درون‌همسری

درون همسری[1] (به انگلیسی: endogamy) یعنی همسر گزینی و ازدواج افراد فقط در گروه اجتماعی خودشان. در جوامعِ درون‌زام، ازدواج‌ها منحصراً در درون آن جامعه صورت می‌گیرد.

درون‌زامی باعث تحکیم روابط اجتماعی و جلوگیری از کاهش جمعیت می‌گردد و در جامعه‌های مهاجر و اقلیت‌های قومی بیشتر دیده می‌شود. جوامع درون‌زام به این ترتیب از خطر انقراض رهایی یافته و مذهب، ویژگی‌های فرهنگی و زبان خود را در طول سالیان دراز حفظ می‌کنند. دربارهٔ تعریف «درون‌زامی» باید گفت هرچند بسیاری از افراد انتخاب همسر از میان افراد هم زبان، هم نژاد و اهل یک ناحیه را ترجیح می‌دهند؛ اما در جوامع درون‌زام ازدواج‌ها به طور منحصر در درون آن جامعه صورت می‌گیرد.

از مهمترین گروه‌های درون‌زام می‌توان به یزیدی‌ها در شمال عراق، ارمنی‌ها و ترکمن‌ها[2] در ایران، یهودیان ارتدوکس، آمیشها در آمریکای شمالی، اعضای کلیسای شاهدان یهوه را نام برد.

درون‌زامی، نقطهٔ مقابل برون‌زامی نیست. زیرا، در هر درون‌زامی، در نهایت برون‌زامی نیز رعایت می‌شود؛[3] برای نمونه: در درون‌زامی، ممنوعیت ازدواج با بعضی محارم وجود دارد.[3] حتی کوچک‌ترین، ساده‌ترین و منزوی‌ترین جامعه‌هایی که بنابر مقتضیات جغرافیایی و اقتصادی و اجتماعی به صورت ایل یا قبیلهای واحد به نظر می‌رسند در واقع مرکب از دو نیمه است، که گزینش همسر برای افراد هر نیمه در درون همان نیمه ممنوع است؛ و هر یک از افراد عضو یکی از نیمه‌ها، همسرش را باید بیرون از دایره، یعنی در نیمهٔ دیگر جستجو کند. همواره و همه جا به نحوی از انها قاعده و قانونی برای منع ازدواج با برخی نزدیکان وجود دارد.[3]

پانویس

  1. درون همسری و برون همسری
  2. Manijeh Maghsudi :The Function of Marriage Customary Law among Turkmen of Iran , University of Tehran , Journal of Woman in Culture Arts
  3. «انسان‌شناسی خانواده و خویشاوندی» - تألیف منیژه مقصودی - نشر شیرازه - چاپ اول 1386 – ص 150

جستارهای وابسته

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.