روز جهانی آزادی مطبوعات

روز جهانی آزادی مطبوعات یک رویداد سالانه است که در ۳ مه، برگزار می‌شود. این روز توسط یونسکو نامگذاری شده‌است.[1][2]

روز جهانی آزادی مطبوعات
نام رسمیWorld Press Freedom Day
تاریخ۳ مه
تناوبسالانه

وضعیت آزادی مطبوعات٬کشورهایی که به رنگ قرمز نشان داده شده‌اند، خطرناکترین مناطق برای خبرنگاری می‌باشند

تاریخچه

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ۲۰ دسامبر ۱۹۹۳ میلادی در چهل و هشتمین اجلاس خود طی مصوبه ۴۳۲/۴۸، روز سوم ماه مه هر سال را به‌عنوان «روز جهانی آزادی مطبوعات» اعلام کرد. این موضوع از قطعنامه مصوب همایش عمومی یونسکو در سال ۱۹۹۱ میلادی تحت عنوان «ارتقای آزادی مطبوعات در دنیا» که جراید آزاد، فراگیر، و مستقل را به عنوان یکی از اجزای ضروری جامعه دموکراتیک تلقی کرده، نشأت گرفت.[3]

یونسکو این نکته را که کشورهای عضو آن مایل هستند روز سوم ماه مه را «روز جهانی آزادی مطبوعات» بنامند به اطلاع مجمع عمومی سازمان ملل رسانید. این روز به یاد سالروز انتشار اعلامیه ویندهوک (به انگلیسی: Windhoek Declaration) دربارهٔ ارتقای وضعیت نشریه‌های مستقل و فراگیر آفریقایی انتخاب شد. این اعلامیه در سوم ماه مه ۱۹۹۱ میلادی، در همایشی که به همین منظور توسط یونسکو و سازمان ملل متحد در شهر ویندهوک پایتخت نامیبیا برگزار گردید، به تصویب رسید.[3]

آزادی رسانه

آزادی رسانه و مطبوعات همانند یک ضمانت نامه از جانب دولت‌ها به رسانه‌های عمومی، در مقابل مواجهه با روندهای محدود کنندهٔ ابراز نظر در جوامع، می‌باشد که حقوق قانونی رسانه‌ها و همچنین مراجع رفع اختلاف بین رسانه‌ها و شاکیان را مشخص می‌کند. این حقوق در بسیاری از کشورها به صورت قانونی و در چهارچوب قوانین اساسی آن کشور تعبیه شده‌است تا از آزادی مطبوعات حمایت به عمل بیاید.

در رابطه با اطلاعات دولتی، هر کدام از دولت‌ها خود تصمیم می‌گیرند کدام منابع و مواد اطلاعاتی عمومی یا حفاظت شده می‌باشند و نباید از جهت حساسیت عمومی یا طبقه‌بندی شدگی، افشا گردد. بسیاری از دولت‌ها سعی در تسلط یافتن بر قوانین مهم یا آزادی تبادل اطلاعات قانونی که برای تعریف حدود و ثغور علاقهٔ بین‌المللی کاربرد دارند، هستند تا از این طریق دید جهانی را منحرف کنند.

توقیف فله‌ای مطبوعات

توقیف فله‌ای مطبوعات عنوانی است که برای توقیف همزمان ده‌ها نشریه اصلاح طلب و دستگیری روزنامه نگاران که به صورت زنجیره ای حملاتی را علیه انقلاب اسلامی آغاز کرده بودند در اردیبهشت ۱۳۷۹ بدستور علی خامنه‌ای توسط قوه قضائیه و با استناد به قانون اقدامات تأمینی مصوب ۱۳۳۹ (که اختیار دستگیری اراذل و اوباش پیش از ارتکاب مجدد به جرم را به قضات می‌دهد) انجام گرفت و بیکاری صدها روزنامه‌نگار را در پی داشت[4]، بکار می‌رود.[5][6] اصطلاح «توقیف فله‌ای مطبوعات» را نخستین بار میرحسین موسوی در اعتراض به توقیف گروهی مطبوعات اصلاح‌طلب در سال ۱۳۷۹ به‌کار برد.[7][8]

گزارشگران بدون مرز

گزارشگران بدون مرز یک سازمان غیرانتفاعی بین‌المللی دفاع از آزادی مطبوعات و حمایت از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران است. مقر این سازمان در کشور فرانسه قرار دارد. تنها سازمان دولتی که به این سازمان کمک می‌کند کمیسیون اروپا است، که مرکب از ۱۵ دولت مختلف است.[9]

ائتلاف مطبوعات آزاد

ائتلاف مطبوعات آزاد، یک سازمان بین‌المللی حمایت از روزنامه‌نگاران و متشکل از ۴۰ رسانه‌ی مطرح در سراسر جهان از جمله فوربز، بلومبرگ، آسوشیتدپرس، واشنگتن پست، یاهو نیوز، رویترز و تایمز است.[10]

جستارهای وابسته

منابع

  1. http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/48/PV.85
  2. http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/48/624
  3. "World Press Freedom Day, 3 May 2001". Welcome to the United Nations. 2001-05-03. Retrieved 2015-05-18.
  4. «شمس الواعظین از سوابق کاری اش و تعطیلی مطبوعات می‌گوید، رویاهای شبانه‌ام خبر و روزنامه‌است». روزنامه اعتماد. ۲۵ اردیبهشت ۱۳۸۶.
  5. «نارضایتی رهبری از مدیریت فرهنگی وقت کشور». روزنامه کیهان. ۱۵ آذر ۱۳۸۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ اکتبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۱۷ اوت ۲۰۱۴.
  6. «هشت ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری، فشار حکومت بر مطبوعات ایران افزایش می‌یابد». صدای آمریکا. ۹ نوامبر ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۲۹ ژوئیهٔ ۲۰۰۹.
  7. «گزارش سخنرانی دکتر توفیقی در خصوص چرایی حمایت کردها از مهندس موسوی». قلم نیوز. ۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۸. دریافت‌شده در ۸ مرداد ۱۳۸۸.
  8. «به کجا چنین شتابان؟». مردم‌سالاری. ۳۰ اردیبهشت ۱۳۸۸. بایگانی‌شده از اصلی در ۸ آوریل ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۸ مرداد ۱۳۸۸.
  9. وبگاه رسمی گزارشگران بدون مرز بایگانی‌شده در ۱۶ دسامبر ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine، بازدید: مارس ۲۰۰۹.
  10. «سایت سازمان ائتلاف مطبوعات». onefreepresscoalition.

پیوند به بیرون

متن مربوطه در ویکی‌نبشته: World Press Freedom Day
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.