تی-۱۴ آرماتا

تی-۱۴ آرماتا (به روسی: Т-14 «Армата») جدیدترین تانک اصلی میدان نبرد ارتش روسیه است که در سال ۲۰۱۵ از آن رونمایی شد. این تانک بر مبنای بدنه زرهپوش آرماتا توسعه پیدا کرده‌است. قرار است تا سال ۲۰۲۰ حدود ۲۳۰۰ دستگاه از این تانک به ارتش روسیه تحویل داده شود.

تی-۱۴ آرماتا

تی-۱۴ آرماتا، رژه پیروزی ۲۰۱۵ مسکو
نوع تانک اصلی میدان نبرد
  خاستگاه  روسیه
تاریخچه خدمت
استفاده شده توسط روسیه
تاریخ تولید
طراح روسیه
تاریخ طراحی ۲۰۱۲
سازنده اورال‌واگن‌زواد
قیمت واحد ۳/۵ میلیون دلار
تاریخ تولید از ۲۰۱۵
خصوصیات (جدیدترین تانک روسیه)
وزن ۵۰ تن
طول ۱۰.۸ متر (با لوله توپ)
عرض ۳٫۵ متر
ارتفاع ۳٫۳ متر
خدمه ۳ نفر

کالیبر ۱۲۵ م م
پرکردن خودکار بله
حمل‌کننده ۴۵ گلوله ۱۲۵م م ۵۰۰۰ فشنگ ۷/۶۲
برد نهایی ۵۰۰ کیلومتر
سامانه تغدیه موتور دیزلی
نشانه روی توپ ۱۲۵ میلی متری

زره کامپوزیتی و فولاد،زره واکنش انفجاری
تسلیحات
اولیه
توپ ۱۲۵ م‌م بدون خان 2A82-1M با ۴۵ فشنگ
تسلیحات
ثانویه
مسلسل ۷٫۶۲م‌م پی‌کاتی‌ام هم‌محور توپ
مسلسل ضدهوایی ۱۲٫۷م‌م کورد
موتور اعلام نشده
موتور ۱۲۰۰ اسب بخاری
قدرت/وزن ۲۴ اسب بخار به تن
سوخت ظرفیت ۱۲۷۰ لیتر گازوئیل
ارتفاع پرواز ۳٫۳ متر
سرعت جاده: ۷۰ کیلومتر خارج جاده، ۵۷ کیلومتر
دقت ۵ متر خطا توپ اصلی در دوهزار کیلومتر

تی-۱۴ طراحی کاملاً متفاوتی با تانک‌های قبلی روسیه و شوروی دارد. اندازه تانک بسیار بزرگتر است و از برجک بدون سرنشین استفاده شده‌است و سه سرنشین تانک در قسمت جلوی بدنه می‌نشینند. به گفته صاحب نظران این تانک میتواند قدرت زرهی روسیه را احیا کند و بعد از بکار گیری تعداد کافی ان ترس دوران جنگ سرد از تانک های روسی را دوباره بوجود آورد

مهم ترین مشکل این تانک جدید در روسیه کمبود بودجه است برعکس روسیه دیگر رقبای بزرگش در زمینه داشتن نیروی زرهی بزرگ مثل چین و ناتو به وفور بودجه نظامی دارند.

مشخصات

نسل های پیشین تانک های اتحاد شوروی و روسیه، از طراحی ساده و کاربری آسان برخوردار بودند اما تی ۱۴ به صورت کاملا متفاوت طراحی شده و با مجموعه ای از خصوصیات پیشرفته ای که در هیچ جای دیگر دنیا مشابه آن وجود ندارد، مجهز شده است. تفاوت این تانک روسی با همۀ تانک های دیگر این است که به یک توپ خودکار با لوله ای صاف مجهز است که این نوع طراحی باعث می شود کابین سرنشین کاملا از مهمات جنگی جدا باشد.

علاوه بر این، تانک آرماتا از یک سپر سخت و چند لایه برخوردار است که هماهنگ با دفاع پویا و سیستم حفاظ فعال، عمل می کند که قادر است اهداف را منهدم کند یا از کار بیندازد. این سیستم همچنین دارای سیستم پارازیت انداز و رادار نوری برای کشف و تعقیب انواع اسلحه است. همچنین این تانک های روسی به موشک های هدایت شونده ضد تانک نیز مجهز هستند.

آرماتا مجهز به سیستم تأثیر بر دستگاه های الکترونیکی در موشک های مهاجم است که همین امر به آن اجازه می دهد از اصابت موشک های آمریکایی ضدزره TOW-2A در امان باشند و حتی به سرنشینان خود این اجازه را می دهد که در حالی که موشک به سوی آن در حال پرواز است؛ تانک را به مکان جدیدی منتقل کنند.

از سوی دیگر، سیستم انهدام مستقیم که در این تانک روسی قرار دارد به سرنشینان این امکان را می دهد که TOW-2A را در حالی که به سوی آن پرواز می کند، هدف قرار دهند. همچنین تانک آرماتا مجهز به سیستم دفاع پویاست که تا حد زیادی احتمال شکافته شدن سپر تانک را کاهش می دهد و حتی اگر چنین سیستمی در تانک نبود باز هم بعید به نظر می رسد که موشک تاو بتواند لایه های جلویی تانک را بشکافد.

البته موشک تاو در صورتی که از بالا به تانک برخورد کند، می تواند به آن آسیب برساند؛ ولی سرنشینان آن سالم خواهند ماند و می توانند صحنه را به سلامت ترک کنند.[1]

این تانک برای جنگ در رویارویی مستقیم با دشمن، حمایت از حمله واحد های تفنگدار موتوری، مقابله با نیروی دشمن در محل های سرپوشیده و سرباز است.

این تانک دارای موتوری بسیار قدرتمند بوده و از تحرکی بسیار بالایی برخوردار است طبق اعلام روسها ارماتا دارای یک موتور دیزل ۱۲ سیلندر ChTZ 12Н۳۶۰ (A-85-3A) ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ اسب بخار در عقب بدنه است. با در نظر گرفتن وزنش دارای رانش به وزن ۳۰ اسب بخار بر تن است که بالاترین رقم بین تانک های موجود است. موتور این تانک را می تواند برای عملکرد بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ اسب بخار تنظیم کرد که با توجه به وزن ۵۰ تنی این تانک بسیار رقم بالا و مطلوبی است. این تانک درحال حاضر یکی از بهترین تانکهای موجود در جهان است. آرماتا در حال حاضر از توپ ۱۲۵ م م بهره میبرد ولی روسها نسخه قدرتمند تری را با کالیبر ۱۵۲ م م هم بر روی این تانک آزمایش نموده اند تا در صورت نیاز با یک ارتقا اقدام به نصب توپ قوی تر بر روی این تانک کنند. این تانک نیز از بازگذار اتوماتیک و خشاب گلوله برخوردار است ولی نوع خشاب گلوله ها با سیستم چرخ و فلکی تانک های پیشین تفاوتهایی دارد در سیستم جدید ، خشاب دایره ای شکل مهمات در پشت سر خدمه قرار دارد و سر گلوله ها به طرف بالا قرار گرفته اند و در این نسخه پوکه و مهمات سرهم است در حالی که در توپ ۱۲۵ م م ۲ ای ۴۶ مهمات از خرج پرتاب جدا بوده.

در صورت نفوذ مهمات و انفجار مهمات درون ارماتا با در نظر گرفتن قرار گرفتن سر مهمات به طرف بالا، به طرف بالا شلیک شده و تنها باعث کنده شدن برجکی می شود که خدمه ای درون ان نیست و از طرفی خدمه درون کپسول زرهی خود ایمنی لازم را دارند ، سامانه گلوله گذاری میتواند بین ۱۰ تا ۱۲ گلوله در دقیقه لود کند و برد موثر ان ۸۰۰۰ متر است.

نکته قابل ذکر اینکه توپ توان پرتاب موشک ضد تانک ۳UBK21 Sprinter را دارد که برای این تانک طراحی شده و دارای سرعت بیش از ۲ ماخ و برد بیش از ۶۵۰۰ متر است و در ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ م م زره نفوذ می کند و از قرار معلوم این موشک نیز دارای سامانه هدایت لیزری است .مشخصاتی از این موشک هنوز اعلام نشده است . تانک دارای سه خدمه است که درون بدنه در یک کپسول زرهی محافظت شده قرار دارند تا در صورت انفجار مهمات درون تانک اسیب نبینند . هر سه خدمه در کنار هم قرار گرفته اند که ترتیب انهابه این شکل است که راننده در سمت چپ، توپچی در وسط و فرمانده در سمت راست که راننده و فرمانده هر کدام دارای یک دریچه در بالای سر خود برای بیرون امدن از ان هستند. همچنین هر سه دارای تعدادی پیرسکوپ ساده در بالای سر خود برای دید رو به بیرون (دید رو به جلو) هستند.[2]


جنگ سوریه

وزارت صنایع روسیه از آزمایش تانک‌های پیشرفته این کشور در سوریه خبر داده و این آزمایش را موفقیت آمیز خوانده است. دنیس مانتوراو، وزیر صنعت و تجارت روسیه از فعالیت آزمایشی تانک تی -۱۴ در سوریه خبر داد. این مقام روسی اعلام کرده که تانک آرماتا تی ۱۴ از نوع تانک‌های سنگین در میدان نبرد به شمار می‌رود که برخی از کشورهای خارجی نیز خواستار خرید آن شده‌اند. این تانک روسی در برخی عملیات‌های نظامی در سوریه با موفقیت مشارکت داشته است.[3]

نگارخانه

منابع

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ تی-۱۴ آرماتا موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.