سد شاه و عروس

سد شاه و عروس یک سد وزنی به ارتفاع ۷۵ متر واقع در ۲۲ کیلومتری شهر کابل، افغانستان است که بر روی رودخانهٔ شکردره در حال ساخت می‌باشد. خروجی این سد به درازای ۶۰ متر با سه دهانه عمدتاً جهت تأمین آب آبیاری در نظر گرفته شده‌است. این سد که همچنین برای کنترل سیلاب است منبع قابل اعتمادی برای تأمین آب شهر کابل و ناحیهٔ شکاردره می‌باشد.[1]

سد شاه و عروس
موقعیت سد شاه و عروس در افغانستان
محلولایت کابل، افغانستان
مختصات۳۴٫۶۸۸۰۲۸°شمالی ۶۹٫۰۱۹۳۸۶°شرقی / 34.688028; 69.019386
آغاز ساخت۲۰۱۲
گشایش۲۰۱۶
هزینه ساخت۴۱ میلیون دلار
سد و سرریزها
گونه سدسد وزنی
بر روی رودرود شکردره
بلندی۷۵ متر (۲۴۶ فوت)
عرض در پی۶۰ متر (۱۹۷ فوت)
مخزن
حجم کل مخزن۹٬۰۰۰٬۰۰۰ متر مکعب (۷٬۲۹۶ جریب فوت)
گونه سدسد وزنی
نیروگاه
تاریخ راه‌اندازی۲۰۱۶
توربین‌ها۲x۶۰۰ کیلووات
ظرفیت اسمی١,٢ مگاوات

ساختمان سد

مراحل تحت مناقصه این بند در تاریخ ۲۴ مارس ۲۰۱۴ برای پروژهٔ آبیاری و نیروگاه برق انجام شد، که شامل سد وزنی، ورودی، نیروگاه، آب انبار متعادل‌کنندهٔ ورودی، تعدیل‌کننده‌ها و کانال‌های اصلی در چپ و راست می‌باشد. شرکت "تابلیه و پرهون طرح" به عنوان پیمانکار همکار انتخاب شدند و طراحی آن توسط شرکت البرز سازه انجام شده است.[2] در روز ۱۹ ژوئن ۲۰۱۵ آغاز کار سد به‌وسیلهٔ رئیس‌جمهور غنی در حالیکه توسط وزیر آب و انرژی، وزیر اقتصاد، مشاور شورای عالی امنیت، والی و شاروال کابل و شماری از اعضای شورای ملی همراهی می‌شد، زده شد.[3] این سد با ۸۱ متر ارتفاع، حدود ۳۳۰٬۰۰۰ متر مکعب بتن مسلح و با هزینهٔ ۴۱ میلیون دلار نخستین بتن مسلح فشرده خواهد بود که در درازای ۵۵ ماه به‌کار گرفته می‌شود.[1][4]

افزون بر تأمین آب آشامیدنی برای شهر کابل، این سد ۱٫۲ مگاوات برق تولید کرده و ۲٬۷۰۰ هکتار زمین را آبیاری می‌کند. این یک پروژه مهم است که برای ۵۰۰ افغانی تا پروسهٔ کامل شدنش شغل ایجاد می‌کند. این پروژه در نزدیکی روستای ناظم خل، بر روی رودخانهٔ شکردره، در شمال ولایت کابل واقع است.

اجزای سد

پروژهٔ سد چندکارهٔ شاه و عروس قسمت‌های اصلی زیر را شامل می‌شود:

  • جاده‌ها، پل‌ها و سایر زیرساخت‌ها
  • سد بتونی با ساختار ورودی انرژی نیروگاه
  • آب انبار ورودی با مخازن متعادل و تنظیم کننده

منابع

  1. «Advantages of RCC Dam Shaho Wa Aroos for Afghanistan». archive.is. ۲۰۱۳-۰۲-۰۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۲۷.
  2. «Tablieh construction co. - شرکت ساختمانی تابلیه». www.tablieh.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۳-۲۷.
  3. «Opening of the project "Water Diversion System of Shah Wa Aroos Dam P…». archive.is. ۲۰۱۳-۰۲-۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۴-۰۳.
  4. «UPDATE - Afghanistan extends bid dates to build Pashdan, Shah-wa-Arus». Hydro Review (به انگلیسی). ۲۰۰۹-۰۲-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۴-۰۳.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.