آلتیما ثولی

آلتیما ثولی (انگلیسی: (486958) 2014 یا MU69(486958) 2014 MU69 یکی از جسام فرانپتونی است که در کمربند کویپر گرفتار آمده‌است. این جسم، احتمالاً یک سیارک دوتایی یا نزدیک به دوتایی است که با قطر ۳۰ کیلومتر (۲۰ مایل) تخمین زده شده‌است. با یک تناوب مداری ۲۹۵ ساله و انحراف مداری و خروج از مرکز مداریِ کم و بی‌حرکتی، آن را به عنوان یک نمونهٔ کلاسیک اجرام تشکیل‌دهندهٔ کمربند کویپر مانند کرده‌اند و مشکوک به داشتن تفاوت‌های قابل ملاحظه ای نیست.

نخستین نگاره رنگی از آلتیما ثولی (حاصل چند ترکیب)
آلتیما ثولی
2014 MU69 in greyscale[persian-alpha 1]
کشف[2][3] و طبقه‌بندی
کاشفتلسکوپ فضایی هابل
محل کشفمدار
تاریخ کشف۲۶ ژوئن ۲۰۱۴
طبفه‌بندی
نام‌های دیگر
گروه در سیارک‌ها
خواص مداری[3]
مبدأ 2019 April 27(روز ژولیوسی ۲۴۵۸۶۰۰٫۵)
اوج و حضیض۴۶٫۴۴۲ AU
اوج۴۲٫۷۲۱۲۴۴۷±۰٫۰۰۱۴۳۰۹ AU
نیم‌قطر بزرگ۴۴٫۵۸۱۳۹۹۸ AU
خروج از مرکز مداری۰٫۰۴۱۷۲۴۹±۰٫۰۰۰۰۳۴۶
دوره تناوب مداری۲۹۸ سال ژولینی
آنومالی متوسط۳۱۶٫۵۵۰۸۶°
زاویه انحراف۲٫۴۵۱۱۶°±۰٫۰۰۰۰۱۲°
طول گره صعودی۱۵۸٫۹۹۷۷۳°±۰٫۰۰۰۴۵°
شناسه حضیض۱۷۴٫۴۱۸°±۰٫۰۳۷°
مشخصات فیزیکی
ابعاد۳۱٫۷±۰٫۵ km long axis. Ultima ۱۹٫۵ km across, Thule ۱۴٫۲ km[9]
Geometric albedo0.04–0.10 (assumed)[6]
0.04–0.15 (assumed)[7]
قدر ظاهری26.8 name="Lakdawalla2015"/>
قدر مطلق11.1[3]
تصاویر پنجگانه‌ای که سبب کشف آن شدند2014 MU69, دوربین با زاویهٔ دیدِ باز این نگاره در ۲۶ ژوئن ۱۹۷۶ از آلتیما ثولی گرفته شده‌است.

مشخصات

در سال ۲۰۱۴، آلتیما ثولی بر اساس روشنایی و فاصلهٔ آن دارای قطری ۳۰–۴۵ کیلومتر (۲۰–۳۰ مایل) برآورد شد. با مشاهدات سال ۲۰۱۷ این نتیجه گرفته شد که آلتیما ثولی بیش از ۳۰ کیلومتر (۲۰ مایل) قطر ندارد ولی بسیار بلندتر و احتمالاً یک دوتایی نزدیک یا در حال تماس است.

براساس مدل‌هایی که از پرواز کناری نیوهورایزنز با پلوتو به دست داده، پیش‌بینی شده که آلتیما ثولی فقط متوسط است و حداکثر ۲۵ تا ۵۰ دهانهٔ بزرگتر از حد قطع مؤثر ۲۰۰ متر (۶۶۰ فوت) است. بر خلاف سامانهٔ خورشیدی درونی، که در آن معمولاً دهانه‌های برخوردی در سرعت‌های بالای ۱۰ کیلومتر در ثانیه به وجود می‌آیند، انتظار می‌رود که بیشتر دهانه‌ها در آلتیما ثولی' در سرعت‌های بسیار پایین‌تر شکل گرفته‌باشند. مورفولوژی آن‌ها ممکن است با آنچه که در سیارک‌های قبلاً دیدار شده دیده می‌شود متفاوت باشد. اگر میزان دهانه‌سازی کم باشد، انتظار می‌رود که بیشتر سطح در آن‌جا صاف و دست نخورده باشد؛ احتمالاً نشانه‌هایی از قرص پیش‌سیاره‌ایِ ۴٫۶ میلیارد سال پیش داشته‌باشد. آلتیما ثولی دارای طیفی قرمز است (نشان مواد ارگانیک) و کوچکترین شی کمربند کویپر است که تاکنون رنگ آن شناسایی و اندازه‌گیری می‌شود.

مسیر نیوهورایزنز - التیما

2014 MU69 مدار ام یو ۶۹

منابع

  1. Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (31 December 2018). "Ultima Thule Comes into Focus". نیوهورایزنز. Archived from the original on 1 January 2019. Retrieved 1 January 2019.
  2. "Overview of initial results from the reconnaissance flyby of a Kuiper Belt planetesimal: 2014 MU69".
  1. Photograph taken by the Long Range Reconnaissance Imager aboard نیوهورایزنز on 30 December 2018, at a resolution of ۱۰ کیلومتر (۶٫۲ مایل) per pixel. The spacecraft was ۱٬۹۰۰٬۰۰۰ کیلومتر (۱٬۲۰۰٬۰۰۰ مایل) away from 2014 MU69 when this photo was taken.[1]

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ آلتیما ثولی موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.