ابر ماژلانی بزرگ

ابر ماژلانی بزرگ (به انگلیسی: Large Magellanic Cloud) (LMC) کهکشانی در همسایگی کهکشان راه شیری است. فاصله‌اش از کهکشان راه شیری کمی کمتر از ۵۰ کیلو پارسک است و بنابراین سومین کهکشان نزدیک به راه شیری شمرده می‌شود. ابر ماژلانی بزرگ چهارمین کهکشان بزرگ گروه محلی است.

تاریخچه

دریانوردان و سیاحان قدیم عرب که از دیرباز به سواحل خاوری آفریقا در آمد و شد بودند، نخستین کسانی بودند که با ابر ماژلانی بزرگ و ابر ماژلانی کوچک آشنا شدند.

نخستین اشارهٔ مستند به ابر ماژلانی بزرگ توسط اخترشناس ایرانی، عبدالرحمان صوفی در کتاب صورالکواکب در حوالی سال ۹۶۴ میلادی انجام شده‌است. عبدالرحمان صوفی نیز در واقع در کتاب صورالکواکب رصد آن‌ها را گزارش می‌کند، نه رصد خود را. در کتاب صورالکواکب عبدالرحمان، با ترجمهٔ خواجه نصیر طوسی، دربارهٔ ابرهای ماژلانی چنین نوشته شده‌است:

… و قومی گفته‌اند که در زیر سهیل دو کوکب است که قدمهای سهل اند و در زیر قدمهای سهل کواکب نورانی سپید است که به عراق نبینند و نه [بر متن/به زمین] نجد از ولایت عرب و اهل تهامه که بینند بَقَر خوانند آن کواکب را. و بطلمیوس از این هیچ نگفته و ما ندانیم که این سخن بر حق است یا باطل. و قومی گفته‌اند ابتدای کواکب سفینه از نزدیک سعد بهام است …

ثبت رصد بعدی در سال‌های ۱۵۰۳-۱۵۰۴ توسط آمریگو وسپوچی و در سومین سفر دریایی او انجام شد.

فاصله

ابر ماژلانی بزرگ نزدیک‌ترین کهکشان به ماست. این ابر نمونهٔ یک کهکشان نامنظم است و شکل خاصی ندارد و فاصلهٔ آن به ما ۱۶۰۰۰۰ سال نوری است و یک سوم پهنای کهکشان ما را دارد.

ویژگیها

در یکی از قسمت های این کهکشان گروهی از ستاره های جوان و بسیار داغ است.مانند ستاره R136A1.که پرنورترین ستاره و سنگین ترین ستاره است.

نگارخانه

منابع

    1. ویکی‌پدیای انگلیسی
    2. خواجه پور، محمدرضا. «ابر پارههای ماژلان». نجوم، بهمن ۱۳۷۰، شماره ۵، ص ۱۰.
    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ ابر ماژلانی بزرگ موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.