کویز علیا

کویز ، روستایی از توابع بخش جبالبارز جنوبی شهرستان عنبرآباد در استان کرمان ایران است.روستای کویز از دو بخش علیا و سفلی تشکیل شده است مساحت جغرافیایی روستای کویز از سمت جنوب به کوه بزدومیه که زمینهای کشاورزی درجهل و کورکان که اصلاحات ارضی در اختیار کشاورزان این منطقه قرار داده است درمسیر این کوه قرار دارندو همچنین زمینهای کشاورزی گیرانجیران و آهودشت در قسمت جنوب شرق این روستاست که به کوه گنگان ختم میشوند شرق وشمال شرق را زمینهای کشاورزی بیچوو و بالا جوی به خود اختصاص داده اند.در ضلع شمالی این روستا کوه زهرا وکوه گیر قرار گرفته است و در غرب و شمال غربی این روستا زمینهای کشاورزی چاهک و کوه تلسمند واقع شده است.

این روستا خدمت تاریخی دارد و در گذشته های دور محل عبور لشکریان زیادی از جمله ازبکان بوده است که در حمله ازبکان مورد چپاول و غارت قرار گرفته است در این حمله مردم روستا برای نجات جان و ناموس خود به قلعه ای در جنوب غربی روستا پناه میبرند اما سربازان ازبک متوجه حضورشان در قلعه شده و به آنجا یورش میبرند در پی این درگیری  مردها ی قلعه همه کشته شده و زنها بخاطر حفظ حرمت و ابروی خود دست به خودکشی میزنند این قلعه بعد از این بنام قلعه ی شهیدان نامگذاری شده است طبق شنید ه ای که از گذشتگان به ما رسیده مقبره این عزیزان در مکانی بنام دهگوئیه (قسمتی از روستا )قرار دارد.در قسمت شمالی قلعه ی شهیدان قلعه ی طبق قرار دارد که از منابع تاریخی این روستا و مکانی دیدنی برای گردشگران محسوب میشود.رودخانه ای بزرگ بخش کشاورزی و مسکونی این روستا رو از هم جدا کرده است که در جنوب روستا قرار دارد.روستای کویز در گذشته ای نه چندان دور محل کسب و درآمد کشاورزان و باغداران و عشایران زیادی از ساکنان روستا و اطرافیان بوده اما طی دو دهه ی اخیر و با ظهور دیو خشکسالی این روستا به بیابانی بی آب تبدیل شده است.محصولات این روستا اعم از انواع پرتقال،لیموشیرین،لیموترش که خیلی هم مرغوب بوده و همچنین میوه های جالیزی که در دو فصل بهار و پاییز قابل برداشت بوده هنوز هم بعد از باران های زمستانی که هر چند سالی یک سال اتفاق می افتد طبیعت کویز واقعا بینظیر میشود .انواع گونه های گیاهی و دارویی در فصل زمستان و با شروع بارندگی در این روستا یافت میشود از جمله بابونه و تخم سفید که به دلیل بارش کم این گیاهان رشد چشمگیری ندارند.
کویز
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانکرمان
شهرستانعنبرآباد
بخشبخش جبالبارز جنوبی
دهستانمردهک
مردم
جمعیت۲۵۸ نفر
آب‌وهوا
روزهای یخبندان سالانه5

جمعیت

این روستا در دهستان مردهک قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۵۸ نفر (۵۹خانوار) بوده‌است.

منابع

    • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.