ز من نگارم

«ز من نگارم» نام تصنیفی است با شعر محمدتقی بهار (۱۲۶۵–۱۳۳۰ ه‍.خ) و آهنگی از درویش‌خان (۱۲۵۱–۱۳۰۵ ه‍.خ) در دستگاه ماهور. این تصنیف با مضمونی عاشقانه آغاز می‌شود اما در ادامه محتوای سیاسی و اجتماعی پیدا می‌کند. این تصنیف اولین بار توسط حسین طاهرزاده در گراند هتل اجرا شد و بعداً قمر الملوک وزیری نیز آن را اجرا کرد. از این تصنیف اجراهای متعدد دیگری نیز وجود دارد که اجرای علیرضا افتخاری در آلبوم سرمستان و اجرای محمدرضا شجریان در آلبوم آهنگ وفا از آن‌جمله‌اند.

درون‌مایه

این تصنیف با مضمونی عاشقانه شروع می‌شود، اما در ادامه درون‌مایهٔ سیاسی و اجتماعی پیدا می‌کند و شاعر در آن با اشاره به وضع سیاه جامعهٔ ایران در اواخر قاجاریه، راه حل را در استقامت و انتظام مردم می‌یابد.

شعر

شعر این تصنیف در قالب یک غزل سروده شده و دارای وزن عروضی است، اگر چه در زمان اجرا گاهی واژه‌هایی همچون «حبیبم» و «عزیز من آی» نیز لابه‌لای شعر اضافه خوانده می‌شود.[1] متن ترانهٔ این تصنیف به این قرار است:[2]

ز من نگارم خبرم نداردبه حال زارم نظر ندارد
خبر ندارم من از دل خوددل من از من خبر ندارد
کجا رود دل که دلبرش نیستکجا پرد مرغ که پر ندارد
امان از این عشق، فغان از این عشقکه غیر خونِ جگر ندارد
همه سیاهی، همه تباهیمگر شب ما سحر ندارد
بهارِ مُضطَر، منال دیگرکه آه و زاری اثر ندارد
جز انتظام و جز استقامتوطن علاجی دگر ندارد
ز هر دو سر بر سرش بکوبندکسی که تیغِ دو سر ندارد

اجراها

موسیقی این تصنیف را درویش‌خان در دستگاه ماهور ساخته‌است.[3][4] این تصنیف اولین بار توسط حسین طاهرزاده در گراند هتل اجرا شد و بعداً قمر الملوک وزیری نیز آن را اجرا کرد.[5]

اجراهای متعدد دیگری از این تصنیف وجود دارد که برخی از آنها از این قرار هستند:

پانویس

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.