فرخزاد جهانگیری

فرح زاد جهانگیری (زاده ۱۳۲۹ تهران – درگذشته ۲۷ تیر ۱۳۵۹ زندان اوین تهران) سرگرد خلبان و فرزند خلیل جهانگیری و از افراد مرتبط با کودتای نوژه بود. او به فرخ زاد نیز شناخته می شد و میان دوستانش به زادی (جهانگیری) معروف بود

فرح زاد جهانگیری
[[File:|frameless|upright=1]]
زاده۱۳۲۹
تهران
درگذشته۲۷ تیر ۱۳۵۹ (۳۰ سال)
زندان اوین تهران
مدفن
بهشت زهرا قطعه ۴۱ ردیف ۹۰ شماره ۱۶
درجهسرگرد
یگانپایگاه یکم شکاری گردان ۱۱ شناسایی
جنگ‌ها و عملیات‌هاخلبان حمله به منزل خمینی
نشان‌هاخلبان هواپیمای اف-۴ و آراف-۴
همسر(ان)متاهل
فرزندانیک فرزند
کارهای دیگرخلبان جنگنده شکاری اف-4 فانتوم و آراف-4 فانتوم

تخصص وی خلبانی هواپیمای اف-4 بود که بعدها به گردان شناسایی آراف-4 اعزام شد. او سرانجام در ۲۷ تیرماه سال ۱۳۵۹ با شلیک گلوله به دست قاضی دادگاه مربوط یعنی محمد محمدی ری‌شهری به دهانش کشته شد.

زندگی‌نامه

فرخزاد جهانگیری دارای یک فرزند بوده و از دانشکده نیروهای هوایی فارغ التحصیل شد. در سال ۱۳۴۷ به پاکستان اعزام شد. وی خلبان هواپیماهای [F-4] و [RF-4] و یکی از افراد مرتبط در کودتای نوژه بود. در تاریخ ۱۶ تیر ۱۳۵۹، مقامات نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام کردند که یک شبکه متشکل از افراد نظامی و غیرنظامی که قصد براندازی جمهوری اسلامی از طریق کودتا را داشته کشف و خنثی شده است. متعاقباً، بیش از ۶۰ نفر نظامی و غیرنظامی در شهرهای مختلف ایران ظرف مدت یک ماه به جوخه‌های اعدام سپرده شدند. اکثر نظامیان این گروه هنوز مشمول پاکسازی ارتش پس از سقوط نظام شاهنشاهی نشده و در ارتش مشغول خدمت بودند. دو ماه بعد، به دروغ سازمان نقاب طی اطلاعیه‌ای مسئولیت اقدام به"قیام" را پذیرفت.

نورالدین کیانوری، رهبر حزب توده[1]، در مقاله‌ای[2] یادآوری کرد که کودتای نوژه توسط سازمان نظامی آن حزب، که با مقامات جمهوری اسلامی همکاری می‌کرد، کشف و "خنثی" شد.

نیروی هوایی ارتش

پس از اخذ دیپلم در سال ۱۳۴۷ وارد نیروی هوایی شده و مشغول به خدمت در رسنه خلبانی شد و به پاکستان اعزام شد و پروازای آموزشی و دوره های خود را با هواپیما های تی-۳۳ و تی-۳۷ و سپس اف-۸۶ سیبر گذراند و سپس در سال ۱۳۵۰ به علت مهارت بالا پروازی وی به دوره خلبانی با هواپیمای اف-4 فانتوم که هواپیمای روز آن دوره بود انتاب شد.

دادگاه

محاکمه جهانگیری در دادگاه انقلاب اسلامی ارتش که در محل زندان اوین تشکیل شده بود از ساعت ۹ صبح تا ۴ و نیم بعد از ظهر به طول انجامید. با پایان گرفتن جلسه دادرسی، دادگاه به مدت یک ساعت وارد شور شد او مسئول بمباران بیت امام در جماران بود.

اتهامات

متهمان کودتای نوژه در دادگاه.از راست به چپ:بیژن ایران نژاد-سرتیپ آیت محققی-یوسف پوررضایی-محمد ملک-فرح زاد جهانگیری

بر اساس کیفر خواست صادره از طرف دادستانی، سرگرد جهانگیری و دیگر متهمان به طور دسته جمعی به "طراحی و شرکت در کودتای نافرجام پنجشنبه شب مورخ ۱۸ تیرماه ۱۳۵۹ علیه جمهوری اسلامی ایران" و به عنوان "یاغی بر حکومت اسلام" متهم شدند.

در قسمت "خلاصه جریان پرونده" این کیفرخواست آمده است:

این وابستگان رژیم پلید و نظام پوسیده و ارتجاعی شاهی و امپریالیسم خونخوار و جهانخوار آمریکا و دست نشاندگان آن {تصمیم داشتند} برای این از بند رسته «سوسیال دموکراسی آمریکایی» را به ارمغان بیاورند و بعد از دو سال اختناق مطلق و حکومت نظامی، سلطنت را به رفراندوم بگذارند. آن داستان غم انگیز که بر ما گذشت و سپس مجدداً نظر ملت قهرمان ایران را جویا شدن. به راستی که به فرموده چهارمین اماممان حضرت امام زین العابدین (ع) سپاس خداوند را که دشمنان ما را از بین احمقها برگزیده است.

مدارک و شواهد

کیفرخواست دادستان موارد زیر را به عنوان دلایل اتهام ذکر کرد:

  • الف: سبق تصمیم و طراحی توطئه کودتا به منظور واژگون نمودن حکومت جمهوری اسلامی ایران
  • ب: آماده نمودن ۳۵ الی۵۰ فروند هواپیما جهت اجرای عملیات و بمباران نمودن مناطق مختلف و پر جمعیت شهرها
  • ج: بازگرداندن محمدرضا شاه پهلوی، در صورت پیروزی طرح
  • د: آماده نمودن اعلامیه‌های چاپی جهت پخش بر روی شهرها در صورت پیروزی طرح توطئه و تهدید به سرکوب نمودن هر گونه مقاومت مردم؛ هـ: طرح تصرف مراکز عامل نظامی و فرودگاه مهر آباد و رادیو تلویزیون
  • گزارشهای ضمیمه پرونده از جانب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • اظهارات هر یک از متهمین در رابطه با متهمین دیگر
  • وجود قرائن و شواهد و امارات موجود در پرونده

حکم

کیفرخواست دادستان به این صورت خاتمه یافت:

توضیح لازم اینکه این توطئه یک واقعه مجرد نیست که از آن بتوان در سطور یک کیفر خواست سخن گفت و این توطئه گران را نمی‌توان متهمین عادی تلقی کرد، اینان مجرمینی هستند که حقیقت و شرافت و عزت بازیافته یک امت از بند رسته را به مسخره گرفته‌اند با توجه به مراتب فوق و با امعان نظر به آیات کریمه قرآن در مورد مجازات یاغی بر حکومت اسلامی صدور حکم شرعی مورد استدعاست.

سرگرد جهانگیری به اعدام محکوم شد و قرار بود رای صادره نیمه شب، در فاصله چند ساعت پس از صدور، در همان مکان محاکمه به اجرا درآید اما به دلیل درگیری پیش آمده بین او و قاضی دادگاه ری شهری به ضرب گلوله با اسلحه کمری ری شهری به دهان او درگذشت.

خبر اعدام سرتیپ خلبان آیت محققی و فرح زاد جهانگیری و چهار تن دیگر در روزنامه‌های انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی مورخ ۲۹ تیر ۱۳۵۹ به چاپ رسید.

پانویس

  1. (از سازمان‌های طرفدار اتحاد جماهیر شوروی)
  2. (۹ اردیبهشت ۱۳۷۸، وبسایت راه توده)

جستارهای وابسته

منابع

  • http://www.iranrights.org/farsi/memorial-case--4053.php
  • «Iranians start to execute alleged plotters». Guardian. ۲۱ ژوئیه ۱۹۸۰. ص. Front Page. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک); پارامتر |تاریخ بازیابی= نیاز به وارد کردن |پیوند= دارد (کمک)

نگارخانه

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.