کردشول (پاسارگاد)
کردشول اصل کردشول بکجا برمیگردد؟ کردشول در حدود چهارصد سال پیش شهری بزرگ در استان فارس(شرق شهر قیر کنونی روستای کردشول) بوده که در ان زمان دارای بافت شهری و مسجد جامع ( اثارباستانی موجود و سر پاست) شیشه گری و کوزه گری و... بودع . جمعیت شهر را دران زمان حدود ۱۵ هزار نفر تخمین زده اند و در شهر نظمیه هم وجود داشته که دارای صد سواره نظام هم بوده است. در چند مورد از تاریخ نامه ها به اسم شهر کردشول اشاره شده که در موردی گفته شده "از دهستان جهرم عبور کرده و به شهر کردشول رسیدم" علت از هم پاشیده شدن شهر: ده سال خشک سالی متوالی باعث به زوال رفتن شهر و قحطی بی سابقه میشود و مردم مجبور به ترک دیار خود میکنند و . که خیلی از انان عشایر میشوند و در ایل خمسه ایلی به نام کردشول وجود دارد. و خیلی از انان در جاهای مختلف سکنا میگزینند که روستای کردشول نام میگذارند از جمله روستای کردشول پاسارگاد روستای کردشول اقلید ... بقایای شهر تاریخی کردشول ۱۵۰ کیلو متری جنوب شرق شهر شیراز نزدیکی شهر قیرو کارزین واقع شده است. بقایای مسجد جامع کردشول در غرب روستای کردشول و بقایای شهر تاریخی کردشول در شمال روستا دیدنی و گواه همه فرازونشیب های چرخ گردان میباشد
جمعیت
این روستا در دهستان مادرسلیمان قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۹۷۲ نفر (۲۳۸خانوار) بودهاست.
منابع
- «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانیشده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافتشده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.