روز حجاب و عفاف

روز بیست و یکم تیرماه، روز حجاب و عفاف نامگذاری شده‌است.

پیشینه

به دنبال اجباری شدن کلاه شاپو و ممنوعیت حجاب و سیاست‌های تغییر لباس در دوران پهلوی اول، در تیرماه ۱۳۱۴، آیت‌الله سید حسین طباطبایی قمی به پیشنهاد علمای مشهد جهت مذاکره با رضاخان در مورد این سیاست‌ها راهی تهران شد. قمی در تهران در حصر قرار گرفت و ممنوع‌الملاقات شد.[1][2]

در ۲۱ تیرماه ۱۳۱۴ مردم مشهد در اعتراض به این اقدام حکومت در مسجد گوهرشاد تجمع کردند.[3] با حضور قوای نظامی این تحصن به شدت سرکوب و بیش از ۱۶۰۰ نفر کشته و زخمی شدند. پس از واقعه مسجد گوهرشاد روحانیان سرشناس مشهد دستگیر شدند و تبعید شدند و به دستور رضا شاه برخی از روسای ادارات مشهد تغییر کردند.[4][5][6]

شورای فرهنگ عمومی کشور، این روز را به عنوان روز عفاف و حجاب نام‌گذاری کرده‌است.[7][3]

منابع

  1. «علت نامگذاری ۲۱ تیر ماه به عنوان روز حجاب و عفاف». دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی کاشان. ۲۱ تیر ۱۳۹۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۶.
  2. تغییر لباس و کشف حجاب به روایت اسناد، ۱۳۷۸، سند شماره ۲، صص ۱۱ ۱۰
  3. «۲۱ تیر، روز حجاب و عفاف». رادیو جوان.
  4. واقعه گوهرشاد به روایت دیگر، ۱۳۷۹، ص۷۳–۷۵.
  5. عباس موسوی مطلق، اعجوبه عصر بهلول قرن چهاردهم، قم، نسیم حیات، ۱۳۷۹.
  6. «علت نامگذاری 21 تیر ماه به عنوان روز حجاب و عفاف». دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی کاشان. ۲۱ تیر ۱۳۹۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ ژوئیه ۲۰۱۶.
  7. «21م تیر، روز عفاف و حجاب». سازمان اسناد و کتابخانه ملی. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۲ ژوئیه ۲۰۱۷.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.