اشرف چهارچشم

زهرا مافی ها ملقب به اشرف چهار چشم یک کارگر جنسی بود که در شهر نو سکونت داشت. او بعد از انقلاب ایران در دادگاه‌های انقلاب احضار شد و به همراه چند دیگر از کارگران جنسی شهر نو توسط حاکم شرع زمان صادق خلخالی به اعدام محکوم شد. وی در بهشت زهرا مدفون است. از اشرف چهارچشم، پری بلنده (سکینه قاسمی) و ثریا ترکه (صاحب اختیاری) به عنوان ‌نخستین زنانی یاد می‌شود که پس از انقلاب بهمن ۱۳۵۷ اعدام شده‌اند.[1]

سوختن خانۀ اشرف چهار چشم

خانۀ اشرف چهار چشم، یکی از خانه‌هایی بود که در آتش‌سوزی از بین رفت. در این حادثه همچنین تعدادی از کارگران جنسی شهر نو در آن آتش‌سوزی زنده‌زنده جان سپردند.

گفتنی است که بعد از انقلاب، به این محله که محل کسب کارگران جنسی در تهران بود، به دلیل تغییر کاربری از «فاحشه‌ شهر» به «شهر عفاف» اجازه برپایی داده شد؛ ولی یک سال بعد یعنی ۱۳۵۸ نیروهای سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران به آنجا یورش بردند و اشرف را به همراه چند تن از زنان معروف دیگر را دستگیر و به دادگاه انقلاب منتقل کردند.

کودکی و نوجوانی

از دوران کودکی و نوجوانی اشرف چهار چشم مدرک مستندی در دسترس نیست؛ زیرا مدارک، گواهی و شناسنامۀ وی ‌در آتش‌سوزی از بین رفت.

مصاحبه‌ با کارگران جنسی شهر نو

مصاحبه‌ای با زنان کارگر جنسی در زمان قبل از انقلاب شد. عکس‌هایی از شهر نو و زنان کارگر جنسی آن گرفته شدند که اکنون در اینترنت موجود می‌باشد.[2]

دستگیری و اعدام

روزنامه کیهان مورخ ۲۱ تیر ۱۳۵۸.

بعد از یورش نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران اشرف چهار چشم در دادگاه انقلاب حاضر شد و بلافاصله به حکم صادق خلخالی به اعدام محکوم شد.

روزنامهٔ کیهان پنج‌شنبه ۲۱ تیر ۱۳۵۸ در تیتر درشتی نوشته‌است: «بحکم دادگاه انقلاب اسلامی ۳ زن و ۴ مرد تیرباران شدند» در تیتر کوچک‌تر این خبر آمده‌است: «اسامی زنان اعدام شده: پری بلنده، ثریا ترکه و اشرف چهارچشم بود»[3] عکسی از پری بلنده با چادر مشکی در زیر این خبر چاپ شده‌است. در صفحهٔ دوم ستون پنج شرح کامل‌تری آمده‌ است و بخشی از حکم دادگاه هم نوشته شده‌ است.

دادگاه

هیچ اطلاع یا گزارشی در مورد چگونگی محاکمه و دفاعیات متهم و نحوهٔ بازداشت ارائه نشده‌است. در گزارش کوتاه روزنامهٔ کیهان، که تنها منبع رسمی موجود است، آمده‌ است که وی در «شعبه اول دادگاه انقلاب» محاکمه شد.[4]

محل تدفین

اشرف چهار چشم بعد از اعدام در گورستان بهشت زهرا خاک شد اما مکان دقیق دفن وی به دلیل هجوم مردم و تخریب قبر او مشخص نیست و تنها شماری از افراد مسن از محل آن باخبر‌اند.

مخالفان و موافقان اعدام کارگران جنسی شهر نو

حسینعلی منتظری یکی از مخالفان این اعدام‌ها بود. او در سال ۱۳۵۷ با بسته شدن خانه‌های کارگران جنسی و تعطیلی شهر نو مخالفت کرد. صادق خلخالی که یکی از مقامات بلند پایه دادگستری را دارا بود اشرف چهار چشم را به اعدام محکوم کرد. او یکی از موافقان سرسخت نابودی شهر نو بود.

جستارهای وابسته

منابع

  1. اخبار روز: پری بلنده، نوشتۀ مهدی اصلانی، نوشته‌شده در ۱۹ تیر ۱۳۹۹؛ بازدید در ۲۲ تیر ۱۳۹۹.
  2. «شهر نو و ساکنانش؛ عکس‌های کاوه گلستان». BBC News فارسی. ۲۰۱۵-۰۵-۲۳. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۵-۱۵.
  3. روزنامه کیهان ۵۶۱
  4. محکومان دادگاه‌های انقلاب اسلامی به روایت تصویر، بی‌بی‌سی فارسی
  • روزنامه کیهان (۱۰۷۵۵)، ص. ۲، ۲۱ تیر ۱۳۵۸ پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک); از |مقاله= صرف‌نظر شد (کمک)
  • «جستجوی اموات بهشت‌زهرا». وب‌گاه شهرداری تهران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۴ فوریه ۲۰۰۸. دریافت‌شده در ۷ فوریه ۲۰۰۸. پیوند خارجی در |اثر= وجود دارد (کمک)

پیوند به بیرون

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.