دوره متوسطه اول

دورهٔ متوسطۀ اول ( راهنمائی ) در مدرسه‌های ایران به دورۀ سه‌ساله‌ای گفته می‌شد که در آن دانش‌آموزان در مقطعی بالاتر از دبستان و پایین‌تر از متوسطه دوم تحصیل می‌کردند و دانش‌آموزان به این مقطع تحصیلی راهنمایی نیز می‌گفتند. پس از اتمام این دورهٔ سه‌ساله‌ی تحصیلی یا [دورهٔ متوسطه اول] به دانش‌آموزان مدرک تحصیلی ارائه می‌شد که بطور غیر رسمی و عامیانه به آن سیکل می‌گفتند.

سه سال این دوره به ترتیب کلاس اول راهنمایی یا هفتم قدیم، کلاس دوم راهنمایی یا هشتم قدیم و کلاس سوم راهنمایی یا نهم قدیم نام داشت. ولی در سال ۱۳۹۲ بنابر نظام جدید آموزشی کشور که تغییر یافته بود، دورهٔ پنج‌ساله دبستان ابتدایی به یک دورهٔ شش‌ساله تبدیل شد و نیز سه سال راهنمایی و چهار سال دبیرستان نیز درهم ادغام شدند و آنان نیز تبدیل به یک دورهٔ شش‌ساله شدند، اولین سال تحصیلی این دورۀ جدید در مهرماه سال ۱۳۹۲ آغاز شد.

همانطور که پیشتر گفته شد، واژه سیکل در قدیم نامی عامیانه و غیر رسمی برای اشاره به اتمام دوره راهنمایی و یا پایان دوره متوسطه اول بود.[1][2] که یک درجه پائین‌تر از مدرک دیپلم به شمار می‌رفت.

لازم به ذکر است که متوسطه‌ی اول با دوره‌ی راهنمایی در نظام قدیم آموزشی از لحاظ پایه‌ی تحصیلی یک سال اختلاف دارد. هرچند طول هر دو سه پایه است اما متوسطه‌ی اول از هفتمین سال و دوره‌ی راهنمایی از سال ششم آموزش آغاز می‌شود. لذا راهنمایی نامیدن دوره‌ی اول متوسطه که بعضاً شایع است چندان دقیق نیست.

ویژگی‌ها

از جمله تغییرات مهم در کتاب‌های درسی این مقطع می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

۱-یک‌جا کردن کتاب‌های تاریخ، جغرافیا و تعلیمات اجتماعی راهنمایی سابق در یک کتاب تحت عنوان مطالعات اجتماعی؛

۲-تغییر محتوا و نام کتاب فرهنگ اسلامی و تعلیمات دینی به کتاب پیام‌های آسمان؛

۳-تغییر محتوا و نام کتاب حرفه و فن به کتاب کار و فناوری و بروز کردن آن؛

۴-تغییرات در محتوای کتاب‌های علوم تجربی، ریاضی، فارسی و زبان انگلیسی؛ به‌گونه‌ای که مطالب دورۀ راهنمایی و اول دبیرستان نظام قدیم را پوشش دهد. در درس زبان انگلیسی تاکید بیشتر روی مهارت‌های شنیداری و گفتاری است و نه خوانداری و نوشتاری؛

۵-اعمال دستورهای رسم‌الخطی و نگارشی مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی.

و چندین تغییر جزیی و بنیادین دیگر.

منابع

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.