جانی باغداساریان

جانی باغداساریان (به ارمنی: Ջանի Բաղդասարյան) (۱۲۹۲–۱۳۵۸) فیلم‌بردار و متخصص امور فنی ارمنی‌تبار اهل ایران بود.

جانی باغداساریان

جانی باغداساریان
زمینه فعالیتفیلم‌بردار و متخصص امور فنی
تولد ۱۲۹۲ خورشیدی
۱۹۲۳ میلادی
جلفای نو اصفهان
مرگ ۱۳۵۸ خورشیدی
۱۹۷۹ (۵۵−۵۶ ساله)
ملیت ایرانی ارمنی‌تبار

زندگی‌نامه

جانی باغداساریان در سال ۱۲۹۲ خورشیدی (۱۹۲۳ میلادی) در نو جلفا اصفهان به دنیا آمد. تحصیلاتش را در کالج آمریکایی اصفهان گذراند. ابتدا در زمینهٔ واردات رنگ و مواد شیمیایی فعالیت می‌کرد و علاوه بر آن در عرصه نقاشی از طبیعت به شیوه‌های رنگ و روغن و آبرنگ تبحر داشت. همراه با سیمیک کنستانتین، واهان ترپانچیان اغلب در «عکاسی فتو واهه» گردهم می‌آمدند و از این مکان برای تبادل نظر استفاده می‌کردند. در این دوران آنان به شکل غیر حرفه‌ای در زمینهٔ فیلم‌برداری از مراسم رسمی و تهیه فیلم‌های خبری فعالیت داشتند. در سال ۱۳۲۷، جانی باغداساریان، سیمیک کنستانتین و همکارانش فیلم مراسم تشیع پیکر «نرسس ملیک‌-تانگیان» اسقف اعظم ارامنه تبریز را ساختند. در سال ۱۳۳۰ باغداساریان و دوستانش، ترپانچیان و کنستانتین با همراهی ابوالقاسم رضایی، استودیو فیلمسازی «البرز فیلم» را بنیان گذاشتند. باغداساریان به دلیل تخصصش در زمینهٔ مواد خاص شیمیایی اقدام به تهیهٔ نوعی کوتینگ مایع برای حاشیهٔ صوتی فیلم‌ها کرد و توانست با اختراع دستگاهی خاص، این کوتینگ را بر حاشیه فیلم‌ها قرار دهد. در نخستین محصول سینمایی استودیو «البرز فیلم» به نام دستکش سفید که به شیوهٔ ریورسال و در قطع شانزده میلیمتری فیلم‌برداری شد، برای نخستین بار صدا در کنار فیلم ضبط شد و به همین صداها و حرکت‌ها سینک (هماهنگ) بود، نکته‌ای که تا آن زمان سابقه نداشت. باغداساریان در سال ۱۳۵۸ خورشیدی (۱۹۷۹ میلادی) درگذشت.[1][2][3][4][5]

منابع

  1. گروه تحقیق و پژوهش سینما (۱۳۸۳ارامنه و سینمای ایران، تهران: انتشارات روزنه کار، ص. ۹۴، شابک ۹۶۴-۶۷۲۸-۴۴-۸
  2. داودیان، گارینه (هشتم پاییز ۱۳۸۳). «حضور ارامنه در سینمای ایران». فصلنامه پیمان (۲۹). تاریخ وارد شده در |سال= را بررسی کنید (کمک)
  3. سینا، محمد (بهار و تابستان ۱۳۸۵). «مروری بر چشم‌انداز سینمای مستند ایران». فارابی (۵۹و۶۰): ۱۳۰.
  4. «ارامنه به سینمای ایران جان بخشیدند». سوره سینما.
  5. «دربارهٔ فیلم خاکسپاری اسقف ملیک‌تانگیان (۱۳۲۷)».
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.