سواران (فریدن)

سواران (فریدن)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان فریدن در استان اصفهان ایران است.

سواران (فریدن)
اطلاعات کلی
کشور ایران
استاناصفهان
شهرستانفریدن
بخشبخش مرکزی
دهستانورزق جنوبی
سال بنیاد1830میلادی توسط ارامنه برابر با 1229هجری شمسی

جمعیت= 176نفر

زبان=ترکی

دین=اسلام

مذهب=شیعه
مردم
جمعیت۱۷۶ نفر (سرشماری ۹۵)
رشد جمعیتکم
تراکم جمعیت1
نفر بر کیلومتر مربع
آب‌وهوا
میانگین دمای سالانهدر تابستان بین 30 تا 40درجه و در زمستان دما تا 20-درجه کاهش میابد
روزهای یخبندان سالانهشش ماه
اطلاعات روستایی
کد آماری۱۷۷۰۰۰
ره‌آوردسیب زمینی_گندم_پرنج
پیش‌شمارهٔ تلفن+98
وبگاه رسمیجمله‌خوشامد=به سواران خوش آمدید

جمعیت

  • در آماری که در سال 1395 از جمعیت روستای سواران گرفته شد, جمعیت آن بالغ بر176 نفر می باشد.
  • جمعیت این روستا در سال 1399طبق آمار 176 نفر می باشد.

نویسنده:هاشم عظیمی

طبیعت

سواران دارای طبیعت منحصر به فرد است. اوج زیبایی طبیعت سواران در فروردین ماه و اردیبهشت ما میباشد. همچنین سواران دارای چهار عدد سد میباشد(یک عدد بتنی و سه عدد خاکی) که به همرا درختانی که در کنار این سد ها میباشد , زیبایی سواران را دو چندان می کند. سواران تنها روستایی در فریدن است که دو رود خانه دارد و روخانه ی پلاسجان از سواران عبور می کند.

نویسنده: هاشم عظیمی

آثار تاریخی و نام ها

  • کلیسای حضرت گئورگ مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان فریدن، بخش مرکزی، دهستان ورزق جنوبی، روستای سواران، ۱۵ کیلومتری شهر داران واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۲ آبان ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۸۵۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.


  • قبرستان تاریخی ارامنه یکی در نزدیکی سواران. و دیگری در مرز زمین های کشاورزی سواران و غرغن قرار دارد. طبق گفته ارامنه های سواران , این قبر ها مشخص کننده مرز زمین های کشاورزی روستای سواران و روستای غرغن بوده. متأسفانه در درگیری های سال 1388تاسال 1394بین کشاورز های روستای سواران و روستای غرغن بر سر مرز زمین ها, سنگ قبر های این قبرستان توسط کشاورز های روستان غرغن از بین رفته و تنها دو عدد قبر سالم مانده.


  • خانه های قدیمی ارامنه.


  • دو آسیاب قدیمی که توسط ارامنه ها ساخته شده بوده و توسط آب کار می کرده,یکی در نزدیکی رود خانه ی سواران در سمت زمین های کشاورزی روستای غرغن قرار داشته است, این بنا هم اکنون ,نصف آن از بین رفته و دیواره های آن باقی مانده. و دیگری در بین سوکاز و منطقه دو آب قرار داشته , که پس از رهایی, توسط طغیان رود خانه ی پلاسجان از بین رفته و اثری از این آسیاب نیست.


  • تونل های قدیمی که در زیر خانه ها قرار دارد و توسط رامنه ها حفر شده است, تمام این تونل ها به هم وصل بوده , علت اینکه چرا این تونل ها به هم وصل بوده می توان به روزگار های قدیم اشاره کرد که, وقتی راهزنان و دشمنان به سواران حمله می کرده اند , ارامنه ها سریعا به داخل تونل ها رفته و در آنها پناه می گرفته اند و از جای مناسب از روستا خارج می شده اند. از دیگر کاربرد این تونل ها نگهداری حیواناتی مثل گاو و گوسفند بوده , ارامنه ها حیوانات خود را در زمستان ها در این تونل ها که به کنده معروف است,نگهداری می کرده اند. از دیگر استفاده هایی که از این تونل های زیر زمینی می شده , می توان به نگداری سیب زمینی اشاره کرد. ارامنه ها و ترک ها محصولات کشاورزی خود اعم از سیب زمینی را برای محافظت از سرما در فصل پاییز و زمستان در کنده ها نگداری می کنند.


  • قبرستان قدیمی متعلق به بهایی های روستای موغان , هم اکنون این قبرستان در تپه ای در زمین های سواران قرار گرفته , ارامنه های سواران به آن منطقه کاریج و چران می گویند.متأسفانه در سال های اخیر این قبرستان به خاطر باور های غلط افراد سودجو و افراد عتیقه فروش دچار تخریب شده و بسیاری از قبر ها تخریب شده اند, این قبرستان در کنار دره ی حجی کندی واقع شده است.


  • قبرستان قدیمی متعلق به مسلمان در غرب سواران و این قبرستان دارای شیر سنگی می باشد. در روزگاران قدیم قبل از آمدن ارامنه ها به سواران اقوام ترک و لر های بختیاری در سواران ساکن بوده اند , که طی حمله ی , احتمالا راهزنان مجبور به فرار از سوران شده اند.ترک ها, روستای دهق را ساخته و لر های بختیاری ,روستای قودجانک(کودکونک) را ساخته اند.


  • روستای سواران دارای زمین های کشاورزی قدیمی است که توسط ارامنه ها ساخته شده اند و قدمت این زمین های کشاورزی به 180 سال می رسد و دارای نام های خاصی هستند. نام ها عبارت اند از:قاراداش, کاریج, چران , کند آخاره, خلفلی, بادینجان, قوربور بولاق,شیرین بولاق, آب باریک,حجی کندی,توی دره و سوکاز

که قاراداش , کند آخاره,حجی کندی , توی دره ,قوربور بولاق و شیرین بولاق نام های ترکی زمین های سواران هستند. و کاریج , چران ,خلفلی,بادینجان و سوکاز نام های ارمنی زمین های سواران هستند.البته سوکاز کلمه ای ترکی و ارمنی است و از ترکیب کلمه ی (سو)در زبان ترکی به معنای آب+ کلمه ی کاز در زبان ارمنی به معنای(باتلاق) تشکیل شده است.


نویسنده:هاشم عظیمی

منابع

    • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.