مدرسه علمیه امام خمینی (تهران)

مدرسه علمیه امام خمینی از مدارس دینی معروف تهران زیر نظر حوزه علمیه تهران در سال ۱۳۸۲ (خورشیدی) توسط کاظم صدیقی در محله اُزگُل تأسیس گردید.[1] این مدرسه دارای بیش از ۴۰۰ طلبه در سطح اول تا مقطع خارج می‌باشد که هرساله بنا بر ضوابط مصوب مرکز مدیریت و ضوابط داخلی خود اقدام به جذب جوانان علاقه‌مند می‌نماید.[2]

مدرسه علمیه امام خمینی
مدرسه علمیه امام خمینی
تأسیس ۱۳۸۲ (خورشیدی)
تولیت کاظم صدیقی
معاون تهذیب حسین آقازاده
معاون آموزش رضا جزینی
معاون پژوهش زهیر بلند قامت
معاون فرهنگی سید محمدجعفر علامه
زیرمجموعه‌ها مؤسسه تخصصی عالم آل محمد
طلاب ۳۰۰ طلبه در سه سطح 1و2و3
مکان تهران، ازگل
نام‌های دیگر مدرسه علمیه ازگل
وابسته به حوزه علمیه تهران
وب‌گاه ثقلین، پرتال علوم اسلامی

مؤسس مدرسه علمیه امام خمینی (کاظم صدیقی) عهده‌دار امر تولیت مدرسه است و مدیریت آن که از جانب کاظم صدیقی منصوب می‌شود، عادل محسنی است. مدرسه در چهار طبقه هشت واحدی بنا شده که هر واحد شامل چهار حجره است و تعداد حجره‌ها جمعاً به ۳۲ واحد می‌رسد و در طبقه دوم ساختمان، ۱۲ کلاس برای برگزاری کلاس‌های پایه یک تا هفت وجود دارد. مدرسه دارای کتابخانه‌ای با حدود بیش از ۱۰۰۰۰ جلد کتاب و سالن مطالعه با تعداد سی میز مطالعه است. در طبقه دوم یک اتاق رایانه برای انجام فعالیت‌های پژوهشی و نرم‌افزاری وجود دارد.[1] این مدرسه در تهران، ازگل، خیابان نوبهار، خیابان گلستان شرقی، پلاک ۲۲ ک. پ: ۱۶۹۷۸۱۶۷۸۱ واقع است.[3]

هرسال طلابی در این حوزه علمیه با برگزاری مراسم عمامه‌گذاری ملبس به لباس روحانیت می‌شوند. از جمله شرایط معمم شدن طلاب در این مدرسه علمیه این است که ابتدا باید از میان طلبه‌های پایه ششم به بالا باشند، همچنین علاوه بر صلاحیت‌های علمی، لازم است طلاب به لحاظ تهذیبی و اخلاقی نیز مورد تأیید باشند. به همین منظور کمیته مربوطه در مدرسه تشکیل شده و به بررسی صلاحیت افراد مذکور می‌پردازد که پس از تأیید صلاحیت‌ها، طلاب موفق به عمامه‌گذاری توسط آیت الله مصباح یزدی می‌شوند.[4]

توجه خاص به کیفیت بالای علمی و اخلاقی و تربیتی از جمله ارکان جهت‌گیری این مدرسه علمیه می‌باشد.[2]

فعالیت‌های مدرسه

تهذیب و اخلاق در راس امور است

کاظم صدیقی تهذیب نفس و اخلاق اسلامی را اولویت اصلی می‌داند. صدیقی توانسته‌است با صرف وقت و حوصله با اغلب قشرها جامعه رابطه صمیمی برقرار نماید ولی دراین‌بین ارتباط دوستانه با جوانان پررنگ‌تر است. صدیقی ضمن خوش‌رویی و مهربانی با آن‌ها هم‌صحبت می‌شود و به سؤالات اعتقادی، سیاسی، اخلاقی و… آن‌ها پاسخ می‌دهد. اغلب این جوانان طلاب، دانشجویان و دانش‌آموزانی هستند که با اولین برخورد و دیدار به وی علاقه‌مند می‌شوند. برخی از این جوانان به‌عنوان طلبه تصمیم به ادامه تحصیل در مدرسه علمیه امام خمینی یا سایر مدارس علمیه را می‌گیرند. رابطه صدیقی با جوانان به شکلی است که وقتی طلاب جوان وی را حضرت استاد خطاب می‌کنند، وی به آن‌ها می‌گوید: (من رفیق شما هستم نه چیز دیگری، به شرط اینکه شما رفیق نیمه راه نباشید و من را همراهی کنید) تا باهم مسیر بندگی خدا را طی کنیم. صدیقی در خصوص جوانان معتقد است: اقتدار، عزت، استقلال، پیشرفت و سربلندی جمهوری اسلامی ایران مرهون رشادت‌ها و فداکاری‌های جوانان غیور این مرزوبوم است. وی با اشاره به روحیه شهادت‌طلبی جوانان غیور ایران اسلامی تأکید کرد: همه جوانان حسینی بسیجی هستند.[5]

تدریس درس خارج فقه و خارج اصول

در این حوزه علمیه درس خارج فقه که بالاترین سطح تحصیلی حوزه علمیه است توسط آیات و حجج اسلام : : سیدمحمد حسینی کاهانی و سیدعلیرضا صدر حسینی و سید محسن میری و حمید حوالی شهریاری تدریس می‌شود.[6] بعد از پایان دروس سطح در حوزه‌های علمیه، درس خارج شروع می‌شود، منظور از درس خارج در حوزه‌های علمیه، درس‌هایی است که کتاب معین و مشخصی تدریس نمی‌شود، بلکه استادان دروس خارج که معمولاً مراجع و مجتهدان هستند، یکی از متون فقهی و کتاب‌های علمای گذشته را به عنوان متن قرار می‌دهند و در هر مسئله از مسائل فقهی به صورت مستدل با توجه به ادله اربعه؛ قرآن، حدیث، عقل و اجماع به بحث و بررسی اقوال می‌پردازند و پس از بررسی همه‌جانبه اطراف مسئله در پایان نظر خود را در آن موضوع اعلام می‌کنند.

این شیوه از تدریس برای تبیین مسائل فقهی و برای پرورش روحانیون جهت آشنایی به نحوه ورود و خروج در مسائل و چگونگی تتبع در مسائل فقهی است، البته باید توجه داشت که تدریس «فقه» معمولاً زمان نسبتاً زیادی را به خود اختصاص می‌دهد؛ چون با توجه به اینکه بیش از ۴۰ عنوان موضوعات اصلی فقهی مطرح می‌شود، یک باید عمرش را در این راه بگذارد تا بتواند این موضوعات را بررسی و تدریس کند.

در تهران نیز دروس خارج از سوی مراجع و مجتهدان تدریس می‌شود و روحانیون تهرانی پای درس استادان خود حاضر می‌شوند که دروس خارج فقه مدرسه امام خمینی نیز از آن جمله می‌باشد که به شرح زیر است:[7]

استادموضوعمکانزمان
سیدمحمد حسینی کاهانیخارج فقه: صلاه الجمعه


خارج اصول: استصحاب

مدرسه علمیه امام خمینیچهارشنبه ها:۱۶_۱۵

پنج شنبه ها: ۱۱_۱۰

سید علیرضا صدر حسینیخارج فقه: جهاد


خارج اصول:

کتاب قواعدالاصول

مدرسه علمیه امام خمینی
سیدمحسن میریخارج فقه

خارج اصول

مدرسه علمیه امام خمینی
حمید شهریاری خارج فقه: خمس مدرسه علمیه امام خمینی

همچنین هرهفته ، روزهای دوشنبه درس تفسیر آیت الله شیخ عباس اخوان در مسجد برقرار می باشد.

فعالیت‌های علمی - پژوهشی

هر طلبه در طول سال تحصیلی باید بیش از یک یا دو تحقیق و پژوهش ارائه نماید که یکی از آن‌ها پژوهش آموزش محور، متناسب با آموزش‌های تحصیلی است و دیگری با محوریت معارف اسلامی.[8] معاونت پژوهش مدرسه علمیه امام خمینی با تأکید بر تربیت طلاب محقق و پژوهشگر گفته‌است: ما برای تولید مقالات غنی سعی نموده‌ایم تا در حد توان، تمام امکانات پژوهشی را در اختیار طلاب قرار دهیم. وی هم چنین افزوده‌است: در این مدرسه با معرفی منابع پژوهشی و در اختیار گذاشتن استادان راهنمای مجرب و مسلط به امر پژوهشی شرایطی را برای طلاب فراهم کرده‌ایم تا در فضایی کاملاً علمی و با حداقل موانع احتمالی، بتوانند در تألیف مقالات غنی و ارزشی و موفق، قدم بردارند.[9]

جستارهای وابسته

پانویس

  1. «مدرسه علمیه امام خمینی». مرکزمدیریت حوزه‌های علمیه تهران. شنبه 17 اردیبهشت 1390. بایگانی‌شده از اصلی در 24 سپتامبر 2015. دریافت‌شده در 27مرداد 1394. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید=،|تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  2. ««دربارهٔ حوزه علمیه امام خمینی»». پایگاه اطلاع‌رسانی صدیقی. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۵. دریافت‌شده در 1394/05/28. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  3. «معرفی مدارس استان». مرکزمدیریت حوزه‌های علمیه تهران. شنبه 17 اردیبهشت 1390. بایگانی‌شده از اصلی در 22 اوت 2015. دریافت‌شده در 30 مرداد 1394. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  4. «آیین عمامه‌گذاری طلاب حوزه علمیه امام خمینی برگزار می‌شود». خبرگزاری فارس. 92/03/13 - 14:05. دریافت‌شده در 27مرداد 1394. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید=،|تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  5. ««حجت السلام والمسلمین حاج شیخ کاظم صدیقی را بشناسیم»». شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا. دریافت‌شده در 1394/10/09. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  6. «استادان دروس خارج حوزه علمیه تهران چه کسانی هستند+جدول». خبرگزاری فارس. 94/08/03 - 08:42. دریافت‌شده در 09 آذر 1394. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید=،|تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  7. «استادان دروس خارج حوزه علمیه تهران چه کسانی هستند+جدول». خبرگزاری فارس. 03 آبان 1394- 08:42. دریافت‌شده در 29 آبان 1394. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  8. ««تاریخچه مدرسه علمیه امام خمینی»». مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه استان تهران. بایگانی‌شده از اصلی در 24 سپتامبر 2015. دریافت‌شده در 1394/05/30. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  9. ««با حضور آیت‌الله حسینی بوشهری طلاب برتر مدرسه علمیه امام خمینی ازگل تجلیل شدند»». خبرگزاری رسمی حوزه. دریافت‌شده در 1394/05/30. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.