سد نمرود

سد نمرود سدی مخزنی و در دست ساخت در شهرستان فیروزکوه، واقع در استان تهران است که احداث آن از سال ١٣٨٤ آغاز شده و تا سال ١٣٩٠ در حدود ٦٥ درصد [2] پیشرفت فیزیکی داشته است.این سد در ۱۷ کیلومتری جنوب غربی شهر فیروزکوه و تقریباً دو کیلومتری پایین دست روستای سُله‌بن بر روی رودخانه حبله‌رود و در ارتفاع ٢٠٢٠ متری[2] از سطح دریا در دست احداث است. هدف از ساخت این سد تأمین سالیانه ١١٩.٥ میلیون مترمکعب آب به منظور نیازهای کشاورزی دشت گرمسار و چزکین و همچنین برآوردن آب شرب شهر گرمسار و نیز برطرفسازی نیازهای بخش صنعت شهرستان فیروزکوه به آب و مهار سیلاب در حوزه آبریز رودخانه حبله‌رود بوده است.[1]

سد نمرود
موقعیت سد نمرود در ایران
نام رسمیسد نمرود
کشورایران
محل۱۴۰ کیلومتری تهران
۱۷ کیلومتری جنوب غربی فیروزکوه
مختصات۳۵٫۷۹°شمالی ۵۲٫۶۸°شرقی / 35.79; 52.68
آغاز ساخت۱۳۸۴
گشایش۱۳۹۱
سد و سرریزها
گونه سدخاکی با هسته رسی [1]
بر روی رودحبله رود
ارتفاع از پی٨٢ متر [1]
طول تاج۶۸۰ متر [1]
مخزن
حجم کل مخزن١٣٩ میلیون متر مکعب [1]
سد پایین‌دست و سرریزها
گونه سدخاکی با هسته رسی [1]

به گفته شاهرخ رامین، نماینده مجلس هشتم شورای اسلامی در حوزه انتخابیه دماوند و فیروزکوه در مصاحبه با خبرنگار خانه ملت، از حدود ١٢٠ میلیون مترمکعب آب قابل تنظیم این سد، به مقدار ٩٠ میلیون متر مکعب به بخش کشاورزی و ٣٠ میلیون مترمکعب به حوزه صنعت و آب شرب اختصاص خواهد یافت. وی اذعان داشت که با آبگیری این سد روستای سُله بن به زیر آب خواهد رفت و هزینه خریداری اراضی روستایی این منطقه ٤٥ میلیارد تومان برآورد میشود.[2]

سد نمرود دارای مخزنی با حجم کل ١٣٩ میلیون مترمکعب و حجم مفید ١٢٠ میلیون مترمکعب و بدنه خاکی با هسته رسی، و همچنین ارتفاع از پی ٨٢ متر و طول و عرض تاج ٦٨٠ و ١٢ متر است [1][3] . گفتنی است که ارتفاع این سد در طرح اولیه ١٢٠ متر در نظر گرفته شده بود[3]. حجم مصالح خاکریزی شده در این سد ٧.٢ میلیون مترمکعب[3] و سرریز آن از نوع اوجی آزاد با شیب سرریز ١٦ و ٢١ درصد و عرض سرریز ٢٢ متر است[3].این سد دارای یک دیوار آببند از جنس بتن پلاستیک به عمق حداکثر 32 متر و دو ردیف پرده آببند تزریق می باشد. .

منابع

  1. «سد مخزنی نمرود». شرکت جهاد توسعه منابع آب. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۲۲ شهریور ١٣٩٢.
  2. «آبگیری سد نمرود فیروزکوه موجب توسعه منطقه میشود». خبرگزاری خانه ملت. ٠٥ مرداد ١٣٩٠. دریافت‌شده در ۲۲ شهریور ١٣٩٢. تاریخ وارد شده در |تاریخ= را بررسی کنید (کمک)
  3. «روستای پانصد ساله سله بن به زیر آب میرود». جام جم آنلاین. ١١ آذر ١٣٩١. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۲ شهریور ١٣٩٢.

جستارهای وابسته

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.