آئورت شکمی

آئورت یا بزرگ‌سرخرگ[1] (به انگلیسی: aorta) سرخرگ اصلی خون‌رساننده به بدن است. از این شریان، شریان‌های متعددی منشعب می‌شوند که خون را به سراسر بدن می‌رسانند. آئورت سه لایه داخلی، میانی و خارجی دارد که از کلاژن، الاستین و عضلات صاف ساخته شده‌اند. آئورت شکمی (به انگلیسی: Abdominal aorta) بزرگترین قسمت از رگ آئورت و در ناحیهٔ شکمی بدن (از دهانهٔ دیافراگم تا کمر) (به انگلیسی: abdominal cavity) قرار دارد. به عنوان بخشی از آئورت، آئورت شکمی در اصل ادامهٔ بزرگ‌سرخرگ پایین‌رو یا آئورت نزولی، (به انگلیسی: descending aorta) است که در ناحیهٔ قفسه سینه قرار دارد.

نگارهٔ ام آر آی از آئورت شکمی (از دیافراگم تا کمر).
سرخرگ: آئورت شکمی
The abdominal aorta and its branches.
لاتین Aorta abdominalis,
pars abdominalis aortae
فهرست گری subject #۱۵۴ ۶۰۲
خاستگاه Thoracic aorta   
شاخه‌ها Celiac artery, superior mesenteric artery, inferior mesenteric artery, common iliac 6 others
سیاهرگ بزرگ‌سیاهرگ زیرین
سمپ-MeSH Aorta,+Abdominal

شاخه‌ها

شاخهبندنوعجفتیجلویی یا پشتیتوضیح
حاجزی تحتانیT12جداریهستجلوییپشت دیافراگم قرار دارد و خون را به آن تأمین می‌کند
تنه شریان سلیاکL۱ بالاییاحشایینیستپشتیشاخهٔ بزرگ پشتین
سرخرگ مزانتریک فوقانیL۱ زیریناحشایینیستپشتیشاخهٔ بزرگ پشتین زیر سلیاک تنه ای
سرخرگ فوق‌کلیوی میانیL1احشاییهستجلوییخون را به غدد فوق کلیوی می‌رساند
سرخرگ کلیویمیان L۱ و L2احشاییهستمیانیسرخرگ‌های بزرگی که خون را از رگ آئورت به کلیه می‌رساند
سرخرگ غدد جنسیL2احشاییهستپشتیخون را از رگ آئورت به غدد جنسی می‌رساند
سرخرگ کمریL1-L4جداریهستجلویی۴ رگ در هر طرف بدن که به دیوارهٔ شکم و ستون فقرات خون رسانی می‌کنند
سرخرگ مزانتریک تحتانیL3احشایینیستپشتیشاخهٔ بزرگ پشتین
سرخرگ خاجی میانیL4جدارینیستجلوییسرخرگی که از ناحیهٔ میانی آئورت جدا می‌شود
سرخرگ ایلیاک مشترکL4پایانه ایهستجلوییناحیهٔ پایانی آئورت که خون را به پاها و اعضای داخلی لگن می‌رسانند

آنوریسم و دایسکشن آئورت شکمی

در جریان پارگی یا دایسکشن (به انگلیسی: dissection) آئورت، لایه داخلی آئورت که در بافت‌شناسی به آن «انتیما» اطلاق می‌شود، ایجاد می‌شود. متعاقب این پارگی خون از محل پارگی و بین دو لایه داخلی و میانی تجمع پیدا می‌کند و رفته رفته گسترش پیدا می‌کند. به این ترتیب خون وقتی وارد شریان آئورت می‌شود وارد دو مسیر می‌شود، یکی شریان اصلی آئورت و دیگری کانالی که بین دو لایه داخلی و میانی آئورت تشکیل شده‌است. گاهی بیشتر از نصف خون وارد شده به آئورت وارد این مجرای ثانویه می‌شود. به این ترتیب جریان خون اعضایی که از آئورت مشروب می‌شوند، کاهش پیدا می‌کند. شایع‌ترین محل پارگی در چند سانتیمتر ابتدایی آئورت است، یعنی همان محلی که فشار جریان خون در حد بیشینه خود است و آئورت به سمت بالا حرکت می‌کند. در واقع در ۹۰ درصد موارد دیسکشن آئورت، در ۱۰ سانتیمتر ابتدایی این شریان اتفاق می‌افتد.

از لحاظ تاریخی نخستین بار رومیان باستان در دو قرن قبل از میلاد مسیح متوجه این بیماری شدند. آنوریسم آئورت شکمی از لحاظ کالبدشناسی نخستین بار در کتابی با عنوان فابریکا (به انگلیسی: Fabrica) در سال ۱۵۴۳، توصیف شده‌است. آنوریسم آئورت شکمی، زمانی گفته می‌شود که قطر آئورت شکمی بیش از ۳ سانتیمتر گردد. آئورت در قسمت زیر کلیه و سرخرگ‌های ایلیاک شایع‌ترین محل ابتلا به بیماری انسدادی آترواسکلروز و آنوریسم آئورت شکمی در بیماران است. بازسازی آئورت شکمی، عمر بیماران را طولانی می‌کند.

عمل جراحی آنوریسم‌های آئورت شکمی بدون بیهوشی عمومی

در بیماری آنوریسم‌های آئورت شکمی قسمت‌هایی از دیواره‌های رگ که مانند یک کیسه گشاد شده و خطر پارگی در آنوریسم‌ها تهدیدکننده جان بیمار است، با روش داخل عروقی و از طریق شریان‌های رانی، رگ پارچه‌ای از طریق داخل رگ، وارد حفره آنوریسم شده و گشادی آن را مرتفع می‌کند. مدت معمول انجام این عمل حدود ۳ ساعت است.

جستارهای وابسته

  • آئورت
  • آئورت نزولی
  • ناحیهٔ شکمی

منابع

  1. برابر فرهنگستان زبان فارسی.

۲. دیکشنری آنلاین آناتومی دهلیز

{{پیوند==https://web.archive.org/web/20190927153443/http://dehlizdic.com/ مشارکت‌کنندگان ویکی‌پدیا. «Abdominal aorta». در دانشنامهٔ ویکی‌پدیای انگلیسی، بازبینی‌شده در ۱۷ نوامبر ۲۰۱۳.

درمان آنوریسم‌های آئورت شکمی

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.