کنستانتین چهارم

کنستانتین چهارم (به لاتین: Flavius Constantinus) (به یونانی: Κωνσταντίνος Δ') متولّد سال ۶۵۲ میلادی یکی از امپراتوران بیزانس بود، دوران سلطنتش از ۶۶۸ میلادی تا ۶۸۵ میلادی (۱۵ سال) بود، او در حالی به پادشاهی رسید که خطر امپراتوری تازی (امپراتوری اسلامی) به‌شدت احساس می‌شد و ۵۰ سال بود که همواره بیزانس مورد هجوم اعراب تازی قرار گرفته بود.

کنستانتین چهارم
Κωνσταντίνος Δ'
امپراتور بیزانس (روم شرقی)
کنستانتین چهارم و همراهانش
سلطنت۶۶۸ - سپتامبر ۶۸۵
پیشینمزسیوس
کنستانس دوم
جانشینژوستینیان دوم
زاده۶۵۲
کنستانتینوپول
درگذشتهسپتامبر ۶۸۵ (۳۳ سال)
کنستانتینوپول
همسر
  • آناستازیا
فرزند(ان)ژوستینیان دوم
هراکلیوس
دودمان-
پدرکنستانس دوم
مادرفاوستا

محاصره قسطنطنیه (۶۷۸-۶۷۴ میلادی)

اعراب مسلمان به مدت طولانی ۴ سال از طرف آسیایی به رهبری نیروهای عبدالرحمن پایتخت بیزانس؛ قسطنطنیه را محاصره کرده ولی سرانجام مجبور به عقب نشینی شدند.

وفات حسن بن علی

حسن بن علی بن ابیطالب در روز ۲۸ صفر (یا به قولی ۷ صفر) سال ۵۰ هجری قمری توسط همسرش جعده بنت اشعث بن قیس بن معدیکرب کندی مسموم گشت و درگذشت. این مسمومیت به تحریک معاویة بن ابی‌سفیان صخر بن حرب بن امیه صورت پذیرفت. طبق آنچه که در کتاب الاحتجاج علی اهل اللجاج از امین‌الاسلام ابوعلی فضل بن حسن طبرسی ذکر شده است، سمی که جعده با استفاده از آن شوی خود را مسموم نموده است، از سوی معاویه دریافت شده و معاویه نیز با پذیرفتن شروطی آن را از امپراتور بیزانس دریافت نموده است. محمد بن جریر بن رستم طبری، فقیه و متکلم معروف شیعه، در کتاب دلائل الامامه آورده است که برای کشتن حسن بن علی از بُراده‌های طلا استفاده شده است. اما عنصر طلا خاصیت کشندگی ندارد و در واقع منظور طبری نوعی جیوه به رنگ طلایی بوده که در پایتخت امپراتوری بیزانس یعنی قسطنطنیه یافت می‌شده است. با بررسی سال وفات حسن بن علی (۵۰ قمری برابر با ۶۷۰ میلادی) با سال‌های سلطنت امپراتور کنستانتین چهارم (۶۶۸ تا ۶۸۵ میلادی) و با اتکا به سخنان شیخ طبرسی و محمد بن جریر بن رستم طبری مبنی بر دست داشتن امپراتور بیزانس در اهدای سم به معاویه، باید امپراتور کنستانتین چهارم این عمل را انجام داده باشد.

پیشین:
کنستانس دوم

امپراتور بیزانس
۶۶۸ تا ۶۸۵ میلادی
جانشین:
ژوستینیان دوم

منابع

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.