چهارپایان

به جانور یا ماشینی که با کمک چهار پا بر روی خشکی جابجا می‌شوند، چهارپا (به انگلیسی: quadruped) گفته می‌شود. بیشتر چهارپایان مهره‌داراند. نمونه‌های چهارپایان عبارتند از: در گروه پستانداران: گاو، سگ و گربه، در گروه خزندگان مانند مارمولک.

پرندگان، انسان‌ها، حشرات، سخت‌پوستان و مارها چهارپا به شمار نمی‌روند. البته در این میان استثناهایی هم وجود دارد. برای نمونه در میان حشرات، آخوندک یک چهارپا به شمار می‌رود. بعضی از پرندگان هم در شرایط ویژه برای جابجایی مانند یک چهارپا رفتار می‌کنند. لک‌لک نیل از این دسته‌است. این جانور در هنگام یورش ناگهانی به سمت طعمه، برای راست نگه داشتن خود از بال‌هایش، هم استفاده می‌کند.[1]

چهارپا در برار چهار عضو

گورخر، یک نمونه از چهارپایان.

تمامی موجوداتی که چهار عضو دارند، چهارپا به حساب نمی‌آیند، با این‌ وجود در مفهوم تکاملی بازوها و بال‌ها به عنوان عضو اصلاح شده بدن در مهره‌داران چهار عضوی هستند که در حقیقت در طبقه‌بندی علمی، شامل زیرمجموعه چهار عضوی می شود. این موضوع شامل همه مهره‌داران با اجداد چهارپایی، از جمله پستانداران، خزندگان، دوزیستان و پرندگان می‌شود.

یک تفاوت مهم زیست‌شناسی تکاملی بین چهارپایان و چهارعضوی و به ویژه در دوپایان، وجود بال یا اندامی است که قابلیت سازگاری پیدا کرده‌است. تمامی این جانوران چهار عضو هستند اما چهار پا به حساب نمی‌آیند. با این‌حال در مارها که عضو به صورت وستیجیال درامده یا اثر دست و پای خود را از دست داده‌اند یک چهار عضوی به حساب می‌آیند.

چهارپایی در انسان

دانشمندان در ژوئیه ۲۰۰۵، در یک منطقهٔ روستایی در ترکیه خاندانی از مردم کرد را پیدا کردند که یاد گرفته بودند بر روی دست و پای خود راه بروند. آنها برخلاف شامپانزه‌ها که بر روی مشت خود را می‌روند، بر روی کف دستان خود راه می‌رفتند.[2]

واحد شمارش چهارپایان

در ادبیات فارسی، واحد شمارش چهارپایان رأس گفته می‌شود.[3]

جستارهای وابسته

منبع

  1. B. rex! : Tetrapod Zoology
  2. Türkmen S, Demirhan O, Hoffmann K, et al. (2006). "Cerebellar hypoplasia and quadrupedal locomotion in humans as a recessive trait mapping to chromosome 17p". J. Med. Genet. ۴۳ (۵): ۴۶۱–۴. doi:10.1136/jmg.2005.040030. PMC 2564522. PMID 16371500. Unknown parameter |month= ignored (help)
  3. فارسی (چهارم).
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ چهارپایان موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.