سید محسن صفوی

سید محسن صفوی از فرماندهان ایرانی جنگ ایران و عراق

سید محسن صفوی
شناسنامه
نام کامل سید مهرداد (محسن) صفوی
تاریخ تولد ۱۳۳۳ خورشیدی
محل تولد روستای همام، استان اصفهان، ایران
تاریخ کشته‌شدن ۱۳۶۵ خورشیدی
نحوه کشته‌شدن سانحه هوایی
محل دفن گلستان شهدای اصفهان، ایران
اطلاعات نظامی
فرماندهیفرمانده قرارگاه صراط الستقیم
جنگجنگ ایران و عراق
عملیاتهای مهمعملیات کربلای ۵
وبگاه رسمیwww.shahidsafavi.ir

از زمان تولد تا انقلاب اسلامی

سید محسن صفوی در سال ۱۳۳۳ در روستای همام استان اصفهان در خانواده‌ای متدین و اصیل دیده به جهان گشود و در طفولیت به همراه خانواده به شهر خمینی شهر عزیمت نموده و در محله جوی آباد این شهر ساکن شدند. پس از گذراندن دوران تحصیلات دبستانی و دبیرستانی، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته راه و ساختمان در اصفهان به پایان رسانید.[1] او حرکتهای سیاسی خود را در خمینی شهر و شهرهای اطراف آن از جمله اصفهان شروع کرد و به سرعت دامنه فعالیت خود را گسترش داد.

سید محسن صفوی با دکتر بهشتی ارتباط نزدیک داشت و با چند نفر از همرزمان خود در حرکتهای مخفی پیش از انقلاب فعالانه عمل می‌کرد. در درگیریها و عملیات نظامی اوایل سال ۱۳۵۶، مسئولیت تهیه مواد منفجره و سلاح به عهده او بود و در این جهت، سفرهایی به مراکز و توابع استان‌های همدان، کردستان و چند استان دیگر داشت. نام او در لیست اسامی تحت تعقیب ساواک بود و دستور تیر برای او داده شده بود، به همین دلیل نامش را به محسن تغییر داد و پس از آن، به این نام معروف شد. صفوی در سال ۱۳۵۶ ازدواج کرد و در آبان سال ۵۷ صاحب اولین فرزند شد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی

صفوی پس از پیروزی انقلاب طی حکمی مأمور تشکیل کمیته انقلاب اسلامی در شهرستان شهرضا شد.[2] علاوه بر این، کمیته شهرستان سمیرم را نیز راه اندازی کرد. با توجه به حضور خوانین و مسئله سازی آن‌ها در منطقه، با همکاری روحانیون در منطقه و نیروهای حزب‌الله سپاه را در این دو شهر تشکیل داد و تا مدت‌ها فرماندهی سپاه شهرهای یاد شده را به عهده داشت.

مدتی بعد به عنوان مسئول مهندسی وزارت سپاه در استان اصفهان انتخاب شد. او در مواقع عملیات نیز عموماً در جبهه حضور می‌یافت.

قرارگاه مهندسی-رزمی صراط المستقیم

مدتی پس از جنگ، با توجه به لزوم شرکت گسترده‌تر دولت در جنگ، هیئت دولت به منظور پشتیبانی فعال تر از جنگ، طبق مصوبه‌ای، وزارت سپاه را مأمور تأسیس قرارگاهی بنام صراط الستقیم کرد[3] تا از توان وزارتخانه‌ها درامر جنگ به نحو مطلوب تری استفاده کند. مسئولیت این قرارگاه با حکم وزیر وقت سپاه (سردار سرتیپ پاسدار حاج محسن رفیق دوست)، به صفوی محول گردید. قرارگاه صراط الستقیم تمام پروژه‌های مهندسی وزارتخانه‌های مختلف را زیر پوشش خود قرار داد و علاوه بر پشتیبانی آن‌ها نسبت به حسن اجرای پروژه‌های فوق نیز نظارت فنی می‌کرد.

سردار مهدی مبلغ دربارهٔ صفوی و تشکیل قرارگاه صراط المستقیم می‌گوید:

در زمان تشکیل وزارت دفاع، با توجه به تجربه مهندسی ایشان، و با اصرار برادرمان حاج محسن رفیق دوست وزیر وقت سپاه، آقا محسن(صفوی) مسولیت دفتر مهندسی وزارت را در استان اصفهان قبول کرد. مدتی نگذشت که از طریق همین دفتر، قرارگاه صراط المستقیم را تشکیل داد.

این قرارگاه هماهنگ‌کننده تمام وزارت خانه‌ها بود و در حقیقت هماهنگ‌کننده کسانی که از وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های مختلف اجرایی، می‌خواستند در جنگ شرکت کنند. در حقیقت ایشان قرارگاه مهندسی صراط را در جبهه جنوب، بنیان‌گذاری کرد. سخت‌ترین پروژه‌های مهندسی رزمی را با فداکاری، تدبیر، شجاعت، پشتکار، ایثار و صمیمیت به انجام رساند.

هر چند قرار گاه صراط با حداقل امکانات آغاز به فعالیت کرد، اما با توانایی و مدیریت صفوی در مدت کوتاهی توانست جایگاه ویژه‌ای در مهندسی-رزمی جنگ از آن خود کند. صفوی دربارهٔ آغاز فعالیت قرارگاه صراط المستقیم می‌گویند:

تشکیلات مان از یک کانکس ۲ اتاقه شروع شد و به اینجایی که هم‌اکنون شما ملاحظه می‌فرمایید رسیده،.... الان الحمدالله رب‌العالمین این تشکیلاتی که با یک بنیه بسیار ضعیف و فقط با توکل به خدا و پشتیبانی شما عزیزان، آغاز به فعالیت نمود در جبهه، هم‌اکنون فقط ۲۰۰۰۰ نفر آمار غذایی ما در جنوب است، الان یک مقدار ۲۲۰۰۰ تا ۲۳۰۰۰ نفر است، یک مقدارش واحدهای مختلف هستند، منتهی مابقی این‌ها مستقیم و غیر مستقیم زیر پوشش صراط هستند

مرگ

بعد از عملیات کربلای ۵ او جهت انجام مأموریتی از جبهه به تهران آمد و در هنگام بازگشت در یک سانحه هوایی در مسیر تهران-اهواز در تاریخ ۱۸ اسفند ماه ۱۳۶۵[4] کشته شد. وی در گلستان شهدای اصفهان در قطعه حمزه سیدالشهدا واقع در مقابل درب ورودی جنوب گلستان شهدا و در غرب بقعه شهید شمس‌آبادی دفن شد.[5]

منابع

  1. عباس اسماعیلی، شمع صراط، اصفهان، لشکر۸ نجف اشرف، ۱۳۷۵، ص۹۸
  2. مصلح الدین مهدوی، مزارات اصفهان، تصحیح و اضافات: دکتر اصغر منتظرالقائم، ۱۳۸۷، دانشگاه اصفهان، ص ۳۶۹
  3. مصلح الدین مهدوی، مزارات اصفهان، تصحیح و اضافات: دکتر اصغر منتظر القائم، ۱۳۸۷، دانشگاه اصفهان، ص ۳۶۹
  4. سید احمد عقیلی، محمدرضا نیلفروشان، با ستارگان (راهنمای تخت فولاد)، کانون پژوهش، چاپ اول ۱۳۸۳، صفحهٔ ۲۴۱
  5. مصلح الدین مهدوی، مزارات اصفهان، تصحیح و اضافات: دکتر اصغر منتظر القائم، ۱۳۸۷، دانشگاه اصفهان، ص ۳۶۷
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.