رنگ‌های اصلی

رنگ‌های اصلی[1] یا رنگ‌های بنیادین (به انگلیسی: Primary colors) سه رنگی هستند که همهٔ دیگر رنگ‌ها را با ترکیب آن‌ها می‌توان بدست آورد. انتخاب سه رنگ به عنوان رنگ‌های اصلی، دلبخواه است و می توان به ترتیب ها و انواع مختلف سه رنگ اصلی داشت. در نظر داشته باشید که ادعای ساخت «تمام» رنگ‌های دیگر با هیچ سه رنگ واقعی امکان‌پذیر نیست و برای درست کردن چنین پایه‌ای باید از رنگ‌های موهومی استفاده کرد. در متون مختلف آموزش هنر پایه و دیکشنری ها و انواع مراجع مختلف اینترنتی، مجموعه‌های مختلفی به نام سه رنگ اصلی شناخته می‌شوند. هیچ‌یک از این مجموعه‌ها که از رنگ‌های واقعی تشکیل شده‌اند، سه رنگ اصلی صحیح نیستند. معمولاً از سه رنگ سرخابی و آبی دریایی و سبز که که مدل سی‌ام‌وای‌کی نامیده می‌شود و یا آبی و قرمز و سبز که مدل رنگی آرجی‌بی نامیده می‌‌شود.

طیف انتشار سه فسفور که رنگهای اصلی افزودنی یک نمایشگر ویدیویی با رنگ CRT را تعریف می‌کنند. سایر فن آوری‌های نمایش رنگی الکترونیکی (LCD، صفحه نمایش پلاسما، OLED) دارای مجموعه‌های مشابه اولیه از طیف‌های مختلف انتشار هستند.

طبق مبانی رنگ‌ها، چرخه یا دایره رنگ به رنگ‌های گرم و سرد تقسیم شده‌است. رنگ‌های قرمز و زرد جزو رنگ‌های گرم، اما رنگ آبی و سبز از رنگ‌های سرد محسوب می‌شود. همین‌طور از ترکیب و قرمز، نارنجی و از ترکیب قرمز و آبی، بنفش ایجاد می‌شود؛ و از ترکیب رنگ آبی با سبز رنگ فیروزه ای و همچنین از ترکیب رنگ قرمز با سبز زرد پدید می‌آید. در واقع از کنار هم قرار گرفتن این ترکیب‌ها دایره رنگ ساخته می‌شود که در دایره رنگ، بسته به نزدیکی به رنگ اصلی و میزان ترکیب هر کدام از رنگ‌ها طیف متفاوتی ساخته می‌شود.

لازم به ذکر است نورهای اصلی با رنگ های اصلی تفاوت عمده دارند.از ترکیب نورهای اصلی نور سفید و از ترکیب سه رنگ اصلی رنگ سیاه بدست خواهد آمد(در این مقاله برای راحتی درک موضوع از واژگان رنگ های اصلی به جای نورهای اصلی استفاده شده است)

مدل RGB

به هنگام ترکیب نورها، سه نور اصلی هستند که همهٔ دیگر نورها را می‌توان با ترکیب آن‌ها به‌دست‌آورد. این سه نور با رنگ سه رنگ بنیادین ناهمسان هستند و شامل قرمز، آبی و سبز می‌شوند. این مدل از تقسیم‌بندی در نمایش گرها به کار می‌رود.

ترکیب این سه نور، نور سفید را به‌دست می‌دهد و نبودن هیچ‌یک از آن‌ها سیاهی است. (مدل رنگی آرجی‌بی)

منابع

  1. گیتی، دانش (۱۳۸۵). «گرافیک و انیمیشن رایانه‌ای از شکل‌گیری تا تکامل». فارابی (۶۲): ۲۵۲. دریافت‌شده در ۲۰۱۶-۰۵-۲۷.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.