چرخهعمر محصول
چرخهعمر محصول (انگلیسی: Product lifecycle) در بازاریابی هر محصول طراحیشدهٔ جدید که به بازار وارد میشود، چرخهای شامل چهار دورهٔ زمانی را طی مینماید. این مراحل عبارتند از دورهٔ معرفی، دورهٔ رشد، دورهٔ بلوغ و دورهٔ افول. هر یک از این ۴ دوره، نیازمند استراتژی بازاریابی و مدیریتی ویژهٔ همان دوره است. هر چند بسیاری از محصولات در دورهٔ معرفی به بازار، شکست میخورند و وارد دورههای بعدی نمیشوند، اما در صورت گذر از مرحلهٔ معرفی، مراحل رشد، سپس بلوغ و در نهایت افول نیز در ادامه خواهد آمد.
تاریخچه
اولین بار چنین تعریفی توسط شرکت AMC (به انگلیسی: American Motors Corporation) ارائه شد.[1][2] طبق گفته فرانسوا کاستینگ (François Castaing)، معاون مهندسی و توسعه محصول رئیس جمهور، این شرکت خودروسازی در سال ۱۹۸۵ به دنبال راهی برای تسریع روند توسعه محصولات خود بود تا بتواند با رقبای بزرگتری رقابت کند.[3] این شرکت با توجه به نداشتن بودجه عظیم رقبای داخلی و خارجی خود مانند جنرال موتورز، فورد و... توجه خود را روی تقویت کردن چرخهعمر محصولات برای محصولات اصلی خود(مانند جیپ ها) گذاشت.[4] اولین قسمت برای توسعه سریع تر محصولات، طراحی به کمک کامپیوتر(CAD) بود.[3] این به مهندسان این امکان را میداد تا با سرعت بیشتری به طراحی و توسعه محصول بپردازند. قسمت دوم در این تلاش سیستم ارتباطی جدید بود که اجازه می داد درگیری ها سریعتر حل شوند و همچنین تغییرات مهندسی پرهزینه را کاهش می داد زیرا تمام نقشه ها و اسناد در یک پایگاه داده مرکزی قرار داشتند.[3] مدیریت داده های محصول به حدی موثر بود که پس از خرید AMC توسط کمپانی کرایسلر، این سیستم در سراسر بنگاه اقتصادی متصل شد و همه افراد درگیر در طراحی و ساخت محصولات را متصل کرد.[3]
بررسی اجمالی مدیریت چرخه عمر محصول
مدیریت چرخهعمر محصول پنج محدوده اصلی دارد.
- مهندسی سامانهها (Systems engineering) که تمرکز در برآورده کردن کلیه الزامات تولید، به ویژه تامین نیازهای مشتریها و همچنین هماهنگ کردن سیستمهای طراحی و تولیدی با درگیر کردن همه رشتههای مربوطه دارد. یکی از مهمترین زیرمجموعههای مهندسی سیستم، مهندسی اطمینان (Reliability engineering) است.
- مدیریت محصول (Product management) و مدیریت پورتفولیو (Project portfolio management) بر مدیریت تخصیص منابع ، ردیابی پیشرفت ، برنامه ریزی برای پروژههای توسعه محصول جدید که در حال انجام هستند (یا در وضعیت نگهداری قرار دارند) متمرکز شده است. مدیریت پورتفولیو ابزاری است که به مدیریت در ردیابی پیشرفت محصولات جدید و تصمیم گیری های تجاری هنگام تخصیص منابع کم کمک می کند.
- طراحی محصول (CAx) فرآیند تولید یک محصول جدید است که توسط واحد فروش و نجارت به مشتریان خود فروخته می شود.
- مدیریت فرآیند تولید (Manufacturing process management) مجموعه فناوری ها و روش هایی است که برای تعریف نحوه تولید محصولات استفاده می شود.
- مدیریت داده های محصول (Product data management) بر گرفتن و نگهداری اطلاعات محصولات و یا خدمات از طریق توسعه و عمر مفید آنها متمرکز است. مدیریت تغییرات بخش مهمی از این مورد است است.
توجه: در حالی که نرم افزار کاربردی برای فرآیندهای PLM مورد نیاز نیست، با این حال پیچیدگی تحلیل کسب و کار ها ایجاب میکند دادهها به سرعت به بخش تحلیل داده شوند.
جستارهای وابسته
منابع
- Luciano Cunha (20 July 2010). "Manufacturing Pioneers Reduce Costs By Integrating PLM & ERP". onwindows.com.
- Kenneth Wong (29 July 2009). "What PLM Can Learn from Social Media". deskeng.com. Archived from the original on 13 May 2016. Retrieved 12 May 2021.
- Sidney Hill, Jr. (May 2003). "How To Be A Trendsetter: Dassault and IBM PLM Customers Swap Tales From The PLM Front". COE newsnet. Archived from the original on 13 February 2009. Retrieved 12 May 2021.
- Formulation, implementation, and control of competitive strategy.
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Product lifecycle». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۸ ژوئن ۲۰۱۶.