پاول یولیوس موبیوس

پاول یولیوس موبیوس (آلمانی: Paul Julius Möbius؛ ۲۴ ژانویه ۱۸۵۳(1853-01-24) ۸ ژانویهٔ ۱۹۰۷) یک دانشمند، متخصص اعصاب، روانپزشک، و استاد دانشگاه اهل آلمان بود.

پاول یولیوس موبیوس
زادهٔ۲۴ ژانویهٔ ۱۸۵۳
لایپزیگ، آلمان
درگذشت۸ ژانویهٔ ۱۹۰۷ (۵۳ سال)
لایپزیگ، آلمان
ملیت آلمانی

موبیوس ابتدا در رشته‌های فلسفه و الهیات در دانشگاه لایپزیگ، دانشگاه ینا و دانشگاه ماربورگ تحصیل کرد. سپس به رشتهٔ پزشکی روی آورد و پس از فارغ‌التحصیلی در سال ۱۸۷۶ میلادی، به عنوان جراح در ارتش آلمان به خدمت مشغول شد. پس از ترک ارتش، به لایپزیگ بازگشت و مطب خصوصی خود را دایر نمود و مدتی دستیارِ نورولوژیست مشهور «آدولف اشترومپل» بود. وی در سال ۱۸۸۳ میلادی مجوز فعالیت خود را در زمینه نورولوژی (بیماری‌های مغز و اعصاب) دریافت کرد.

موبیوس نویسنده‌ای پرکار بود و تألیفات فراوانی در زمینهٔ «فیزیولوژی اعصاب» و «غدد درون‌ریز و متابولیسم» دارد. در حیطهٔ علم روان‌پزشکی نیز، وی پژوهش‌هایی در علم آسیب‌شناسی روانی دربارهٔ یوهان ولفگانگ فون گوته، ژان-ژاک روسو، آرتور شوپنهاور و فریدریش نیچه انجام داده‌است.[1]

وی مشارکت‌های ارزنده‌ای در زمینه درک چگونگی بروز برخی بیماری‌های ذهنی-روانی دارد. او نخستین پزشکی بود که تفاوت‌های اختلالات عصبی درون‌زاد و برون‌زاد را شرح داد و چند نظریهٔ دربارهٔ سبب‌شناسی هیستری ارائه نمود. وی همچنین نخستین پزشک آلمانی‌زبانی بود که جنبه‌های فیزیولوژیک هیستری را بیان نمود و به این دلیل و همچنین به سبب چند استدلال منطقی و قانع‌کننده‌اش در زمینهٔ کارایی و اثربخشیِ مفیدِ شوک‌درمانی، زیگموند فروید او را یکی از پیشگامان علم روان‌درمانی نامید.

نام او با سه عبارت در پزشکی گره خورده‌است:

  1. سندرم موبیوس: نوعی فلج عضلاتِ صورت مرتبط با اعصاب ۶ و ۷ مغزی
  2. سندرم لیدن-موبیوس: دیستروفی ماهیچه‌ای در ناحیهٔ لگن خاصره
  3. علامت موبیوس: ضعف در هم‌گرایی چشم‌ها که با بیماری گریوز در ارتباط است.[2]
جلد کتاب «دربارهٔ جنبه‌های فیزیولوژیک سبک‌مغزی زنان» (چاپ نهم، ۱۹۰۸ میلادی)

منابع

  1. Boston medical and surgical journal, Volume 156, Issue 1 by Massachusetts Medical Society, New England Surgical Society
  2. Free Dictionary Möbius sign
در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ پاول یولیوس موبیوس موجود است.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.