آوکلند

اوکلند (به انگلیسی: Auckland) پرجمعیت‌ترین شهر در کشور نیوزیلند است. پایتخت این کشور ولینگتون (به زبان مائوری ته وهانگانوئی-آ-تارا یا پونکه) می‌باشد. جمعیت اوکلند با احتساب حومه بیش از یک میلیون و پانصد هزار نفر است. جمعیت مرکز شهر اوکلند خود به تنهایی قریب به چهارصد و پنجاه هزار نفراست. ماناکائو، نورت شور و وایتاکره از حومه‌های مهم شهر اوکلند هستند که هر یک به تنهایی جز پر جمعیت‌ترین شهرهای نیوزیلند هستند. بیشتر ایرانیان مقیم نیوزیلند در این شهر اقامت دارند. در کل میزان مهاجرهای خارجی در اوکلند بیشتر از سایر شهرهای نیوزیلند است. در این شهر زیبا بیشترین میزان مردمانی از تبار پلی‌نزیایی (بومیان جزایری در اقیانوس آرام مانند جزایر ماریانس، گوام، فیلیپین، هاوایی و حتی جزایر مارشال) نسبت به بقیه نقاط جهان زندگی می‌کنند.

Auckland

Tāmaki Makaurau (مائوری)
Metropolitan area
From top, left to right: Auckland CBD, Harbour Bridge, Albert Park, Palm Beach on Waiheke Island, Auckland War Memorial Museum, St Patrick's Cathedral
نشان
لقب(ها): 
City of Sails[1]
Queen City[2]
Auckland
Location in New Zealand
Auckland
Location in Oceania
Auckland
Location in the Pacific Ocean
مختصات: ۳۶°۵۰′۲۶″ جنوبی ۱۷۴°۴۴′۲۴″ شرقی
فهرست کشورهای مستقلنیوزیلند
Islandجزیره شمالی
منطقه‌های نیوزیلندمنطقه آوکلند
Settled by Māoric. 1350
Settled by Europeans1840
وجه تسمیهGeorge Eden, Earl of Auckland
NZ Parliament
Local boards
مدیریت
  هیئت حاکمهAuckland Council
  Mayorفیل گاف
  MPs
مساحت
  شهری۶۰۷٫۱۰ کیلومتر مربع (۲۳۰ مایل مربع)
بیشینه بلندی
۱۹۶ متر (۶۴۳ پا)
کمینه بلندی
۰ متر (۰ پا)
جمعیت
 (June 2020)[4]
  منطقه آوکلند/metro
۱٬۷۱۷٬۵۰۰
  نام اهلیت
Aucklander
منطقه زمانییوتی‌سی +۱۲ (NZST)
  تابستان
(ساعت تابستانی)
یوتی‌سی +۱۳ (NZDT)
Postcode(s)
0600–2699
پیش‌شماره(های) تلفن09
Local iwiNgāti Whātua, Tainui, Ngāti Ākarana
وبگاه

شهر اوکلند دارای بزرگترین بندر در نیم کره جنوبی است. این شهر بالاترین سرانه قایق‌های بادبانی در جهان را داراست و یکی از امن‌ترین شهرهای جهان است.[5]

تاریخ

قبل از اینکه اروپاییان (اغلب انگلیسی‌ها) در اوایل قرن ۱۹ مهاجرت به نقاط مختلف زلاندنو را آغاز کنند جمعیت مائوری‌ها در این شهر به حدود ۲۰ هزار نفر می‌رسید. اروپاییان با ورودشان سیاست جنگ با بومیان را در پیش گرفتند و به وسیله اسلحه‌های گرم خود تلفات سنگینی به بومیان وارد کردند ولی نتیجه‌ای از این سیاست نگرفتند. تا اینکه فردی به نام جوزف بروکز ولر در ژانویه ۱۸۳۲ با خرید مناطق زیادی از مرکز و شمال ناحیه آوکلند و ایجاد کارخانه‌های ساخت مواد منفجره عملاً باعث تقویت بیشتر استعمار و تضعیف مائوری‌ها شد. سرانجام در فوریه ۱۸۴۰ میلادی قراردادی میان مائوری‌ها و فرماندار جدید نظامیان بریتانیایی ویلیام هابسون امضا شد. بر طبق قرارداد نه تنها آوکلند که به تدریج تا سال ۱۸۷۶ سرتاسر خاک ۲ جزیره شمالی و جنوبی نیوزلند تحت تسلط دولت مرکزی تحت حمایت بریتانیا قرار گرفت. (البته نیوزیلند از آغاز یعنی ۱۸۴۰ از یک خودمختاری نسبی سود می‌برد و به مانند بقیه مستعمرات بریتانیا تحت تسلط کامل این کشور نبود)

آب و هوا

آوکلند دارای اب و هوای معتدل و بسیار خوبی می‌باشد میانگین دما در این شهر بین ۱۲ تا ۱۹ درجه سانتیگراد می‌باشد گرمترین ماه‌های سال ۲ ماه ابتدای تابستان یعنی ژانویه و فوریه با میانگین ۲۳ درجه و سردترین ماه‌های سال ۲ ماه ابتدایی زمستان یعنی ماه‌های ژوئیه و اوت با ۷ درجه سانتی گراد می‌باشد

میانگین بارش در این شهر سالیانه ۱۲۴۰ میلی‌متر می‌باشد. پربارش‌ترین ماه سال ژوئیه با ۱۴۶ میلی‌متر و کم‌بارش‌ترین ماه سال فوریه با ۶۵ میلی‌متر است.

از جمله پدیده های مشهور طبیعی در ارتباط با آکلند عدم بارش برف در این شهر است چرا که در سرتاسر نیوزلند، [6] همه شهرها بارش سالانه برف را دارند.

شهر نشینی

سیستم اداره آکلند همانند سایر شهرهای نیوزلند بر اساس سیستم مدیریتی بریتانیایی است و هم اکنون که حزب کارگر نیوزیلند روی کار است، عواید و سیاست های مالی بیشتر متمایل به قشر کارگر است تا سرمایه داران. جمعیت آکلند بیشتر از شهرهای دیگر به طور چشمگیری رو به افزایش است[7]. همچنین، ساخت و ساز بیشتر رفته رفته دسترسی به حومه ها را آسان تر کرده و دامنه ی شهری و مناطق مسکونی رو به افزایش است. در آکلند، در هر ناحیه مسکونی یک نیمه شهرک تفکیک شده از آن منطقه به منظور تجاری تولیدی استفاده می شود که این مورد از کاهش یا سقوط ارزش مناطق مسکونی جلوگیری میکند.

برج آسمان (Sky Tower) با ۳۲۸ متر ارتفاع بلندترین بنای ساختمانی این شهر و به عبارتی نماد این شهر می‌باشد. به شعاع ۱۰ چهارراه بزرگ و چندین خیابان شلوغ مرکزی ترین نقطه شهر، شهر آسمان (Sky City) گفته می شود که شامل بیش از ده برج بلند بانکها و شرکت های بزرگ است.

پل هاربر (harbour bridge) به طول ۱.۰۲۰ متر و ۴۳ متر مرتفع از سطح دریا مرکز شهر را به حومه نورث شور وصل میکند.[8] به منظور کاهش حجم ترافیک، ماشین آلات سنگینی دو بار در شبانه روز بتن های بلوکی را بین لاین ها جا به جا می کنند تا حجم سنگین تر بزرگراه یک تا سه لاین اضافه جهت تردد داشته باشد.[9]


منابع

  1. Rawlings-Way, Charles; Atkinson, Brett (2010). New Zealand (15th ed.). Footscray, Vic.: Lonely Planet. p. 125. ISBN 978-1742203645.
  2. "Population density: are we talking about the same thing?" (PDF). Monitoring Research Quarterly. 4 (1): 4. March 2011. Archived from the original (PDF) on 22 February 2014.
  3. دویچه‌وله فارسی: جایگاه تهران در میان بهترین و بدترین شهرهای جهان. ۳ ژوئن ۲۰۱۲.
  4. O’Brien, Tova (2011-08-15). "Auckland snowfall 'brief' - NIWA". Retrieved 2019-05-13.
  5. «Auckland population growth» (PDF).
  6. «پل هاربر».
  7. «ماشین حمل بتن».

پیوند به بیرون

ویکی‌سفر یک راهنمای سفر برای آوکلند دارد.
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ آوکلند موجود است.
  • Auckland - Visitor-oriented official website
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.