پیراستام

پیراستام (به انگلیسی: Piracetam) از جمله داروهای اعصاب مرکزی است که به شکل قرص و شربت استفاده می‌شود.

موارد مصرف

پیراستام در آلزایمر و اسکیزوفرنی و اختلالات عروقی مغزی مصرف می‌شود. از این دارو به عنوان عامل کمکی در درمان صرع میوکلونیک (با منشاء قشر مخ) در بزرگسالان، بهبود عوارض ترک الکل و بهبود حافظه و یادگیری بکار می‌رود.این دارو از مشتقات ریستام‌ها می‌باشد .

این دارو از طرف FDA برای هیچ بیماری تایید نشده‌است لذا در بازار دارویی به عنوان مکمل بفروش میرسد.

مکانیسم اثر

پیراستام یکی از مشتقات GABA است. مکانیسم اثر این دارو مثل سایر داروهای گروه راستام‌ها هنوز کاملاً مشخص نیست.این دارو عملکرد نوروترانسمیتر استیل کولین را بر روی گیرنده‌های موسکارینی تقویت می‌کند. که نقش پیچیده ای در حافظه دارد.بعلاوه پیراستام بر روی گیرنده NMDA گلوتامات تأثیر می گذارد که این گیرنده بر روی حافظه و یادگیری مؤثر است.عقیده بر این است که پیراستام باعث افزایش نفوذپذیری غشای سلولی می‌شود دارای اثرات تحریک مغز و محافظ قشر مغز در برابر کمبود اکسیژن است.

عوارض جانبی

پیراستام به خودی خود عوارض جانبی محدودی دارد.این عوارض عمدتاً خفیف و از لحاظ فراوانی کم رخ می‌دهد. در مطالعه ای که انجام گرفت 12هفته با دوز بالا پیراستام به گروه مورد داده شد و در مقایسه با گروه شاهد که دارونما دریافت کرده بودند عوارض شایان توجهی دیده نشد عوارض شامل دستگاه عصبی: بی‌قراری، تشنج، سردرد، علائم خارج هرمی، سرگیجه حقیقی، خواب آلودگی، منگی و گیجی، بروز اختلالات کم توجهی، پرتحرکی و عدم تمرکز در کودکان.

گوارشی: تهوع، استفراغ، اسهال، درد شکم، یبوست، بی‌اشتهایی

جستارهای وابسته

آلزایمر

منابع

    • فرهنگ داروهای ژنریک ایران، دکتر حشمتی، ۱۳۸۷
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.