عصب زهاری

عصب زهاری یا عصب پاندندال (به انگلیسی: Pudendal nerve) عصب اصلی میان‌دوراه است.

عصب زهاری
Pudendal nerve, course and branches in a male.
جزئیات
ازعصب نخاعی S2, S3, S4
بهInferior rectal nerves
perineal nerve
dorsal nerve of the penis
dorsal nerve of the clitoris
شناسه‌ها
لاتینNervus pudendi
MeSHD060525
TA98A14.2.07.037
TA26554
FMA19037

عصب زهاری یک عصب حسی عمومی، حرکتی، و پاراسمپاتیک است از شبکه خاجی (ساکرال) - S2-S4 منشأ می‌گیرد، وارد مجرای زهاری (پودندال) می‌شود، عصب راست‌روده‌ای پایینی را می‌دهد، سپس به دو عصب میان‌دوراهی (perineal) و عصب پشتی نرینه یا کلیتوریس تقسیم می‌شود به ماهیچه‌ها، پوست، و بافت راست‌شونده میان‌دوراه ختم می‌شود.

مسیر

عصب زهاری از فیبرهایی با ۲ تا ۴ ریشه تشکیل شده که در مرز تحتانی ماهیچهٔ گلابی‌شکل ادغام می‌شوند. عصب از طریق بریدگی بزرگ‌تر سیاتیک لگن را ترک می‌کند تا به دور استخوان نشیمنگاهی (ورکی) یا رباط خاجی‌خاری بپیچد، پیش از ورود دوباره به لگن از طریق بریدگی کمتر سیاتیک بین رباط خاجی‌خاری و رباط خاجی‌نشیمنگاهی، و از آنجا به درون ماهیچهٔ سِدادی درونی (فاسیای ابتوراتور اینترنوس، کانال الکوک) می‌رود. به‌طور معمول به سه شاخه تقسیم می‌شود: عصب مقعدی‌راست‌روده‌ای (آنورکتال) پایینی؛ عصب سطحی میان‌دوراه (شاخه جلدی)، و عصب میان‌دوراهی عمیق (به مثانه، پروستات و میزراه و همچنین سر آلت تناسلی مرد/کلیتوریس). عصب، فیبرهای خودکار را از شبکه عصبی زیرشکمی و اندوختگاه به اسفنکترهای مقعد و پیشابراه می‌برد. در صورت نئوپلازی، تروما و عفونت، عصب ممکن در ماهیچهٔ گلابی‌شکل و رباط‌های خاجی‌خاری/خاجی‌نشیمنگاهی (در ۴۲٪ از موارد)؛ در کانال الکوک (۲۶٪) یا در سطوح مختلف (۱۷٪) دچار برخورد یا اصابت شوند.[1]

نگارخانه

جستارهای وابسته

  • میاندوراه

منابع

  1. اخبار سلامت مهرین. بازدید ۲۶ دی ۱۳۹۶.

مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Pudendal nerve». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۵.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.