کلاهبرداری

کلاهبرداری کاری بر پایهٔ فریب است که کسی یا کسانی برای کسب نفع خود یا موسسه‌ای انجام می‌دهند. کلاه‌برداری در بسیاری از کشورها جرم است، اگرچه مصداق‌های آن در نظام‌های گوناگون قضایی فرق می‌کند. آنچه که جرم کلاهبرداری را از سایر جرایم علیه اموال متمایز می سازد، آن است که در اکثر این جرایم مال بدون رضایت یا آگاهی صاحب مال، و حتی گاه به دلیل توسل مجرم به اعمال خشونت آمیز از قربانی به مجرم منتقل می گردد در حالی که کلاهبرداری از این حیث از جمله جرایم استثنائی به شمار می رود. کلاهبردار به گونه ای عمل می کند که مالک یا متصرف مال، فریب خورده و خود از روی میل و رضا، و چه بسا با التماس به امید کسب منافع سرشار، مالش را در اختیار مجرم قرار می دهد.[1]

تعریف

«کلاهبرداری:۱- به فریب مال و پول دیگران را گرفتن، حقه بازی.

استعمال نام یا عنوان مجعول به قصد این که مؤسسات مجعول و اعتبارات موهوم را به طرف بقبولاند و او را به امور موهوم امیدوار یا از امور موهوم خائف سازد و بدین طریق وجه یا مالی از او بگیرد.»[2]

«کلاهبردار: ۱- آن که به فریب مال و پول دیگران را بگیرد؛ حقه باز.

۲- کسی که کلاه‌برداری کند؛»[2] از نظر میانگین سنی کلاهبرداری می‌توان کلاهبرداران را به دو دسته کلاهبرداران اینترنتی و کلاهبرداران غیر اینترنتی تقسیم کرد. میان گین سنی کلاهبرداران اینترنتی ۱۸ تا ۳۵ سال است در حالی که کلاهبرداران غیر اینترنتی معمولاً سن بالاتری دارند.[3]

کلاهبرداری اینترنتی

در این نوع کلاهبرداری، کلاهبردار می بایست از طریق وارد کردن، تغییر یا محو کردن داده ها و یا مختل کردن سامانه و …. مال یا وجهی را تصاحب کند و جالبه بدانید این مورد کلاهبرداری می تواند بدون آگاهی مال باخته انجام شود به طور کلی در کلاهبرداری اینترنتی فرد مرتکب از عمل متقلبانه رایانه ای استفاده می کند. مجازات این جرم در قانون ایران شامل حبس، رد مال، پرداخت نقدی می باشد، (۱ تا ۳ سال حبس و رد مال به صاحب آن و پرداخت جزای نقدی معادل مال اخذ شده)

چگونه از کلاهبردار اینترنتی شکایت کنیم؟

در چنین مواقعی اولین کاری که می کنید این باشد که به دادسرای جرائم اینترنتی مراجعه کنید، این دادسرا وظیفه رسیدگی به جرائم در فضای مجازی و رایانه ای را دارد‌. پس از تشکیل پرونده، دادسرا از پلیس فتا کمک می‌گیرد و پرونده را برای رسیدگی بیشتر موضوع به آن ارجاع می دهد.

البته راه ساده تر برای پیگیری جرم کلاهبرداری اینترنتی وجود دارد که میتوانید به سایت پلیس فتا بایگانی‌شده در ۱ دسامبر ۲۰۲۰ توسط Wayback Machine مراجعه کنید و در قسمت ارتباطات مردمی مشخصات و نشانی و شماره خود را ثبت کنید. پلیس فتا در اولین فرصت به جهت رسیدگی و پیگیری با شما تماس می گیرد؛ البته راه دیگر هم این است که به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید و شکایت خودتان را تنظیم کنید. البته به نظر بنده و با توجه به آمار و اطلاعات و به نقل از وکیل پایه یک دادگستری خانم فائزه صداقتی، سریع ترین راه برای ثبت شکایت مراجعه به سایت پلیس فتا است.

شما میتوانید برای مشاوره حقوقی با وکیل کلاهبرداری اینترنتی در مشهد، اینجا کلیک کنید.[4]

پرونده های کلاهبرداری اینترنتی چه مدت طول می کشد؟

به طور کلی روند رسیدگی در دادسرا او دادگاه ها قابل پیش بینی نیست اما باید توجه کنید که در پرونده های بی نوبت هم باید نوبت رعایت شود یا به واقع میشود گفت اصل نانوشته حقوقی است که رسیدگی به جرائم اینترنتی و یا کلاهبرداری های الکترونیکی زمان بر است.

روش‌های شناسائی کلاهبردار

بعضی از ایالات در ایالات متحده آمریکا چهره و مشخصات فرد کلاهبردار را در وبگاه خود قرار می‌دهند.[5]

نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران نیز عکس کلاهبرداران را جهت اطلاع عموم در جراید منتشر می‌کند.[6][7] روش انتشار عکس افراد تحت تعقیب در ایالات متحده آمریکا پیشینه طولانی دارد.

به‌اعتقاد برخی، کلاهبرداران معمولاً افرادی شیک پوش، حراف و ولخرج هستند.[8]

کلاهبرداران مشهور

  1. ویکتور لوستیگ برج ایفل را فروخت.
  2. هان ون میگه‌رن نقاشی جعل می‌کرد.
  3. فرانک ابگنیل نیل چک جعل می‌کرد

پینوشت

  1. جرایم علیه اموال و مالکیت . حسین میرمحمد صادقی چاپ چهل و چهارم صفحه 29.
  2. فرهنگ دکتر محمد معین، جلد سوم، صفحه 3024
  3. مدیر کل مبارزه با جرایم رایانه‌ای، جعل و کلاهبرداری مطرح کرد: ۱۸ تا ۳۵ سال بیشترین سن متهمان رایانه‌ای، روزنامه کیهان، شنبه ۲۹ آبان ۱۳۸۹
  4. «درخواست مشاوره تلفنی با وکیل پایه یک دادگستری». داپکده. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۹-۰۱.
  5. وبگاه پلیس ایالتی ایالت ایلینوی، ایالات متحده آمریکا
  6. روزنامه شرق، دوم مرداد یکهزار و سیصد و نود، صفحه حوادث؛
  7. این دو کلاهبردار را شناسائی کنید، البرز نیوز، ۳۰ بهمن ۱۳۸۹
  8. «افراد کلاهبردار معمولاً شیک پوش، حراف و ولخرج هستند». پایگاه خبری تحلیلی خرداد. ۲۰۱۴-۰۹-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۱۴-۰۹-۲۳.

منابع

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.