دانش بایگانی

دانش آرشیو (انگلیسی: Archival science) مطالعات آرشیو یا علم آرشیو، به مطالعه، طبقه‌بندی، ساخت و نگهداری آرشیوها اطلاق می‌گردد، که مجموعه ای از اطلاعات، داده‌ها و تجهیزات ذخیره‌سازی داده را در بر می‌گیرد. برای ساخت و مرتب‌سازی یک آرشیو، باید مواد ثبت و ضبط شده را از آرشیو استخراج نمود و بگونه ای ارزیابی و طبقه‌بندی نمود، که امکان دسترسی این اطلاعات در هر لحظه امکانپذیر باشد. از این رو، آرشیو را علوم تلاش برای بهبود روش‌های ارزیابی، ذخیره‌سازی، نگهداری و فهرست‌بندی اطلاعات ضبط شده تعریف می‌نمایند.


فعالیت‎ های مربوط به راه‌ اندازی رشته مطالعات آرشیوی در ایران در مهرماه ۱۳۸۶ توسط دکتر سعید رضایی شریف آبادی آغاز شد و پیش نویس اولیه آن در مدت کوتاهی با همکاری دکترعلی اکبر صفی پور، از مسئولین وقت آرشیو ملی ایران و با همفکری عده ای از صاحبنظران و فعالین حوزه آرشیو، تهیه و برای تصویب به وزارت علوم ارسال شد. نسخه ی نهائی توسط کارگروه منتخب این کمیته به ریاست دکتر غلامرضا فدائی آماده گردید. سپس محتوا و سرفصل دروس ابتدایی در کمیته کتابداری و پس از آن در جلسه مورخ ۶ شهریور ۱۳۸۹ شورای برنامه ریزی آموزش عالی به تصویب نهائی رسید. لازم به ذکر است که با توجه به تغیراتی که در سطح جهان در محتوای این رشته به وجود آمده است، در ایران نیز جلساتی برای بازنگری سرفصل ها با حضور متخصصان این رشته تشکیل شده است.از جمله دانشگاه های پیشگام در پذیرش دانشجوی مطالعات آرشیوی ، دانشگاه های الزهرا (س ) و دانشگاه تهران بودند.

دانشگاه الزهرا در مهر ماه ۱۳۹۲ پذیرای اولین ورودی های کارشناسی ارشد مطالعات آرشیوی بوده است.

جستارهای وابسته

منابع

    پیوند به بیرون

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ دانش بایگانی موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.