ایرج یزدانبخش

ایرج یزدانبخش (زاده ۱ اسفند ۱۳۱۹، نیشابور[1] – درگذشته ۱۳ فروردین ۱۳۹۹، مشهد[2]) کارآفرین پیشکسوت ایرانی و پدر صنعت خراسان و مدیر عالی و بنیانگذار گروه صنعتی پارت لاستیک بود.[3] او از بنیانگذاران و پیشکسوتان صنعت تولید قطعات خودرو در ایران محسوب می‌شود.

ایرج یزدانبخش
زادهٔ۱ اسفند ۱۳۱۹
نیشابور
درگذشت۱۳ فروردین ۱۳۹۹
محل زندگیمشهد، ایران
ملیتایرانی
شهروندیایران
پیشهصنعتگر و کارآفرین
عنوانپدر صنعت خراسان
دیناسلام
مذهبشیعه

ایرج یزدانبخش در ۱۳ فروردین ماه ۱۳۹۹ در سن ۸۰ سالگی در مشهد درگذشت و در همانجا نیز به خاک سپرده شد.[4]

زندگینامه

ایرج یزدانبخش به عنوان دومین فرزند خانواده در اول اسفندماه ۱۳۱۹ در نیشابور به دنیا آمد. پس از گذراندن تحصیلات ابتدایی در نیشابور، در سن ۱۶ سالگی برای گذراندن دوره متوسطه به تهران رفت و در دبیرستان رازی در رشته ریاضی مشغول به تحصیل شد. پس از پایان مقطع متوسطه و دریافت دیپلم در رشته ریاضی، در سال ۱۳۳۹ و در سن ۲۰ سالگی به عنوان کارشناس، به استخدام مرکز آمار ایران در آمد و به تدریج مدارج ترقی را در این مرکز پشت سر گذاشت و در سال ۱۳۴۶ مدیر مرکز آمار استان خراسان شد. در سال ۱۳۴۷ در کنکور شرکت کرده و در رشته زبان و ادبیات فرانسه دانشگاه فردوسی مشهد قبول شد و در سال ۱۳۵۲ در همین رشته فارغ التحصیل گردید و آموزش های تکمیلی در زمینه‌های مختلفی نظیر منابع انسانی، فرهنگ سازمانی مدیریت استراتژیک، مدیریت سیستم های کیفیت و تعالی سازمانی را گذراند. در سال ۱۳۵۶ مدیر کل مرکز آمار استان اصفهان و در سال ۱۳۵۸ به عنوان معاون اجرایی و اداری مرکز آمار ایران منصوب شد. او در سال ۱۳۵۹ بعد از حدود ۲۰ سال خدمت در مرکز آمار ایران با سمت معاون اجرایی و اداری بازنشسته شد و به زادگاه خود، نیشابور بازگشت. ایرج یزدانبخش، پس از بازنشستگی فعالیت خود را در بخش خصوصی در مشهد آغاز نمود و با تاسیس شرکت پارت لاستیک در سال ۱۳۶۳ وارد مرحله جدیدی شد. وقتی وارد صنعت و بخش خصوصی شد، آنقدر خوش درخشید که ملقب به "پدر صنعت خراسان" گردید. او به کارآمدی بخش خصوصی اعتقاد راسخ داشت که بخشی از این اعتقاد در تلاش‌های او در جهت سازماندهی و توسعه سازمان‌های بخش خصوصی نمایان است. وی تلاش، تفکر و مثبت اندیشی را از عوامل موفقیت خود میدانست و اعتقاد داشت که تغییر عنصر حتمی در دنیای ماست و کسی می‌تواند به موفقیت برسد که اصل تغییر را درک کرده و خود را برای مواجهه با آن مهیا کند. خانواده و ایرانی بودن را ارزش و افتخار میدانست. عاشق کار و صنعت بود. تمام ۳۰۰۰ نیرویش را فرزندان خود میدانست و نیروهایش نیز او را "پدر معنوی پارت لاستیک" میدانند و او را "بابا ایرج" خطاب می‌کنند. یزدانبخش عاشق ایران بود. او همچنین کوشید با تأسیس انجمن نیکوکاری مهندس شادی یزدانبخش امید و شادی را به فرزندان ایران زمین هدیه کند.

وی در سال ۱۳۹۵ کتاب "با تو می‌گویم" با موضوع مدیریت صنعتی را به رشته تحریر در آورد.[5]

نامگذاری بلوار حسن آباد در شهرک صنعتی توس به نام ایرج یزدانبخش

آغاز فعالیت

ایرج یزدانبخش پس از حدود ۲۰ سال خدمات دولتی، وارد فعالیت بخش خصوصی شد و با تأسیس واحد تولیدی پاشنه کفش با ۱۰ نفر شاغل در سال ۱۳۶۳، توانست این واحد تولیدی کوچک را به مجموعه‌ای از کارخانجات تولید قطعات لاستیک خودرو با ۲۲۰۰ نفر شاغل ارتقاء دهد.[6]

سردیس ایرج یزدانبخش، کارآفرین پیشکسوت ایرانی و پدر صنعت خراسان - نصب شده در شهرک صنعتی توس مشهد

نامگذاری خیابان و ساخت سردیس

براساس مصوبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ در صحن علنی شورای اسلامی شهر مشهد، بلوار حسن آباد واقع در شهرک صنعتی توس به نام ایرج یزدانبخش نامگذاری شد. این جاده شاهراه ارتباطی بزرگراه آزادی به سمت شهرک صنعتی توس به طول ۲۲۰۰ متر میباشد.[7][8]

سردیس ایرج یزدانبخش نیز توسط اداره هنری سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد ساخته و در شهرک صنعتی توس نصب گردید که در تاریخ ۲۳ شهریور ماه ۱۳۹۹ با حضور رییس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی، جمعی از اعضای شورای شهر مشهد و معاونان سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری مشهد، از این تابلو و سردیس رونمایی شد.[9]

جوایز و افتخارات

ایشان در طول فعالیت خود در صنعت قطعه سازی جوایز و افتخارات فراوانی کسب کرده اند، در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:

  1. تندیس افتخار سازنده برتر ساپکو، سال ۱۳۸۰.
  2. کارآفرین نمونه استان خراسان، سال ۱۳۸۱.
  3. منتخب اولین جشنواره اشتغال و کارآفرینی در سطح کشور؛ وزارت کار و امور اجتماعی و سازمان همیاری اشتغال فارغ التحصیلان (جهاد دانشگاهی)، سال ۱۳۸۳.
  4. کارآفرین نمونه استان خراسان، سال ۱۳۸۵.
  5. کارآفرین نمونه کشوری و دریافت لوح تقدیر به امضای ریاست محترم جمهوری. دومین جشنواره کارآفرینی امیرکبیر، آذرماه سال ۱۳۸۵.

جستارهای وابسته

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.