لورتا نوروفیدبک

لورتا چیست؟[1][2]

دستگاه لورتا نوروفیدبک ( Loreta neurofeedback )، دستگاهی است که با استفاده از علم نوروفیدبک بر لایه های عمقی مغز تاثیر می گذارد. در این روش به وسیله نقشه مغزی که از فرد میگیرند و به وسیله پروتوکل های داده شده به دستگاه توسط متخصص باعث بهبود عملکرد قسمتی از مغز می شوند.

LORETA به لاتین مخفف ( low-resolution electromagnetic tomographic analysis ) می باشد که به معنای آنالیز توموگرافی الکترومغناطیسی با وضوح کم است و سعی دارد که فعالیت EEG کلاهک شناسایی شده در سطح پوست سر را با ناحیه قشر مغز مرتبط کند.

تفاوت لورتا و نوروفیدبک[3][4]

لورتا نوروفیدبک تفاوت های قابل توجه ای نسبت به نوروفیدبک معمولی دارد. در نوروفیدبک معمولی از یک یا حداکثر دو کانال یا نقطه برای درمان قسمتی از مورد استفاده قرار میگیرد ولی لورتا، همزمان از نوزده کانال یا نقطه روی سر برای درمان کمک میگیرد. در نوروفیدبک در یک زمان از سه شرط/نقطه می توان برای بهبود مغز استفاده کرد در حالی که در لورتا می توان تا نهصد شرط/نقطه تعریف کرد و وارد پروتوکل درمان آن کرد. علاوه بر این لورتا، این امکان را دارد که بر کارکرد هر نقطه، میزان ارتباط بین مناطق مختلف مغزی را تغییر بدهد در حالی که در نوروفیبدک معمولی، فعالیت یک نقطه به صورت منفرد مورد تغییر قرار می گیرد. این موضوع دلیل اثرگذاری لورتا در اختلالاتی مانند اختلالات یادگیری، اوتیسم و مشکلات زبان می باشد.

یکی دیگر از ویژگی های لورتا ، اثرگذاری و تعدیل فعالیت های نواحی داخلی و عمقی مغز هست که با روش معمول نوروفیدبک نمیتوان چنین کاری را انجام داد، بلکه در این روش ها فقط امکان ثبت و تعدیل لایه کورتکس مغز که نام لایه بیرونی مغز بوده ، وجود دارد. اما در لورتا فعالیت نواحی عمقی مانند هیپوکامپ (مسئول اصلی حافظه در مغز است) و آمیگدال (مسئول اصلی هیجان هایی مانند ترس و اضطراب در مغز است) می تواند تعدیل شود و تغییر کند. این ویژگی باعث شده که امروزه از لورتا در درمان اختلالات اضطرابی و اختلالات تکانشی (مانند وسواس و کندن مو) نیز استفاده شود.

ویژگی ها لورتا[5]

درمان لورتا قابل مقایسه با روش پیشرفته دیگر FMRI است که با دستگاه های بسیار گرانقیمت MRI و فقط به طور پژوهشی در آمریکا و اروپا انجام می‌شود. با این حال لورتا می‌تواند با همان دقت مکانی در مغز، و با سرعت زمان اعمال فیدبک تا ۲۴ برابر سریعتر از FMRI (که باعث اثر گذاری زود تر و کیفیت بهتر میشود) کارکرد مناطق عمقی مغز را بهبود می بخشد.

به دلیل اینکه هیچ اشعه ای یا ماده ای را در این درمان وارد مغز نمی کنند این درمان هیچگونه عوارض جانبی ندارد.

بعلاوه با این درمان، می توان به طور همزمان روی بیش از چند اختلال مغز کار کرد و تعداد جلسات درمان به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می یابد. با این درمان می‌توان کار کرد بیش از ۹۰۰ شاخص و نقطه /عدد در مغز را به طور همزمان تعدیل و اصلاح کرد.

در این روش نیازی به مصرف دارو نیست و کاملا جدا از درمان به وسیله دارو درمانی می باشد.

میزان رفت و آمد و زمان صرف شده فرد مبتلا ،در مقایسه با روش‌های درمانی دیگر، کاهش بسیار زیادی دارد و برای افرادی که با محدودیت زمان و رفت‌وآمد مواجه هستند مناسب خواهد بود.

علاوه بر اثر درمانی لورتا از این وسیله می توان برای ارتقاع و بهبود عملکرد و بالا بردن تمرکز ورزشکاران ، مدیران، نظامیان ،و افراد با مشاغل حساس و خاص ، وهمه کسانی که شغل های پر فشار دارند، و مخالف استفاده از روش‌های دارویی هستند کمک گرفت.

نقشه مغزی (qEEG) در درمان با لورتا[6] [7]

نقشه مغزی (qEEG) برمبنای تحلیل کمی و ریاضیاتی امواج مغز می باشد. که اطلاعات زیاد و دقیقی را از کارکرد مغز ارایه می دهد. با آنالیز دقیق و درست نقشه مغزی می توان قسمت هایی از مغز را که بدکارکردی دارند و همین طور شدت اختلال و حتی منبع اختلال را به خوبی شناخت و تحت درمان قرار داد.

تمامی نقشه های مغزی با استفاده از نرم افزار های مختلف تحلیل و بررسی خواهند شد.(تحلیل درست و دقیق نقشه مغزی بسیار مهم و حیاتی است چرا که تمامی درمان ها و پروتکل های درمانی بر مبنای نقشه مغزی شکل می گیرند.). کاربرد دیگر نقشه مغزی می توان به بررسی و نظارت بر روند هر درمان (لورتا؛ نوروفیدبک؛ بیوفیدبک؛ روان درمانی؛ تحریک الکتریکی مغز و دارو) اشاره کرد و میزان پاسخ بیمار به درمان را به راحتی مشاهده کرد.

چه اختلالاتی را می‌توان با لورتا درمان کرد؟[5]

در حال حاضر از لورتا برای درمان بسیاری از بیماری‌های مختلف خلقی و شناختی استفاده می شود. ولی بعضی اختلال ها هستند که لورتا بر آنها بسیار موثر است. این اختلالات عبارتند از اختلالات بیش فعالی همراه با کمبود توجه ،اختلالات یادگیری ،اختلالات اضطرابی و وسواس، تیک و توره.

آیا لورتا نوروفیدبک برای درمان اضطراب مفید است؟[8]

اضطراب یک حالت نگرانی و تشویش ذهنی است که با علائم بدنی (مانند تعریق ،تپش قلب)،علائم فکری و شناختی (مانند خطر) و علائم رفتاری (مانند فرار از موقعیت) همراه است.اضطراب در حالت های شدید و مزمن خود می‌تواند بسیار ناتوان کننده و آزاردهنده باشد و در صورت عدم درمان می‌تواند به بیماری های دیگری همچون افسردگی،اختلالات حافظه و بیماری‌های جسمی (مانند بیماری قلبی، گوارشی، سردرد های تنشی) منجر شود. درمان های دارویی و رفتاری بسیاری برای اضطراب ابداع شده اند که با نتایج خوبی همراه بوده اند.اما برای افرادی که علاقه به استفاده از دارو ندارند ، استفاده از نورو فیدبک و لورتا پیشنهاد خوبی است.

درمان بیش فعالی با لورتا[9]

درمان بیش فعالی طبق آمار و تحقیقات موجود با علم نوروفیدبک و لورتا ممکن بوده و در بیشتر موارد گزارش شده بیماران به ابن درمان پاسخ مثبت داده اند.

تشخیص بیش فعالی[10]

نقشه  مغزی ، علایم بیش فعالی و تفاوتهای ADHD و بی توجهی را  به صورت واضح نمایش می دهد.یکی از راه های تشخیص دقیق بیش فعالی و نوع آن گرفتن نقشه مغزی با دستگاه های پیش رفته لورتا می باشد. این دستگاه عوارض جانبی ندارد و در ۵ دقیقه نقشه مغز را استخراج کرده و نوع  ADHD را مشخص می نماید.این روش درمان ADHD بدون استفاده از دارو است.این روش امروزه در کشور آمریکا و دیگر کشور های پیشرفته به عنوان روش مورد قبول درمان وجود دارد.

روش کار لورتا با سیگنالهای EEG[11]

با وجود سابقه طولانی EEG ، در مورد این سیگنال ها هنوز اطلاعات دقیقی نداریم و بسیاری از چیزها در مورد این سیگنال ها هنز گنگ است. EEG شاخص مفیدی از برخی جنبه های عملکرد مغز است اما اندازه گیری مستقیم نحوه پردازش اطلاعات نیست.

این کمی شبیه قرار دادن دستان خود روی کامپیوتر ، احساس گرما ، درک این نکته است که پردازش در داخل جریان دارد اما اینکه در آن محل دقیقاً پردازش دقیقاً مشخص نیست. LORETA تلاشی برای یافتن سیگنالهای EEG سطح به مناطق مغزی است که در واقع آنها را تولید کرده است. همانطور که خواهیم دید این یک مسئله پیش پا افتاده نیست. LORETA داده EEG سطح را به فعالیت در مناطق خاص مغز مرتبط می کند. کار دستگاه LORETA با ضبط EEG به وسیله کلاهک NeXus 32 آغاز می شود.

  1. «What is LORETA neurofeedback?». Anatomical Concepts (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  2. Coben, Robert; Hammond, D. Corydon; Arns, Martijn (2019-03-01). "19 Channel Z-Score and LORETA Neurofeedback: Does the Evidence Support the Hype?". Applied Psychophysiology and Biofeedback. 44 (1): 1–8. doi:10.1007/s10484-018-9420-6. ISSN 1573-3270. PMC 6373269. PMID 30255461.
  3. «صفحه اصلی». مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  4. «What are the Different types of Neurofeedback? Compare software... – UK». brainworksneurotherapy.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۴.
  5. «لورتا». مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  6. «نقشه مغزی (qEEG)». مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  7. «What is qEEG / Brain Mapping? – qEEGsupport.com». qeegsupport.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۴.
  8. «اختلالات اضطرابی و وسواس». مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  9. Koberda, J. Lucas; Koberda, Paula; Moses, Andrew; Winslow, Jessica; Bienkiewicz, Andrew; Koberda, Laura (2014-07-01). "Z-Score LORETA Neurofeedback as a Potential Therapy for ADHD". Biofeedback. 42 (2): 74–81. doi:10.5298/1081-5937-42.2.05. ISSN 1081-5937.
  10. «بیش فعالی چیست ADHD چیست». مرکز علوم اعصاب و روانشناسی سایبر. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.
  11. «What is LORETA neurofeedback?». Anatomical Concepts (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۱-۲۲.

نوروفیدبک

    https://www.biofeedback-tech.com/articles/2018/5/10/what-is-loreta-neurofeedback

      https://meridian.allenpress.com/biofeedback/article-abstract/42/2/74/113441/Z-Score-LORETA-Neurofeedback-as-a-Potential?redirectedFrom=fulltext

          This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.