شاپوردختک دوم

شاپوردختک (پارسی میانه: شابوهردوختگ، به معنای «دختر شاپور»)، که به عنوان شاپوردختک دوم و شاپوردختک سکان شهبانو نیز شناخته می‌شود،[2] یک شهبانو (بانبشن) ساسانی در اواخر سده سوم و اوایل سده چهارم میلادی و خواهر و همسر شاهنشاه ساسانی، نرسه (حکومت از ۲۹۳ تا ۳۰۲)، بود.

شاپوردختک
شهبانو
سنگ‌نوشته نرسه در نقش رستم که در حال دریافت تاج پادشاهی از یک چهره زن که به نظر برخی از پژوهشگران ایزد آناهیتا و به نظر برخی دیگر شاپوردختک است.[1]
همسر(ان)نرسه
فرزند(ان)هرمز دوم
دودمانخاندان ساسانی
پدرشاپور یکم

شاپوردختک دختر شاپور یکم (حکومت از ۲۴۰ تا ۲۷۰) بود و از او در سنگ‌نوشته شاپور یکم که در حدود سال ۲۶۲ نوشته شده، بر کعبه زرتشت یاد شده‌است. شاپوردختک در آنجا عنوان سگان بانبشن («شهبانوی سکا») را به دلیل اینکه همسرش نرسه در آن زمان فرماندار سکستان بود، دارد.[3] هنگامی که نرسه در سال ۲۹۳ بر تخت نشست، دستور ساخت یک سنگ‌نوشته در نقش رستم را داد که او در آن در حال دریافت تاج پادشاهی از یک چهره زن که بیشتر فرض می‌شود آناهیتا باشد، است. گرچه برخی از پژوهشگران احتمال داده‌اند که این زن ممکن است شهبانوی وی، شاپوردختک، باشد.[1][4]

پانویس

منابع

  • Brosius, Maria (2000). "Women i. In Pre-Islamic Persia". Encyclopaedia Iranica, Vol. London et al.
  • Choksy, Jamsheed K. (1989). "A Sasanian Monarch, his queen, crown prince, and deities: The coinage of Wahram II". American Numismatic Society. 1: 117–135. JSTOR 43580158. (registration required)
  • Gardner, Iain (2014). Mani at the Court of the Persian Kings: Studies on the Chester Beatty Kephalaia Codex. BRILL. pp. 1–332. ISBN 9789004282629.
  • Weber, Ursula (2016). "Narseh". Encyclopaedia Iranica.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.