کورنلیو ساودرا

کورنلیو خوداس تادِئو د ساوِدرا ئی رودریگز (به اسپانیایی: Cornelio Judas Tadeo de Saavedra y Rodríguez؛ زاده ۱۵ سپتامبر ۱۷۵۹ در اوتویو - درگذشته ۲۹ مارس ۱۸۲۹ در بوینس آیرس) افسر نظامی و دولتمرد اهل نایب‌الملک ریو د لا پلاتا بود. وی در انقلاب مه (اولین گام استقلال آرژانتین از اسپانیا) نقش مهمی داشت و به عنوان رئیس اولین دولت، یا پریمرا خونتا، منصوب شد. ساودرا اولین افسر فرمانده هنگ وطن‌پرستان بود که پس از حملات سرنوشت‌ساز انگلیس به ریو د لا پلاتا ایجاد شد. افزایش نظامی‌گری در شهر و آرامش سیستم کاستاها باعث شد تا ساودرا به عنوان یک فرد کریولو، به چهره‌ای برجسته در سیاست‌های محلی بدل شود. مداخله وی برای خنثی کردن شورش آلزاگا و اجازه دادن به نایب‌الملک سانتیاگو د لینیرس برای در قدرت ماندن، تعیین‌کننده بود. اگرچه او در طول جنگ شبه‌جزیره از تأسیس دولت خونتا در اسپانیا حمایت می‌کرد، اما او خواهان این بود که کریولوها نقش بیشتری در آن داشته باشد. وی همچنین از اقدامات عجولانه حذر می‌کرد و چون هنگ وی در هر اقدامی علیه نایب‌الملک بسیار تعیین‌کننده بود، تا زمانی که لحظه استراتژیک خوبی برای انجام این کار نبود، او کمک به شورشیان را انکار می‌کرد. این فرصت در مه ۱۸۱۰ به وجود آمد و انقلاب مه با موفقیت نایب‌الملک را برکنار کرد.

کورنلیو ساودرا
نخستین رییس‌جمهور پریمرا خونتا و خونتا گرانده در استان‌های متحد ریو د لا پلاتا
مشغول به کار
۲۵ مه ۱۸۱۰  ۲۶ آگوست ۱۸۱۱[1][2]
پس ازمنصب ایجاد شد
پیش ازدومینگو متئو
اطلاعات شخصی
زاده۱۵ سپتامبر ۱۷۵۹
اوتویو, نایب‌الملک پرو (بولیوی امروزی)
درگذشته۲۹ مارس ۱۸۲۹
بوئنوس آیرس، آرژانتین
آرامگاهآرامگاه رکوله‌تا
ملیتآرژانتین
حزب سیاسیوطن‌پرستان (پاتریوت)
همسر(ان)ساتورنینا ساودرا
فرزندانماریانو ساودرا
تخصصنیروی نظامی
امضا
خدمات نظامی
وفادارینایب‌الملک‌نشین ریو د لا پلاتا، استان‌های متحد ریو د لا پلاتا
سال‌های خدمت۱۸۰۶–۱۸۱۱
فرماندههنگ وطن‌پرستان
جنگ‌ها/عملیات‌هاحمله بریتانیا به ریو د لا پلاتا, شورش آلزاگا

سااودرا به عنوان رئیس پریمرا خونتا منصوب شد که پس از آن قدرت را به دست گرفت. سیاست محلی به زودی بین او و وزیر ماریانو مورنو تقسیم شد. ساودرا خواهان تغییرات تدریجی بود، در حالی که مورنو تغییرات بنیادی‌تر را تبلیغ می‌کرد. ساودرا با نمایندگانی از استان‌های دیگر گسترش خونتا را تشویق کرد. این باعث شد مورنو در اقلیت قرار گیرد و استعفا دهد. شورشی که بعداً به نفع ساودرا انجام شد، طرفداران باقیمانده مورنو را نیز مجبور به استعفا کرد. وی پس از شکست در اولین اردوکشی به پرو علیا، مقام ریاست جمهوری را ترک کرد و به رهبری ارتش شمال پیوست. مخالفان سیاسی، که اولین سه‌نفره را تأسیس کردند، حکم بازداشت ساودرا را صادر کردند. ساودرا تا سال ۱۸۱۵ در تبعید ماند و نهایتاً همه اتهامات علیه وی برداشته شد.

منابع

  • ویکی‌پدیای انگلیسی
  1. "Biografía de Cornelio Saavedra". Archived from the original on 2016-10-02. Retrieved 2016-09-29.
  2. "Cornelio Saavedra (1759–1829)".
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.