شاهپورآباد (الیگودرز)

شهر شاپورآباد، شهرستان الیگودرز در استان لرستان ایران است.

شاپورآباد
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانلرستان
شهرستانالیگودرز
دهستانبربرود غربی
نام محلیشاهپورآباد
نام‌های قدیمیکهن‌شهر
سال بنیاد۹۶به شهر تبدیل شد
مردم
جمعیت۱۵۲۲ نفر (سرشماری ۹۵)
رشد جمعیت2درصد
تراکم جمعیت1700
نفر بر کیلومتر مربع
اطلاعات روستایی
شهردارمهندس احسان بهروزی نژاد
کد آماری۲۱۶۵۳۴
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۶۶[1]
وبگاه رسمیhttp://shaporabadlorestan.ir

معرفی شهر شاپورآباد

روستای شاپورآباد مرکز بخش بربرود غربی ازتوابع شهرستان الیگودرز واقع در 18 کیلومتری شهر الیگودرز و با جمعیت بالغ بر 1950 نفر, با پیشینه تاریخی غنی که بنا به برخی روایات قدمت آن به دوران ساسانیان و شاپور دوم برمی گردد. همجواری آن با شهر تاریخی و قدیمی و از بین رفته کهنه شهر(طلاشوران) دلیل بر این مدعاست. ساکنین آن را مردمی خونگرم از قوم بزرگ بختیاری با مذهب شیعه

تشکیل داده اند. که البته در سالهای نه چندان دور نیز گروهی از ارامنه ساکن در ایران در کنار مسلمانان در آن ساکن بوده اند که بعدها به تهران و ارمنستان مهاجرت نمودند و تنها یادگار بجا مانده از ایشان آرامستان ارامنه و یاد و خاطره آنهاست. که البته تا چند سال گذشته هم بزرگان آنها برای تجدید خاطرات گذشته و دیدار با همسایگان قدیمیشان به شاپورآباد سفر می کردند.

شغل اصلی مردم شاپورآباد کشاورزی بوده که متاسفانه با بی توجهی و عدم آینده نگری مسئولین در طرحهای آبرسانی و تونل قمرود در سالهای اخیر آب اکثر چاههای کشاورزی آن کم و یا خشک گردیده که بزرگترین خسارت را به کشاورزان منطقه وارد کرده است. .

کهنه شهر

این محوطه ارزشمند وکهن تاریخی در ۱۷ کیلومتری شهرستان الیگودرز واقع در شاپورآباد قرارگرفته است.وجود سفالینه های فراوان شکسته نشان از وجود کارگاههای پخت سفال در این منطقه حکایت میکند.از نظر تاریخی دوره سفال قابل تخمین است که در تخصص اظهار نظر این جانب نیست که جا دارد متخصصین باستان شناسی ضمن مطالعه دقیق آن منطقه زوایای پنهان این منطقه تاریخی را مشخص نمایند.

دكتر سيد محمود مير اسكندري در مقاله اي در خصوص دوره هاي سفال د ر ايران آورده است:"سفالسازی در دوره های مختلفی رایج بوده که عبارتند از : دوره مادها – دوره هخامنشی ، دوره اشکانی ، دوره ساسانی ، دوره اسلامی که شامل ، سفال اوايل اسلام ، سفال قرون وسطی، سفال قرون متاخر. (دوره آل بویه و سامانی) 2 (سلجوقی ، ایلخانی ، خوارزمشاهی) 3 (صفوی ، قرن حاضر)."

در کتاب جغرافیای طبیعی لرستان در باره این اثر تاریخی اینگونه آمده است:

در نزدیکى‌ شهرک‌ ابوذر (شاپور آباد) ، در محلى‌ به‌ نام‌ کهنه‌ شهر (طلاشوران‌) سکه‌هایى‌ متعلق‌ به‌ دوره ‌ شاپور دوم‌ ساسانى‌ به‌ دست‌ آمده‌ است‌ که حکایت از تاریخ شهر الیگودرز دارد .(جغرافیا، 2/1099جغرافیای‌ کامل‌ ایران‌، وزارت‌ آموزش‌ و پرورش‌، تهران‌، 1366ش‌؛) .

همانطور که مشاهده میکنید ضمن عبور دادن جاده آسفالته از وسط این اثر ارزشمند از هر طرف کشاورزان به حریم آن وارد شده اند.و جز محوطه ۱۰۰۰ متری چیزی از محوطه۱۵ هکتاری تاریخی کهنه شهر (طلاشوران) شاپورآباد باقی نمانده است.

همه این درختان و زمینهای آبیاری شده جدیدا بطور غیر قانونی وعدوانی توسط کشاورزان تصرف شده است.

نگارنده() خود در جریان لایروبی دهانه یک چشمه که متاسفانه بر اثر خشکسالی وکم آبی ورد شدن تونل انتقال آب قمرود از بالا دست آن اکنون خشک شده است مشاهده کردم که این آب چشمه نیست بلکه یک قنات پیشرفته میباشد که لوله انتقال آب آن سفالیست تا کنون این مطالب را در جایی مکتوب ندیده ام این چشمه تقریبا ۱۵۰۰متری شمال پل کهنه شهر است و ۲متر از سطح زمین پایین تر است.و اکنون دهانه آن بوسیله خاک مدفون میباشد.

جستارهای وابسته

  • فهرست روستاهای ایران

منابع

  1. «پیش شماره شهرستان‌های استان لرستان» (PDF). وب‌گاه مخابرات استان لرستان. بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۴.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.