پیشستاره
پیشستارهها (به انگلیسی: Protostars) اجسامی با وزن زیاد در سحابیها هستند که به تعادل هیدرواستاتیکی نرسیدهاند و به تدریج با طی کردن مسیر هایاشی منقبض و کم نور شده و تشکیل یک ستاره را میدهند.
منابع
- مشارکتکنندگان ویکیپدیا. «Protostar». در دانشنامهٔ ویکیپدیای انگلیسی، بازبینیشده در ۳۱ می ۲۰۱۱.
الگو:هپیش ستاره {{پیش ستاره یک مرحله اولیه در بوجود آمدن یک ستاره میباشد که در آن هیدروژن، هلیوم و تودههایی از گرد و غبار به حدی انباشته میشوند که به راه اصلی میرسند. پیش ستارههایی که جرم آنها با جرم خورشید برابر است، ده میلیون سال را میگذرانند تا به راه اصلی برساند. هر چقدر جرم پیش ستارگان بزرگتر باشد، مرحله رشد آنها سریعتر میشود. یک پیش ستاره با جرم تقریباً ۱۵ برابر جرم خورشید حدود ۱۰۰۰۰۰ سال را میگذراند تا به راه اصلی برسد. یک پیش ستاره از طریق غلظت ابرهای گازی غول پیکر و مواد پیرامون آن تشکیل میشود. مشاهدات نشان میدهد که این ابرهای گازی غول پیکر بهطور کلی در حالت تعادل قرار دارند، که در آن تعادل بین گرانش ابرها باعث پیدایش انرژی اتصالی و انرژی مولکولی میشود.
این ابرها میتوانند بهطور موقت از حالت تعادل خارج شوند در صورتی که تنها یک نفوذ جزئی در آنها صورت بگیرد، به عنوان مثال امواج تکان دهنده از ابر نواخترها یا برخورد دیگر ابرهای گازی غول پیکر یا امواج چگالی با آنها برخورد کنند.
این تأثیرات میتواند (در صورتیکه ضربه به اندازه کافی بزرگ باشد) نیروی گرانش در یک منطقه خاص در ابر گازی به وجود آورد طوریکه حالت تعادل به حالت غیر متعادل تبدیل میشود. فیزیکدان انگلیسی به نام James Jenas این پدیده را بهطور جزئی مطالعه کرد. او توانست نشان دهد که در شرایط مطلوب یک ابر گازی یا قسمتی از آن شروع به انباشتن میکند. او یک فرمول برای تعیین جرم و اندازه آن ، قبل از اینکه انقباض گرانش صورت گیرد ، استنباط کرد. ⁅𝑀𝑗=𝑘√((𝑇^3/𝑛) )⁆ n=تعداد اتم در هر متر مکعب K=یک عدد ثابت T=دمای گاز}}
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ پیشستاره موجود است. |