آپسرا

آپسرا یا آپسراس در اساطیر هندو و فرهنگ بودایی، روح زنانه ابرها و آب‌هاست. او در بسیاری از فرهنگ‌های آسیای جنوبی و آسیای جنوب شرقی به صورت‌های مجسمه، رقص، نقاشی و در ادبیات، حضور دارد.[1]

مجسمه‌ای از جنس سنگ ماسه‌ای ساخته‌شده در سده دوازدهم میلادی در اوتار پرادش.
آپسرا، اثر راجا راوی وارما.

در اساطیر هندو، آپسراها زنانی زیبا و ماوراءالطبیعی هستند. آن‌ها جوان و ظریف هستند و مهارت زیادی در رقص دارند. از آن‌جایی که آن‌ها به عنوان موجوداتی اثیری در آسمان‌ها ساکنند و اغلب در حال پرواز یا خدمت کردن به یک خدا هستند، می‌توان آن‌ها را با فرشتهها مقایسه کرد.

گفته می‌شود که آن‌ها می‌توانند هرگاه که بخواهند، شکل‌شان را تغییر دهند و بر شانس در بازی‌ها و قمار، حکمرانی می‌کنند.[2] گاهی آن‌ها را با موزها در اساطیر یونانی مقایسه می‌کنند که هرکدام از ۲۶ آپسرای حاضر در بارگاه ایندرا نماینده جنبه متمایز از هنرهای نمایشی است.

برخی معتقدند نام‌های سلامان و ابسال در قصهٔ عرفانی حنین بن اسحاق و ابن سینا، از «سرامانا» (یا شَمَن، به معنی زاهد) و «آپسارا» در سانسکریت گرفته شده است.[3]

منابع

  1. "Apsara". britannica. Retrieved 29 June 2019.
  2.  Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Apsaras". دانشنامه بریتانیکا. 2 (11th ed.). انتشارات دانشگاه کمبریج. p. 231.
  3. روضاتیان، سیده مریم (۱۳۸۸). «رمزگشایی قصه سلامان و ابسال حنین بن اسحاق بر اساس کهن‌الگوهای یونگ». فنون ادبی. ۱ (۱).

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ آپسرا موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.