سوستان

سوستان، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان ایران است. این روستا از قدیم دارای دو محله به نام های پایین محله و بالا محله سوستان است که به وسیله ی رودخانه ای که منشا آن تالاب و برخی از چشمه های میان راهی است از یکدیگر جدا می شود.

سوستان
تصویری از سوستان
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانگیلان
شهرستانلاهیجان
بخشبخش مرکزی
دهستانلیل
نام محلیسیسون
سال بنیاد1250
مردم
جمعیت۲۳۳۶ نفر (سرشماری ۹۵)
رشد جمعیت+
جغرافیای طبیعی
ارتفاع از سطح دریا4 متر از سطح دریا
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانه25 درجه سانتی گراد
بارش سالانه100 روز در سال
روزهای یخبندان سالانه5
اطلاعات روستایی
شهردارابراهیم نژاد (دهیار)
کد آماری۰۱۴۳۲۹
ره‌آوردبرنج، چای، مرکبات، توریست
پیش‌شمارهٔ تلفن013

تالاب سوستان نیز در 5 کیلومتری جنوب شرقی این روستا قرار دارد. این تالاب یکی از تالاب های آب شیرین استان گیلان است[1]

در قسمت هایی از این روستا آجر های سفالی مشاهده شده است که بنا بر گفته های ریش سفیدان و بومیان این روستا این آجرها مربوط به سدی است به نام کافران بست که به عنوان سلاحی در برابر اقوام پایین دست پیش بینی شده است که پس از جمع شدن آب در پشت این سد و همزمان هم بهره برداری از آن در کشاورزی و سایر امور به عنوان ابزار و اهرمی جهت تهدید اقوام پایین دست استفاده شود. از شواهد آن این موضوع است که استخر یا تالاب فعلی به علت برداشت خاک جهت تولید خشت ایجاد شده است.

تالاب سوستان و کشاورزی

تالاب سوستان محلی برای تجمیع آب های سطحی چشمه ها و همچنین آب های ناشی از بارش باران و برف در طول سال است. که در محلی با فاصله از محل زندگی مردم این تجمیع آب صورت میگیرد. در بخش جنوبی این تالاب سرریز بتنی وجود دارد که مازاد آب را به رودخانه هردورود (هردرو) می ریزد. و سپس در پایین دست ها مجدد توسط کشاورزان با سد بند کیسه ای جمع آوری شد و سپس توسط موتور دیزل به جوب آب مزارع پمپاژ می شود.

روستای سوستان بیش از 30 هکتار زمین کشاورزی شالیزار برنج در بخش مرکز و غرب روستا دارد که این شالیزار ها با روش غرق آبی کشت می شوند. تمامی آب این زمین ها از طریق تالاب معروف و زیبای سوستان زیر کشت می رود.

تالاب سوستان با کاربری کشاوزی

آب این تالاب در طی سال از طریق چشمه های اطرف و همچنین آب برف و باران تامین می گردد و سپس توسط مدیریت بومی (میراب) به واسطه ی جوب آب سنتی به طول حدودا دو کیلومتر به کلیه مزارع آب رسانی می کند و به نحوی کشاورزان این روستا بهره بردار تالاب هستند و استفاده مدیریت شده از آن منجر به تولید برنج با کیفیت بدون نیاز به آب سد منجیل کشاورزی نموده و ایجاد ارزش افزوده می کنند که لازم است این اقدام شایسته مورد توجه مدیران آبی استان گیلان قرار گیرد.

محیط زیست تالاب سوستان

اخیرا شورای شهر لاهیجان و همچنین شهرداری لاهیجان به علت پتانسیل گردشگری این منطقه با تصویب مصوباتی در صدد در اختیار گرفتن این منطقه و جذب سرمایه گذار هستند، که با عنایت به نوع کاربری تالاب تهدید زیست محیطی و همچین کسب و کار کشاورزی بومیان را در پی خواهد داشت.

متن مصوبه - اهم مصوبات سال 1398

"تصویب قرارداد احاله مدیریت طرح پارک جنگلی تالاب سوستان به منظور استفاده از ظرفیت های سرمایه گذاران داخلی و خارجی"

در سالیان دور در این روستا مردم به توتون کاری نیز اشتغال داشته اند.

امکانات روستا

روستا دارای امکانات ورزشی شامل زمین فوتبال، والیبال پیست آفرود(اجرای یک مسابقه در ادوار گذشته).

مرکز مخابرات پیشرفته فیبر نوری که امکان ارایه اینترنت پرسرعت(ADSL) را دارد.

مدرسه راهنمایی و مدرسه ی ابتدای.

دارای مرکز بهداشت پیشرفته و به روز در روستا.

پست بانک و خدمات پیشخوان دولت.

آرامستان و مسجد جامع سوستان.

دو محل پارک برای بازی کودکان.

تالاب زیبای سوستان با جزایر شگفت انگیز.

سرویس خدمات دفع زباله از درب منازل.

آب لوله کشی، برق شهر 220 ولت، گاز شهری.

دو دستگاه خود پرداز در بالا محله سوستان.

خط تاکسیرانی لاهیجان به سوستان و بلعکس.

ابنیه تاریخی

برخی از ابنیه تاریخی به علت عدم توجه و مدرنیته از بین رفته است.

امام زاده سید مظفرمسجد جامع سوستان، بنایی قدیمی داشته است که به علت نوسازی مسجد جامع سوستان با کمک ساکنین سوستان تخریب و به نمای جدید و مدرن کاشی و کامپوزیت تبدیل شده است، پیش تر این امام زاده با نمای سفالینه و در دو طبقه ی سقفی بنا شده بود و به علت مجاورت آن با شالیزار های نزدیک آن (سوستان بیجارگه) نمای بسیار سنتی و زیبایی از جاده لاهیجان به سوستان داشت که با بهانه نوسازی طرح قدیمی امام زاده به طرح مدرن امروزی تبدیل شده است.

روستای سوستان عمارت مخروبه ای در بالا محله ی سوستان داشته است که محل زندی حاکم این منطقه در قدیم بوده آثار تخریب شده آن نیز هنوز هم وجود دارد.

کوه سوستان ( سوستان پشته)

سوستان پشته کوهی در ضلع جنوبی روستا است که نمای بسیار زیبایی به روستا می دهد، ارتفاع این کوه از 200 متر تجاوز نمی کند. در قدیم مردم زیادی در ارتفاعات این کوه زندگی می کردند که بعد ها به علت عدم وجود آب و امکانات از آن مناطق به پایین دست ها مهاجرت کردند.

عمده بخش این کوه باغات چای درختان انبوه است، اخیرا به علت تغییرات آب و هوا و عدم حضور ساکنین دائمی در آن ناحیه با وزش باد های گرم شدید و بی احتیاطی انسان ها، آتش سوزی هایی سالانه در آن محل اتفاق می افتد که به علت عدم وجود تجهیزاتی نظیر آتش نشانی هوایی (هلیکوپتر و هواپیما) و مسیر دسترسی سخت هکتار ها جنگل، مرتع و گیاهان و موجودات در آتش می سوزند.

جمعیت

این روستا در دهستان لیل قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴٬۳۴۱ نفر (۱٬۲۲۹خانوار) بوده‌است.

اقتصاد روستا

عمده افراد روستا در بخش غربی روستا در کنار مسجد جامع سوستان (محلی به نام سوستان بیجارگه) و بخشی نیز در اواسط روستا (محلی به نام چارسی) شالیزار داشته و به کشت برنج مشغول هستند و در بخش های دیگر روستا باغات چای و درختان گردو و مرکبات دارند. همچنین تعداد زیادی از احالی این روستا در ادارات شهر لاهیجان اشتغال دارند.

منابع

  1. زارع، میثم (۱۳۹۷-۰۹-۲۷T۱۴:۰۳:۳۶+۰۰:۰۰). «تالاب سوستان لاهیجان». جاذبه های گردشگری - گیلان من. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ مارس ۲۰۱۹. دریافت‌شده در 2019-03-06. بیش از یک پارامتر |نویسنده= و |نام خانوادگی= داده‌شده است (کمک); تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.