نیسان پاترول

نیسان پاترول (به ژاپنی: 日産・パトロール)، یک خودروی شاسی‌بلند دو دیفرانسیل (چهارچرخ متحرک) ساخت شرکت نیسان ژاپن است.

نیسان پاترول
دید کلی
شرکتNissan Shatai
نام‌های دیگرNissan Safari (Japan, 1980–2007)
تولید1951-اکنون (international)
1951–2007 (Japan)
بدنه و شاسی
کلاسخودروی بیابانگرد/خودروی اندازه بزرگ خودروی شاسی‌بلند

تاریخچه

برای آشنایی با تاریخچه خودرو نیسان پاترول به سال ۱۹۱۴ برمی‌گردیم. کارخانه خودروسازی کوچکی، آغاز به تولید یک وسیله نقلیه دو سیلندر نمود که تنها ده اسب بخار قدرت داشت. نام این خودرو دات تعیین شد که اولین حروف نام شرکای آن بود. دن Den، آیویاما و تاکوچی سه تولیدکننده این وسیله نقلیه کوچک بودند.

سال‌ها گذشت تا در سال ۱۹۳۰ خودرو دات دستخوش تغییر شد. خودروی کوچک جدیدی بنام پسر دات Son of DAT تولید شد و چندی بعد به داتسون (در زبان ژاپنی به معنای خورشید تابان است) شهرت یافت.

در سال ۱۹۳۴ داتسون اقدام به مشارکت با خودروساز دیگری نمود که نهونسانگ نام داشت و پس از آن نام داتسون به نیسان تغییر پیدا کرد.

سال ۱۹۳۷ سالی بود که نیسان به‌عنوان یک شرکت خودروسازی موفق ژاپنی در یوکوهاما در سطح جهانی مطرح شده بود. نیسان در این سال ده هزارمین خودرو خود را تولید کرد، ده سال بعد با پیشرفت صنایع خودروسازی، زمان ساخت خودرو الکتریکی فرارسیده بود. دولت ژاپن بهره‌گیری از انرژی دوگانه را مدنظر قرارداد، پس نیسان اقدام به تولید خودروی الکتریکی تاما نمود و آن را روانه بازار فروش کرد. به منظور جوابگویی به احتیاجات ارتش ژاپن (نیاز به خودروهای پرقدرت بیابانی) در سال ۱۹۵۱ اولین خودروی دو دیفرنسیال (چهارچرخ متحرک) کمپانی نیسان به نام پاترول از خط تولید نیسان خارج شد. این خودرو که از بسیاری جهات مورد توجه ژاپنیها قرار گرفت،

از نظر ظاهری نیز بسیار شبیه به خودرو جیپ ساخت آمریکا بود. تا سال ۱۹۸۰ پاترول تغییرات زیادی کرد که از جملهٔ آن‌ها می‌توان به تغییر اتاق، موتور و تجهیزات داخلی اشاره کرد؛ ولی این سال را می‌توان نقطهٔ عطفی در تاریخ تولد نیسان پاترول دانست.

در این سال تجهیزات لوکس بسیاری بر این خودرو افزوده شد، بطوری‌که از این زمان به بعد پاترول تنها یک خودرو بیابانی و کوهستانی نیست بلکه خودرویی است در چندین مدل برای سلایق مختلف. برای اولین بار پاترول دو گونه ۵ در و ۳ در، شاسی بلند و شاسی کوتاه عرضه شد، و این تغییرات و تنوع همگام با پیشرفت تکنولوژی در صنعت خودرو و بکارگیری آن در ساخت پاترول باعث شده که این خودرو به شهرت دست پیدا کند تا جایی که نیسان در کشورهایی چون انگلستان، آلمان، اسپانیا و بلژیک اقدام به برپایی خط تولید آن نمود. نیسان پاترول تاکنون در شش نسل مختلف تولید شده‌است و در سال ۲۰۱۰ آخرین نسل آن یعنی نسل ششم نیسان پاترول توسط شرکت نیسان معرفی گردید.

Nissan Patrol y60 (دارای دو درب؛ ۲۲۰۰ میلی‌متر چرخ محور چرخ) و G60 دو درب؛ ۲٫۵۰۰ میلی‌متر (۹۸٫۴ اینچ) برای اولین بار در سال ۱۹۶۰ در استرالیا فروخته شد. پاترول‌های فرمان سمت چپ L60 / GL60 در خارج از استرالیا فروخته می‌شدند. مشتریان آمریکایی می‌توانند پاترول را فقط از سال ۱۹۶۲ تا ۱۹۶۹ بخرند.

پاترول‌ها از طریق نمایندگی‌های داتسون فروخته می‌شدند و این خودرو را تنها وسیله نقلیه با خودروی نیسان که در اوایل دهه ۱۹۸۰ در ایالات متحده فروخته شده بود، آغاز کردند. Nissan Cedrics که در اوایل دهه ۶۰ نیز به آمریکا صادر می‌شد. نسخه چهارچرخ، H60 نیز موجود بود.

پاترول y60

سری 4WD Nissan Patrol ۶۰ در نسخه‌های کوتاه، متوسط و بلند چرخ‌های پایه تولید شد. دارای یک گیربکس دستی نوع-F3B83L در ابتدا با سه و بعد با چهار سرعت، کیس انتقال دنده دو سرعته با درایو چهار چرخه نیمه وقت بود. موتور این موتور P، ۳۹۵۶ سی سی (۲۴۱٫۴ مس داخل) سوپاپ سیلندر درون خطی شش سیلندر بود که شامل محفظه‌های احتراق وان با شکل و یک شفت میلگرد کاملاً متعادل بود. با داشتن دو درب جلو و یکی در عقب و چهار صندلی (راننده و همراه در جلو، دو صندلی عقب موازی)، نسخه اضافی چرخ محور چرخ بلند (H60) با ظرفیت هشت سرنشین در دسترس بود.

Y60 از لحاظ مکانیکی متفاوت از پیشینیان بود زیرا اولین گشت با سیستم تعلیق سیم پیچ، افزایش راحتی و کار با آفرود بودند. تمام پاترول های Y60 دارای یک سیستم تعلیق محور زنده سه حلقه در قسمت جلویی بودند و همه واگن‌ها (SWB , LWB و SWB LW) یک تنظیم پنج پیوندی را در عقب به کار گرفته بودند. مدل ابزار با هر دو محور عقب بهار برگ و از سال ۱۹۹۴ به بعد انتخاب همان محور عقب سیم پیچ بهار به عنوان واگن‌ها در دسترس بود. میله‌های نوسان در محورهای زندگی در جلو و عقب سیم پیچ جلو و عقب قرار گرفتند.

فرمان هیدرولیک استاندارد بود. برخی از مدل‌های واگن دارای ترمزهای دیسکی در جلو و عقب بودند در حالی که یوت ترمزهای درام عقب را حفظ می‌کرد. معرفی همگام سازی بر روی دنده‌های معکوس از دیگر پیشرفت‌ها بود. کدهای مدل جایگزین GR و GQ به ترتیب در مدلهای درایو سمت چپ و راست استفاده شد.

بیشتر مدل‌ها دارای دیفرانسیل لغزش محدود عقب بودند و برخی از انواع آن دارای خلاء یا برقی بودند که دارای قفل دیفرانسیل عقب دستی بودند.

مکانیسم رهاسازی نوار چرخش عقب در برخی مدل‌ها ظاهر شده‌است. برخی از Y60ها دارای وینچ جلوی موتور PTO بودند که دارای یک اهرم کنترل داخل کابین در سمت راست چرخ دنده بود.

پاترول با نام تجاری Safari در ژاپن، جایی که به جای استاندارد 12V، از سیستم الکتریکی ۲۴ ولت بهره می‌برد.

TD42 و TB42 یا با یک جعبه دنده ۵ سرعته و یک جعبه دنده اتوماتیک چهار سرعته در دسترس بودند. RD28T و RB30 فقط یک کتابچه راهنمای ۵ سرعته ارائه می‌داد.

مدل‌های Y61 برای اولین بار در دسامبر ۱۹۹۷ ظاهر شد، و در انواع بنزینی ۴٫۵ و ۴٫۸ لیتری، ۲٫۸-، ۳٫۰- و ۴٫۲ لیتری توربو دیزلی و ۴٫۲ لیتری توربو دیزلی انواع مختلف موجود است. کدهای مدل جایگزین GR و GU به ترتیب در مدل‌های فرمان سمت چپ و راست استفاده شد. قطار درایو در این مدل از جمله CVهای بزرگتر و سنکروس کمتر در گیربکس‌های دستی تغییر یافت. قسمتهای دیفرانسیل گسترش یافته بودند تا با شکل بدن جدید در هم بیایند، اما مراکز یکسان باقی مانده‌اند (H233 و H260). برخی واگن‌های بنزینی نسخه سیم پیچ دیفرانسیل H260 را دریافت کردند. سطح آسایش بیش از GQ، به ویژه در مناطق صندلی و NVH افزایش یافته‌است.

پاترول y62

GU IV به بعد برای سال ۲۰۰۵ مدل یک مدل آسانسور قابل توجهی منتشر شد که چراغهای جلو جدید، چراغهای مخصوص جعبه در هر محافظ و چراغهای دم بزرگتر وجود دارد. مشکلاتی که دیزل ZD30 را در اطراف هندسه متغیر توربو متحمل کرده بود، با این تازه سازی برطرف شد. در همان سال، نیسان به دلیل فروش ضعیف، فروش سافاری در ژاپن را متوقف کرد. نیسان همچنین یک نسخه وانت دو درب از سری Y61 را به عنوان شاسی کابین و با یک سینی جانبی سبک در برخی بازارها در دسترس قرار داد. اگرچه مدل جدیدی به بازار عرضه شد، اما این سری Y61 هنوز هم برای علاقه‌مندان به خارج از جاده اما با گزینه‌های اندک به فروش می‌رسد.

موتور TB48DE آن در بین جامعه تنظیم در شرق میانه، به ویژه در امارات متحده عربی بسیار محبوب است. موتور TB48DE به راحتی قابل اصلاح است و نشان داده شده‌است که قادر است بیش از ۲٬۰۰۰ اسب بخار (۱٫۴۹۱ کیلو وات) را برای چندین تپه ماسه ای و چالش‌های کشیدن ماسه در منطقه کنترل کند.

از سال ۲۰۱۴، نیسان فروش مدل نسل پنجم را در سراسر جهان قطع کرد، به جز آفریقای جنوبی، خاورمیانه، پاکستان، پاراگوئه، فیلیپین، بولیوی، سریلانکا و برخی کشورهای آفریقایی که 4x4 در برابر Toyota Land Cruiser J70) به رقابت پرداختند. چندین نسخه ویژه چاپ نیز در مناطق مربوطه منتشر شده‌است که Y61 در حال فروش بوده و در حال حاضر نیز به فروش می‌رسد که برخی از آنها نسخه‌های ریاست جمهوری (فیلیپین)، نسخه Legend (فیلیپین، آفریقای جنوبی و استرالیا)، ویژه هستند. نسخه Super Safari (خاور میانه)، نسخه Falcon (خاور میانه)، نسخه‌های Gazelle و Gazelle X (شرق میانه). مدل نسل پنجم نیز در استرالیا و نیوزلند در ۲۹ آوریل ۲۰۱۶ قطع شد.

سری جدید، ششم، سری Y62 نیسان پاترول در ۱۳ فوریه ۲۰۱۰ در ابوظبی به بازار آمد. یک نسخه لوکس (Z62) از سال ۲۰۱۰ به عنوان Infiniti QX56 فروخته شد (اولین باری که یک وسیله نقلیه مستقر در پاترول از سال ۱۹۶۹ در آمریکای شمالی فروخته شد) که بعداً در سال ۲۰۱۳ به Infiniti QX80 تغییر نام داد.

پاترول y62

آمریکا تحت عنوان نام Armada در سال ۲۰۱۶، برای سال مدل ۲۰۱۷. به عنوان جایگزینی برای نسل اول نیسان آرمادا (WA60) مستقر در تایتان ارائه شد. ز سال ۲۰۱۷، Y62 با قدرت ۲۷۵ اسب بخار (۲۰۵ کیلو وات) / ۳۹۴ نیوتن متر (۲۹۱ پوند) از موتور ۴٫۰ لیتری VQ40DE V6 برای ورودی‌های ورودی XE و SE یا قدرت ۴۰۰ اسب بخار قدرت (298 kW) / 560 N⋅m (410 lb⋅ft) موتور ۵٫۶ لیتری VK56VD V8 برای تریم‌های سطح بالایی. نسخه NISMO از نسخه تنظیم شده ۵٫۶ لیتری V8 استفاده می‌کند که ۲۸ اسب بخار قدرت اضافی تولید می‌کند.

پیش از معرفی ۴٫۰ لیتری V6، خروجی پایین‌تر ۳۱۷ اسب بخار (۲۳۶ کیلو وات) / ۵۲۶ نیوتن متر (۳۸۸ اسب بخار) ۵٫۶ لیتری VK56DE V8 برای تریم‌های سطح ورودی تعیین شده بود.

از سال ۲۰۱۷ همه مدل‌ها دارای گیربکس اتوماتیک ۷ سرعته هستند هرچند که قبلاً نیسان یک اتوماتیک ۵ سرعته و همچنین دستی ۶ سرعته را برای داشبورد سطح ورودی ارائه می‌داد. یک بسته حالت متغیر ۴ × ۴ امکان تعویض بین چهار حالت درایو را فراهم می‌کند: شن و ماسه، جاده، سنگ و برف. سیستم کنترل حرکت هیدرولیک بدن موجود است.

دیفرانسیل عقب قفل الکترونیکی، شروع تپه و کنترل نزول تپه و همچنین هشدار خروج از مسیر، ترمز به کمک کامپیوتر و کنترل پایداری. نسخه Infiniti در سال ۲۰۱۰ در ایالات متحده به بازار عرضه شد، اولین گشتی که از سال ۶۰ در آنجا به فروش می‌رسد. نیسان گشت در اوایل سال ۲۰۱۳ در استرالیا راه اندازی شد.

پاترول در ایران

در ایران فقط نسل سوم پاترول معروف به سری ۱۶۰ و ۲۶۰ تولید شد. تولید این خودرو در ایران از سال ۱۳۶۴ هجری خورشیدی آغاز شد. در سال ۱۳۷۲ خورشیدی، تجهیزات بیشتری مانند هیدرولیک فرمان، کولر، رینگ پهن و گارد محافظ سپرجلو و همین‌طور زاپاس بند عقب به‌طور استاندارد توسط کارخانه به آن اضافه شد که در افزایش راحتی و همچنین زیبایی ظاهری آن سهم بسزایی داشت بطوری‌که در سال‌های بعد از آن (و همچنین اکنون) دیگر در ایران یافتن نیسان پاترول بدون این تغییرات ظاهری کار مشکلی است.

پاترول ۱۶۰

در سال ۱۳۸۲ هجری خورشیدی به دلیل عدم برخورداری از سامانه انژکتور و برخوردار نبودن از استانداردهای عدم آلایندگی هوا، تولید پاترول متوقف شد و مدل جدیدتر نیسان رونیز که برخلاف پاترول فقط دارای مدل پنج در بود مجهز به سامانه انژکتور و با قدرت موتور بالاتر (و البته اختلاف قیمت قابل توجه با نیسان پاترول و گرانتر) جایگزین آن شد هرچند تا زمان توقف تولید هرگز نتوانست به رکورد محبوبیت پاترول در میان ایرانیان حتی نزدیک هم بشود.

در مجموع ۶۱۵۵۲ دستگاه نیسان پاترول در ایران تولید شد. در طول مدت تولید در ایران یکی از معدود خودروهای چهارچرخ متحرک مونتاژشده در ایران بود و از اقبال عمومی بسیار خوبی برخوردار بود. پس از توقف تولید پاترول، نمایندگی نیسان پاترول را در ایران همان کارخانه مونتاژکننده یعنی شرکت پارس خودرو در اختیار گرفت.

سری ۱۶۰ در سال ۱۹۸۰ برای جایگزینی سری ۶۰ معرفی شد. در استرالیا، این‌ها به عنوان پاترول MQ فروخته می‌شد. در سال ۱۹۸۰، موتورهای موجود L28، P40 و SD33 بودند. همه مدل‌ها با گیربکس دستی چهار سرعته در دسترس بودند، در حالی که یک خودرو سه سرعته در خودروهای چرخدار بلند مجهز به موتور L28 اختیاری بود. تمام ۱۶۰ سری گشت با یک مورد جابجایی افست دو سرعته همراه بودند که دارای یک دنده بالا ۱: ۱ و یک دنده پایین بود. همه مدل‌ها دارای تعلیق بودند. وسایل نقلیه SD33 دارای لوازم الکترونیکی ۲۴ ولت بودند. گزینه‌ها و رنگ‌های مختلفی برای داشبورد در دسترس بود، گزینه‌هایی از جمله وینیل یا کف فرش و تریم داخلی داخلی آبی یا قهوه ای. تهویه مطبوع و فرمان هیدرولیک در مدل‌های لوکس موجود بود.

دیفرانسیل جلو در تمام مدلها C200 بود. در استرالیا، دیفرانسیل استاندارد عقب H233 بود. برخی از نسخه‌ها دارای تفاوت‌های لغزش محدود (LSD) هستند. مدل سنگین دیفرانسیل عقب در برخی از کامیون‌های وانت و واگن‌های موتور P40 استفاده شده‌است. این دیفرانسیل مدل H260 بود. در بازارهای اروپا، جایی که استفاده غیرقانونی از جاده خارج از جاده انتظار می‌رفت، دیفرانسیل عقب C200 وظیفه سبک در برخی از خودروها نصب شده بود. در سال ۱۹۸۳، پاترول MQ به روز شد. اینها با عنوان MK Patrol شناخته می‌شوند، اما این کتاب در کتابچه‌های راهنمای ادبیات یا خدمات نیسان ظاهر نمی‌شود. فروشندگان قطعات نیسان این جملات را به رسمیت نمی‌شناسند. به روزرسانی‌ها شامل یک قسمت جلوی اصلاح شده با چراغهای مستطیل شکل و تعلیق جلو به روز شده‌است. گیربکس چهار سرعته اصلاح شد و دنده پنجم برای اکثر مدل‌ها اضافه شد. چهار سرعته هنوز در بعضی از واحدهای دارای مشخصات پایین‌تر، احتمالاً برای از بین بردن سهام مورد استفاده قرار گرفت.

یک سقف بلند (هایروف) نسخه واگن در همان زمان به همراه گزینه SD5T turbodiesel اضافه شد. این پیشرانه با ۱۱۰ اسب بخار (۸۱ کیلووات) می‌تواند به ۱۴۵ کیلومتر در ساعت (۹۰ مایل در ساعت) برسد. در این زمان موتور دیزل SD33 طبیعی aspirated به روز شد. نسخه‌های تجدید شده شامل استفاده از سه حلقه پیستون به جای پنج عدد، جوخه‌های روغن پیستون و چرخش روی فیلتر روغن به جای نوع کارتریج کاغذی بود. در استرالیا و برخی دیگر از مناطق جهان، گشت‌های با موتور SD33 به الکترونیک استاندارد ۱۲ ولتی بازنگری شدند. این مدلها برای تأمین توان اضافی توربو دیزل، دارای یک کلاچ بزرگتر (۲۷۰ در مقابل ۲۴۰ میلیمتر) و کولر روغن بزرگتر (پنج ردیف در مقابل سه) نسبت به نسخه طبیعی آن بودند. اینها آخرین گشتی بودند که برند Datsun را مطابق با بقیه صفحات Nissan همراه داشتند، پاترول در سال ۱۹۸۴ نام تجاری Datsun را در اکثر سال‌ها از دست داد.

فروش و توزیع

پاترول در استرالیا، آمریکای مرکزی و جنوبی، آفریقای جنوبی، بخش‌هایی از آسیای جنوب شرقی و اروپای غربی و همچنین ایران و خاورمیانه در دسترس است. سال ۲۰۱۱ این خودرو در آمریکای شمالی با نام Upscale Infiniti QX56 در دسترس قرار گرفت (بعداً به Infiniti QX80 تغییر نام داده خواهد شد)، اولین بار که یک وسیله نقلیه مستقر در گشت از سال ۱۹۶۹ در آمریکای شمالی فروخته می‌شد، و برای مدل ۲۰۱۷ سال آن را در بازار به عنوان Nissan Armada ارائه می‌شود. سکوی Y61 به عنوان یک وسیله نقلیه نظامی در کشورهای آسیا و خاورمیانه تولید می‌شود. نسخه‌های متنوعی از گشت توسط آژانس‌های سازمان ملل مورد استفاده گسترده قرار می‌گیرد. مدل‌های Y61 در کنار Y62 فعلی تولید می‌شوند. پاترول‌های Y60 و Y61 اصلی‌ترین وسایل حمل و نقل نیرو بودند که توسط ارتش ایرلند مورد استفاده قرار می‌گرفت.

ایرادات موجود در نیسان پاترول

بسیاری از ایراداتی که به نیسان پاترول نسل سوم گرفته می‌شود ناشی از قدیمی بودن فناوری آن است، با این حال امکان رفع تعدادی از این ایرادات وجود دارد. بعضی از این ایرادات عبارتند از:

  • مصرف بالای سوخت در برابر خودروهای چهارچرخ متحرک دیگر، مانند رنجرور. رونیز. جیپ صحرا و…. امروزه مصرف بالای پاترول با نصب دلکوی مگنتی و شمع ایریدیوم سوزنی و همچنین فیلتر هوای اسپرت در جاده به ۹ الی ۱۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر کاهش خواهد یافت که در مقایسه با سایر خودروهای شاسی بلند رقم بالایی نیست.
  • خشک بودن: با نصب کمک فنرهای گازی و همچنین فنر پارابولیک و نیز افزایش ارتفاع حداکثر شش سانتیمتر با نصب سرقامه‌های بلندتر تا حد قابل توجهی (حتی در حد خودروهای سواری مانند پراید) می‌توان پاترول را نرم کرد.
  • غیر فنی بودن ساخت آن و تبدیل کردن وانت به سواری- مدل‌های ۵ در بسیار راحت و نرم هستند و مدل‌های دو در در مقایسه با سایر شاسی بلندهای هم رده (و البته نه شاسی بلندهای جدیدتر) شاید راحت‌تر هم هستند.

موتور پاترول بسیار قوی و بی دردسر بوده و در بدترین شرایط جوی و ترافیکی می‌توانید با کولر یا بخاری روشن از یک رانندگی بی دردسر لذت ببرید.

موتور پاترول با توجه به فناوری قدیمی و سادگی و «دیجیتال نبودن» به ندرت خراب می‌شود چه موتور ایرانی ساخت مگاموتور چه موتورهای ژاپنی. هزینه تعمیر و نگهداری موتور پاترول نسبت به سایر خودروهای چهارچرخ متحرک مخصوصاً مدل‌های جدیدتر این خودروها که پیچیده‌تر هستند، بسیار پایین‌تر است. کیفیت موتور ژاپنی پاترول تا حدودی بهتر از موتور مگاموتور ساخت ایران است. گرچه موتور مگاموتور، صدای کمتری ایجاد می‌کند.

نگارخانه

منابع

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ نیسان پاترول موجود است.
    • سایت کمپانی نیسان پاترول
    • وبلاگ تقویت نیسان پاترول
    • سایتintc
    • مجله ماشین مهر ۱۳۷۰
    • مجله ماشین مهر ۱۳۸۵
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.