  5. صحیفهٔ امام خمینی، ج ۱۷ و ۱۸ و ۱۹و ۲۰ و ۲۱، مؤسسهٔ تنظیم و نشر آثار امام خمینی، تهران، مؤسسهٔ چاپ و نشر مروج، ۱۳۷۸
  6. «حکم انتصاب آقای عسکر اولادی به عنوان نماینده امام در بنیاد 15 خرداد». سایت جامع امام خمینی.
  7. «حکم انتصاب آقای حسن صانعی به سمت سرپرست بنیاد 15 خرداد». سایت جامع امام خمینی.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.