کوه پکتو

کوه پَکتو یا پکدو بلندترین کوه شبه‌جزیره کره و شمال خاوری چین است. کوه پکتو از آتشفشان‌های فعال در مرز میان کره شمالی و چین است و با ارتفاع ۲۷۴۴ متر بلندترین نقطه رشته‌کوه‌های چانگبای و بکدودگان به‌شمار می‌آید. در بالای کوه پکتو در دهانه آتشفشان آن دریاچه‌ای به نام دریاچه تیانچی (دریاچه آسمان) شکل گرفته است که ۵ کیلومتر عرض و در حدود ۲۱۳ متر ژرفا دارد.

کوه پکتو
مرتفع‌ترین نقطه
ارتفاع۲٬۷۴۴ متر (۹۰۰۳ پا)
جغرافیا
مکانریانگ‌گانگ، کره شمالی
جی‌لین، چین
زمین‌شناسی
گونهآتشفشان چینه‌ای
آخرین فوران۱۹۰۳[1]

پکتو طی هزار سال گذشته پنج بار انفجار آتشفشانی داشته است که آخرین آن در سال ۱۹۰۳ بود. انفجار آتشفشانی سال ۱۰۵۰ پکتو از بزرگ‌ترین انفجارها در کره زمین طی ۱۰ هزار سال گذشته بود.

اهمیت تاریخی

نام‌های دیگر این کوه بکدو، پکدوسان، و کوه چانگبای است. چینی‌ها به این کوه چانگبای می‌گویند که به معنای «کوه همیشه‌سپید» است. کره‌ای‌ها کوه پکتو را مکانی مقدس و خاستگاه نیاکان خود به‌شمار می‌آورند. در اسطوره‌های کره‌ای سه کوه مقدس وجود دارد: پکتو، جیری، و هالا. قوم منچو نیز پکتو را خاستگاه نیاکان قوم خود می‌دانند.

از آغاز پادشاهی سلسله‌های کره‌ای، از دوره حکومت «سه پادشاهی» (آغاز: ۵۷ پیش از میلاد) تا دوره «چوسان» (آخرین پادشاهای شبه‌جزیره کره و طولانی‌ترین سلسه کونفوسیونیستی)، این کوه مرکز اسطوره‌ای و مقدس فرمانروایان بوده‌است. امروزه نیز رهبران کره شمالی همچنان ریشه‌دار در «کوه مقدس» معرفی می‌شوند و تبار رهبری کره شمالی به این ایدئولوژی ظاهراً اسطوره‌ای و در واقع سیاسی وابسته است و رهبران آن نیز از این تبار انتخاب می‌شوند.[2]

پکتو کوهی افسانه‌ای و مقدس است که ادعا می‌شود پایگاه کیم ایل سونگ در زمان جنگ‌های چریکی بود و زادگاه کیم جونگ ایل. کیم جونگ اون هر وقت که می‌خواهد بر اهمیت تصمیمات سیاسی تأکید کند به این کوه سفر می‌کند.[3]

جغرافیا

دما هوای این کوه تغییرات نامنظمی دارد و گاه سرمای سختی بر آن حاکم می‌شود. میانگین سالانه دما در قله آن منفی هشت ممیز سه است. در تابستان دمای آن به حدود ۱۸ درجه و در زمستان به منفی ۴۸ درجه سانتی‌گراد می‌رسد. میانگین رطوبت هوا ۷۴ درصد است.

درخت‌های کوه پکتو بیشتر کاج و توس هستند. از جانوران آن می‌توان به ببر، خرس، پلنگ، گرگ، شوکای سیبری، گراز، سیاه‌خروس سیاه، جغد، و دارکوب اشاره کرد. وجود اردک ماهی‌خوار پهلوپولکی باعث شده تا پکتو در فهرست مناطق مهم برای پرندگان قرار بگیرد.[4]

نگارخانه

منابع

  1. "بکدوسان". Global Volcanism Program، مؤسسه اسمیتسونین. http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1005-06-. Retrieved 1 January 2009.
  2. طاهباز، توماج: ماجرای «ظاهراً حیرت‌انگیز» ناپدید شدن رهبر کره شمالی. ۱۳۹۳/۰۷/۱۹. بازدید: اکتبر ۲۰۱۴.
  3. «چه کسی ممکن است بعد از کیم جونگ اون رهبر کره شمالی شود؟». بی‌بی‌سی فارسی. ۳۰ آوریل ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۳۰ آوریل ۲۰۲۰.
  4. "Mount Paekdu". Important Bird Areas factsheet. BirdLife International. 2013. Retrieved 2013-05-12.

پیوند به بیرون

در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ کوه پکتو موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.