فاصله‌یابی استادیمتری

فاصله‌یابی استادیمتری روشی برای اندازه‌گیری فاصله در ابزارهای دوربین است که در نقشه‌برداری، دوربین‌های جنگ‌افزارها، توپخانه‌ها، و سلاح‌های تانک‌ها و نیز برخی دوربین‌های دوچشمی به کار می‌رود. این روش از لحاظ دقت ایراداتی دارد، ولی هنوز به طور گسترده ازجمله توسط تک‌تیراندازها به کار می‌رود. در کاربردهای حرفه‌ای‌تر، مثلاً سلاح‌های تانک‌های جدیدتر، روش‌های فاصله‌یابی به کمک ریزموج‌ها، امواج فروسرخ، و مسافت‌یابی لیزری جایگزین آن شده است.

در دوربین استاندارد دراگانوف، یعنی PSO-1، یک فاصله‌یاب استادیمتری در گوشهٔ پایین سمت چپ دوربین قرار دارد که می‌تواند برای تعیین فاصلهٔ شیء یا شخصی به بلندی ۱٫۷ متر در فاصلهٔ ۲۰۰ متر (2) تا ۱۰۰۰ متر (10) به کار رود.
نحوهٔ استفاده از فاصله‌یاب مذکور به این صورت است که اگر شیء یا شخصی به طول ۱٫۷ متر را بین منحنی و خط راست زیر آن جا دهیم، می‌توان فاصله تا آن را از روی رقم بالای منحنی به دست آورد. در اینجا شخص زیر رقم 4 قرار گرفته است، پس فاصله ۴۰۰ متر است.

اصول

هدف‌گیری تانکی در فاصلهٔ ۲۷۵ متری با رتیکل هدف‌گیری توپ بدون لگد ام۶۷. سلاح‌های ضدتانک دهه‌های ۱۹۴۰ تا ۱۹۷۰ از تخمین فاصلهٔ استادیمتری بر اساس اندازهٔ متوسط خودروهای زره‌پوش جنگی استفاده می‌کردند.

روش استادیمتری بر این اساس است که در مثلث‌های متشابه، طول هر ضلع در مثلث با طول ضلع مشابه در مثلث دیگر متناسب است. پس در مثلث قائم‌الزاویه که اندازهٔ یکی دیگر از زاویه‌ها را هم داشته باشیم و ثابت بگیریم، نسبت طول ضلع مجاور به طول ضلع مقابل مقداری ثابت است (ر.ک. تانژانت). با داشتن یک رتیکل که فاصلهٔ زاویه‌ای معلومی را مشخص کند، می‌توانیم اندازهٔ شیء را با داشتن فاصله تا آن یا فاصله تا شیء را با داشتن اندازهٔ آن، به دست آوریم.

رادیان زاویهٔ مرکزی مقابل با کمانی است که طول آن با شعاع برابر است، پس میلی‌رادیان (mrad یا mil) زاویهٔ مرکزی مقابل با کمانی است که طول آن ۱/۱۰۰۰ شعاع باشد. شیئی به طول ۵ متر در فاصلهٔ ۵۰۰۰ متری، ۱ میلی‌رادیان را پوشش می‌دهد، یا مثلاً در ۱۰۰۰ متری، ۵ میلی‌رادیان را. رادیان یک نسبت را مشخص می‌کند پس مستقل از واحد است، مثلاً شیئی به طول پنج وجب در فاصلهٔ ۶۰۰۰ وجبی نیز ۱ میلی‌رادیان را پوشش می‌دهد.

جستارهای وابسته

  • استادیمتر، فاصله‌سنج

منابع

    پیوند به بیرون

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.