بوی باران (مجموعه تلویزیونی)

بوی باران با نام پیشین عروس تاریکی سریالی ایرانی است که برای پخش از شبکه یک سیما تهیه و تولید شده و از شبکه یک و شبکه تماشا پخش گردیده‌ است.[2][3]

بوی باران
نویسندهعباس نعمتی
عباس ریاحی
صنم کاظمی
کارگردانمحمود معظمی
بازیگرانرضا کیانیان
رؤیا نونهالی
نرگس محمدی
سعید رضایی
سید مهرداد ضیایی
مهدی سلوکی
حمیرا ریاضی
ساناز سعیدی
محمدرضا هاشمی
شهرزاد کمال زاده
آزیتا ترکاشوند
سپیده خداوردی
فخرالدین صدیق شریف
مهوش صبرکن
رحمان باقریان
معصومه آقاجانی
مریم کاویانی
احسان امانی
مرتضی کاظمی
شیوا خنیاگر
شمسی فضل الهی
سیما مطلبی
سیما خضرآبادی
زهره صفوی
علی برادری
ستاره طباطبايي
آهنگ پایانمحمد اصفهانی[1]
کشور سازندهایران
زبان اصلیفارسی
شمار قسمت‌ها۶۵
تولید
تهیه‌کنندهمحمدرضا تخت‌کشیان
تدوین‌گرنیما حسن دوست
پخش
شبکهٔ اصلیشبکه تماشا و شبکه یک
انتشار اولیه۲۵ خرداد 
۹ شهریور ۱۳۹۸

بازیگران

بازیگر نقش توضیحات
رضا کیانیان سیاوش ستوده پدر شهاب، همسر سیمین و همسر سابق ناجیه، رئیس کارخانه تفکیک زباله
رؤیا نونهالی سیمین بهرامی همسر سیاوش، مادر شهاب و شادی
نرگس محمدی ترانه ناصری خواهر پیمان، همسر سهیل - نقش اصلی
سید مهرداد ضیایی علیرضا رستگار بازپرس پرونده پیمان، همسر سابق سارا و سروان و دادستان
مهدی سلوکی پیمان ناصری برادر ترانه و نامزد سابق فرشته
شمسی فضل‌الهی خانم جان مادر سیاوش و مادرشوهر سیمین
حمیرا ریاضی سارا زارع وکیل پیمان و همسر سابق رستگار، دادستان پرونده پیمان
ساناز سعیدی فرشته شاهسواری زن شهاب و کارگر کارخانه شهاب
شهرزاد کمال‌زاده مرجان جاوید دختر مهندس جاوید
آزیتا ترکاشوند فریبا رحمانی کارگر کارخانه
سپیده خداوردی ناجیه نصیری کارگر کارخانه و همسر دوم و سابق سیاوش
مریم کاویانی سمیه نومنی کارگر کارخانه
محمدرضا هاشمی شهاب ستوده پسر سیاوش و سیمین
شهاب شادابی سهیل کریمی همسر ترانه، پسر نسرین و فریدون و نخبه
فخرالدین صدیق شریف فریدون کریمی پدر سهیل
رحمان باقریان مصطفی ناصری پدر ترانه
مهوش صبرکن منیژه کرمی مادر ترانه و همسر مصطفی
معصومه آقاجانی نسرین فروزش مادر سهیل
احسان امانی مهندس جاوید پدر مرجان
مرتضی کاظمی دکتر رئیس و عموی سهیل
شیوا خنیاگر فیروزه مادر فرشته
وحید نفر داوود شوهر نفیسه، شوهر خواهر فرشته و باجناغ شهاب
سعید رضایی آرمان دوست شهاب
بهزاد داوری عباس مهدیان دستیار علیرضا و سرگرد
سمیه نجومی دکتر سماوات استاد ترانه در درمانگاه
سیما مطلبی مطلبی معاون سیمین در مدرسه
آرش فلاحت پیشه پرویز اسدی سرکارگر کارخانه و قاتل فریبا
علی برادری شهرام فرزاد دوست پیمان و قاتل سهیل و برهان
معصومه احمدزاده لیلا پرستار خانم جان و شادی
مهسا هاشمی نغمه ناصری خواهر ترانه و پیمان
رعنا مستعلمی هاله همسر سابق آرمان
سیما خضرآبادی شهرزاد خواهرزاده سارا و نامزد سابق شهاب
آزاده ریاضی مونا سعیدی خاله مرجان، همسر دوم مهندس
پروین ملکی زهرا خانم همسایه ترانه
زهره صفوی معصومه مادر علیرضا
مائده تقوایی نفیسه شاهسواری خواهر فرشته
مهدی مختاری برهان پسر سمیه ، کارگر کارخانه

نظرات مثبت و منفی

این مجموعه یکی پرچالش ترین سریال‌های تلویزیون ایران در چند‌سال اخیر بود. این سریال علاوه بر که از زمان پخش قسمت‌های ابتدایی[4]به انحای مختلف مورد انتقاد رسانه‌ها واقع شده بود پس از پخش قسمت چهل و یکم مورد انتقاد جمعی مخاطبین تلویزیون ایران واقع شد بگونه ای که هشتگ بوی باران به یکی از هشتگ‌های ترند توییتر فارسی زبانان تبدیل شد.[5] پس از کنشگری مخاطبان، پایان بندی سریال تغییر کرد و با اضافه شدن ۱۵ قسمت ، تعداد اپیزود های آن به ۶۵ قسمت افزایش یافت اما این تغییر رویکرد نتنها باعث کاهش انتقادات نشد بلکه با گسترش دامنه ی نقد ها برخی بازیگران این سریال نیز در جایگاه منتقد قرار گرفتند، از جمله ی این انتقادات می توان به اظهارات شهاب شادابی (بازیگر نقش سهیل) در رابطه با خلاء فیلمنامه ای این مجموعه [6]،انتقادات مریم کاویانی (بازیگر نقش سمیه) در رابطه با بی اخلاق نشان دادن زنان ایرانی در سریال[7] و گفته های شمسی فضل‌الهی (بازیگر نقش خانوم جان) نسبت به نواقص و کاستی‌های ناشی از کار نویسندگان[8] اشاره کرد. متعاقباً پایان بندی سریال مجددا تغییر داده شد و با اضافه شدن ۱۰ قسمت دیگر ، تعداد اپیزود های این مجموعه به ۷۵ افزایش یافت و اما این تغییر هم پایان ماجرا نبود، با اضافه شدن این اپیزود ها جایگاه نقش ها به طرزی اساسی تغییر کرد، به گونه ای که داستان ترانه با بازی نرگس محمدی که در پنجاه قسمت مجموعه، اساس روایت محسوب می شد، مبدل به داستانی فرعی شد و ادامه ی روند فیلمنامه به کشمکش پلیس و گروه های بزه کار اختصاص یافت، این تغییر رویکرد نیز به نوبه ی خود به حجم انتقاداتی که از ابتدای سریال به نویسندگان وارد بود افزود[9]، در نهایت نیز با کوتاه کردن سریال مجدداً تعداد اپیزود ها از ۷۵ به ۶۵ کاهش یافت؛ در واقع این سریال دارای چندین پایان بندی متفاوت بوده است.

خطر لوث‌شدن: آنچه در زیر می‌آید ممکن است قضیه یا پایان داستان را لو دهد!

یکی از مواردی که مورد انتقاد مخاطبین واقع شد وجود تعارضات فراوان داستان با قوانین جزایی ایران است که آن را حاکی از کم تجربگی نویسندگان ارزیابی کرده‌اند. اساس داستان تلاش برای رهایی فردی متهم به قتل است، این در حالیست که اصل اتهام به وی به دلایل حقوقی دچار چالش‌های فراوانیست. مطابق داستان دلیل اصلی این اتهام از شهادت سه زن حاصل شده که به دیدن فرار متهم از صحنهٔ قتل شهادت داده‌اند. جدا از بحث نحوهٔ برخورد با شهادت زنان در ایران در رابطه با پرونده‌هایی درخواست قصاص در آن‌ها مطرح است و همچنین جدا از عدم صلاحیت عرفی شاهدان برای شهادت (چرا که گویا هر سه از کارگران متهم دیگر پرونده (شهاب) بوده‌اند)، همان‌طور که در داستان نیز تصریح شده، اصل شهادت بر رویت انجام عمل قتل نبوده و صرفاً رویت متهم در محل مورد شهادت شاهدان واقع شده‌است، ولی با این حال حکم اعدام متهم اصلی (پیمان) صادر شد و علی‌رغم این که بعدها از طریق نبش قبر مقتول (فرشته) توسط پلیس ثابت شد مقتول در واقع مفقود است و ادله ای هم برای کشته فرض شدن وی وجود ندارد، علاوه بر این که هیچ تلاشی توسط پلیس برای یافتن شخص مفقود انجام نمیگرد، اصل مفقود بودن شخص نیز به اطلاع خانوادهٔ وی نمی‌رسد و قاضی و پلیس هر دو همچنان بر قصاص شدن پیمان بدون مشخص بودن هویت مقتول یا شاکی خصوصی پرونده تأکید دارند! از نکات دیگر پروندهٔ فرضی این است که علی‌رغم کشته شدن پزشک حقوقی پرونده (که نسبت به جسد اطلاعات غلط به پلیس ارائه کرده) و یکی از شاهدان (فریبا) و همچنین پس گرفتن شهادت توسط شاهد دیگر پرونده (سمیه) و اذعان به دروغگویی توسط وی، حکم قصاص همچنان پا برجاست!![10]

بی‌اخلاقی قهرمان داستان از مواردی بود که مورد انتقاد رسانه‌ها و مخاطبین واقع شد، شخص ترانه به عنوان خواهر متهم اصلی (پیمان) یک پزشک جوان است که سعی در رمزگشایی از پرونده و رهایی برادر خود دارد و برای دسترسی به این هدف از دروغگویی، دزدی و مسموم کردن افراد هیچ ابایی ندارد.[11]

ساده انگاری مخاطب از دیگر مواردی بود که مورد انتقاد مخاطبین واقع شد. به عنوان مثال کاراکتر برهان که نقش فرزند یک زوج ایرانی (مادر) و افغانی (پدر) را ایفا می‌کند دارای لهجهٔ ترکیست؛ این کاراکتر به دلیل خارجی بودن پدر فاقد شناسنامه است ولی با این حال در تلاش برای دریافت جواز کسب آبمیوه فروشیست، در قسمت ۴۱ از سریال نیز به جای مراجعه به کلانتری برای شهادت و در خواست حفاظت از شاهد در یک مسافرخانه مخفی شده و از شهادت خود فیلم تهیه می‌کند در گام بعدی به ملاقات افرادی می‌رود که قصد کشتن وی را دارند (پرویز و شهرام) تا صرفاً به آنها اعلام کند که فیلمی از شهادت وی موجود است که در صورت کشته شدنش توسط یک فرد امین (سهیل) به پلیس ارائه خواهد شد؛ بعد از ملاقات کذایی، شهرام با تعقیب برهان پی به هویت سهیل به عنوان شخص امین برده و اقدام به قتل وی می‌کند. بسیاری از مخاطبان این سؤال را مطرح کردند که چرا برهان برای رساندن این پیام به پرویز از تلفن استفاده نکرد یا چرا فیلم یادشده را از طریق ایمیل یا تلگرام برای سهیل نفرستاد.[12]

منابع

  1. «حالا که اومدی تیتراژ سریال «بوی باران»».
  2. r921045 (۲۰۱۹-۰۶-۱۵). «عروس تاریکی از امشب روی آنتن شبکه یک سیما». ایرنا. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۶.
  3. ««عروس تاریکی» از امشب روی آنتن». قدس آنلاین | پایگاه خبری - تحلیلی. ۲۰۱۹-۰۶-۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۰۶-۱۶.
  4. ««بوی بارانِ» سرگردان؛ درام یا معمایی؟». خبر گزاری تسنیم.
  5. هشتگ‌های داغ هشت ساعت منتهی به 6:30AM · Aug 4, 2019
  6. حجت الاسلامی، محمدصالح. «سهیل مصداق سیاسی بیرونی دارد/ سریال های ما تجاوز فرهنگی هستند». خبرگزاری موج. گروه فرهنگی خبرگزاری موج.
  7. «سکانس‌هایم در سریال «بوی باران» کمرنگ شدند/کیفیت نقش برایم مهم است نه تعداد دیالوگ‌ها». میزان. گروه فرهنگی خبرگزاری میزان.
  8. «گلایه شمسی فضل‌الهی از عوامل سریال «بوی باران»/احترام به پیشکوست را من نباید به دیگران یاد بدهم». میزان. گروه فرهنگی خبرگزاری میزان.
  9. ترابنده، نفیسه؛ برزگر، مجتبی. «اصرار سیما بر فیلمنامه‌نویسی یک عده خاص/ «بوی باران» و نمایش ضعیف یک بازپرس». فرهنگی، رادیو و تلویزیون، تسنیم.
  10. محمدصادقی. «انتقادها از سریال ضعیف شبکه یک افزایش یافت بینندگان تلویزیون علیه «بوی باران»». جوان آنلاین. سرویس فرهنگ و هنر جوان آنلاین.
  11. «روزنامه اصولگرا: جمع کنید سریال «بوی باران» را». خبر آنلاین. روزنامه جوان.
  12. «انتقاد از اتفافات غیرمنطقی سریال بوی باران». دوات آنلاین.

12. تشکر سردار مؤمنی دبیرکل ستتاد مبارزه با مواد مخدر رسانه ملی برای تولید و پخش بوی باران. خبرگزاری صدا و سیما

13. دفاع جانانه منتقد سینما از سریال «بوی باران».جوان آنلاین

    ۸. سریال بوی باران بایگانی‌شده در ۱۲ اوت ۲۰۱۹ توسط Wayback Machine

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.