جفری ساکس

جفری ساکس (انگلیسی: Jeffrey Sachs؛ زادهٔ ۵ نوامبر ۱۹۵۴) اقتصاددان، و استاد دانشگاه اهل ایالات متحده آمریکا است، ساکس از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۶، به عنوان مدیر مؤسسه زمین دانشگاه کلمبیا خدمت کرد و هم‌اکنون در زمینه اقتصاد توسعه، بهداشت، آموزش و پرورش و اقتصاد جهانی در دانشگاه کلمبیا تدریس می‌کند.[5]

جفری ساکس
ساکس در مجمع جهانی اقتصاد سال ۲۰۱۱
زادهٔ۵ نوامبر ۱۹۵۴ (۶۶ سال)
دیترویت
ملیتایالات متحده آمریکا
نهاددانشگاه کلمبیا
زمینهاقتصاد سیاسی، توسعه بین‌الملل
مکتب فکریاقتصاد کینزی[1][2]
فارغ‌التحصیلدانشگاه هاروارد
استاد راهنماMartin Feldstein[3]
دانشجویان دکتراAlberto Alesina
Michael C. Burda[4]

جفری ساکس نظریه پرداز اقتصاد آزاد و نئولیبرالی، فردی است که بواسطه ارتباط های وسیع با جورج سوروس معروف(طراح انقلاب های رنگین) پس از فروپاشی شوروی با سرمایه و حمایت سوروس به کشورهای اروپای شرقی از جمله لهستان سفر کرده و با طرح ریزی اقتصاد نئولیبرالی و خرید مجموعه های بزرگ دولتی این کشورها سود سرشاری نصیب آنها می شد و از طرفی موجبات تبعات اقتصادی و درپی آن سیاسی و امنیتی برای آنها کشورها فراهم می آمد.

جفری ساکس دست به مهندسی اقتصاد بولیوی، لهستان و اکثر اروپای شرقی بعد از استقلال از شوروی و طراحی روسیه بعد از فروپاشی زد.

ساکس بعد از فروپاشی شوری با پیشنهاد و تامین مالی جورج سوروس راهی لهستان شد. او با ادعای اینکه لهستان را از نعمت اصلاح اقتصادی و بازار آزاد برخوردار می کند، طرحی شامل حذف آنی کنترل قیمت ها و یارانه ها، حراج معادن و کارخانه ها و حرکت از کارخانه های صنعتی سنگین به تولیدکالاهای مصرفی و...ارائه و عملیاتی کرد. نتیجه بسیار تکان دهنده بود؛ نرخ بیکاری ۲۰ درصد و ۴۰ درصد برای افراد زیر ۲۴ سال، 59درصد زیر خط فقر، 7500 اعتصاب در یک سال، که نهایتا منجر به یک حکومت دیکتاتور و سرکوبگر شد.

در دهه 90 با همین نسخه ها جفری ساکس آرژانتین به خاک سیاه نشست و موجب اخراج 700هزار کارگر و چوب حراج به همه ی دارایی های آرژانتین شد.

حضور جفری ساکس در فروپاشی شوروی و هدایت روسیه بعد از فروپاشی شوروی چشمگیر است. او به عنوان مشاور «یلتسین، رئیس جمهور اسبق روسیه»، با وعده هایی با کمک از صندوق بین المللی پول وارد شد و شرکت های بزرگ نفتی روسیه از جمله یوکس را حراج کرد و همان اتفاقات اروپای شرقی را تکرار کرد که نهایتا راهی جز بی آبرویی مجدد اقتصاد آزاد نئولیبرالی و رفتن یلتسین نمانده بود.[6][7][8]

جستارهای وابسته

منابع

  1. "Janet Shan, "Keynesian Economist, Jeffrey Sachs Says President Obama's Stimulus has Failed", June 7, 2010". Hinterlandgazette.com. 2010-06-07. Archived from the original on 13 April 2017. Retrieved 2014-02-19.
  2. Jeffrey Sachs
  3. «Sachs's CV» (PDF). بایگانی‌شده از اصلی (PDF) در ۵ مارس ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۴ آوریل ۲۰۱۸.
  4. Burda, Michael C. "CV" (PDF). Humboldt University of Berlin. Archived from the original (PDF) on 4 February 2017. Retrieved 9 March 2017.
  5. Jeffrey Sachs
  6. «عملکرد جفری ساکس در کشور های مختلف جهان چگونه بوده است ؟».
  7. «جفری ساکس کیست».
  8. «جفری ساکس کیست».

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ جفری ساکس موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.